Adina Florea a obtinut cel mai mare punctaj la concursul pentru sefia Sectiei Speciale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 18 Iunie 2019, ora 17:47
18640 citiri
Adina Florea a obtinut cel mai mare punctaj la concursul pentru sefia Sectiei Speciale
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii Adina Florea si Sorin Eugen Iasinovschi au sustinut astazi interviurile pentru functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ), denumita Sectia Speciala (SS).

Cel de-al treilea candidat, Bogdan Pirlog, nu s-a prezentat la sediul CSM, deoarece a recuzat trei dintre membrii comisiei de interviu: Lia Savonea (presedinte CSM), Simona Marcu si Nicoleta Tint. Sectia pentru procurori din CSM nu a desemnat un reprezentant in aceasta comisie.

Cei trei au luptat pentru functia eliberata de Gheorghe Stan, cel care a fost numit judecator la Curtea Constitutionala din partea Camerei Deputatilor, la propunerea Partidului Social Democrat.

UPDATE Cel mai mare punctaj a fost obtinut de Adina Florea (9,86), urmata de Sorin Eugen Iasinovschi (8,85) si Bogdan Pirlog (3,25), potrivit unei informari de pe siteul CSM. Rezultatele sunt definitive si nu pot fi contestate.

Cum au decurs interviurile

Adina Florea si-a sustinut timp de mai bine de o ora proiectul managerial, fara sa fie intrerupta de membrii comisiei de interviu.

La intrebarile puse candidatului, una a vizat scurgerea de informatii din cadrul SIIJ catre mass-media, dar Adina Florea a dat vina pe partile din dosar, care ar livra aceste probe presei.

Celalalt candidat, Sorin Eugen Iasinovschi, a sustinut ca sectia a fost creata pentru protectia magistratilor si nu ca o structura de represiune.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT principalele declaratii din timpul interviului:

13:06 - Sorin Eugen Iasinovschi si-a sustinut proiectul managerial timp de 30 de minute. Au urmat apoi mai multe intrebari, de dificultate medie, ale membrilor comisiei de interviu.

"Noi le spunem dosare penale, dar de fapt sunt niste plangeri ale petentilor. Ei cred ca daca fac aceste plangeri impotriva magistratilor vor obtine rejduecarea dosarelor sau se vor razbuna", explica procurorul.

Iasinovschi critica faptul ca procurorii SIIJ nu pot pleda in instanta.

"Magistratul trebuie sa vada in sectie nu un organ de represiune si ceva care ii ofera protectie", insista Iasinovschi.

Magistratul arata ca una dintre probleme este faptul ca sectia nu are reactii publice in momentul in care apar acuzatii in spatiul public: "Este o problema de comunicare."

"Scopul principal al acestei sectii este protejarea magistratilor de plangerile si denunturile facute", repeta Iasinovschi.

El explica ca, din experita sa de 6-7 luni la SIIJ, nu a intalnit cazuri in care magistratul ar fi primit mita, in cele mai multe este vorba de plangeri nefondate ale justitiabililor.

Ce parere aveti de candidatura Adinei Florea: "O parere foarte buna!"

12:22 - Sorin Eugen Iasinovschi le-a spus membrilor CSM din comisia de intreviu ca el lucreaza in SIIJ de la infiintarea acestei sectii. Procurorul isi prezinta proiectul managerial.

Iasinovschi spune ca pana la infiintarea acestei sectii ar fi existat derapaje in anchetatea magistratilor: "Aceste derapaje au creat o trauma asupra magistratilor. Misiunea acestei sectii este de a vindeca aceasta trauma... Sectia este singura in masura de a reda increderea magistratilor, ca nu este facuta cu scopul de a hartui pe cineva, ci de a le proteja interesele."

Sursa: CSM

11:55 - Interviul Adinei Florea s-a terminat. La final, Simona Marcu si Mariana Ghena i-au pus intrebari din proiectul managerial.

O intrebare a vizat si ostilitatea magistratilor care critica SIIJ. De ce este criticata sectia de colegi?

"Aceasta ostilitate se manifesta la nivel steril. Eu nu am auzit un argument substantial care sa justifice aceasta ostilitate. Consider ca in afara de a spune ca la nivelul sectiei, ca suntem abuzivi, ca suntem SS, altceva nu am auzit", ridica din umeri Adina Florea.

Ea neaga vehement ca sectia ar fi facut abuzuri, asa cum acuza presa sau colegii.

"Unii dintre colegii nostri nu cred ca isi doresc sa inteleaga care este rolul sectiei", crede Adina Florea.

Potrivit acesteia, au fost situatii si in care a gresit, dar va incerca sa nu repete acest lucru.

Ce parere are despre candidatura colegului sau, Sorin Eugen Iasinovschi: "Ii doresc succes, cel mai bun sa castige!"

11:40 - Urmeaza intrebarile puse de membrii comisiei de interviu.

Lia Savonea a cerut detalii provind relatiile pe care SIIJ le are cu mass-media si ce masuri ia daca anumite informatii din dosare sunt scurse in presa.

"Comunicarea cu mass-media este o obligatie a magistratului, care trebuie sa respecte legea si se circumscrie Ghidului privind relatia cu presa", spune Florea.

Procurorul arata ca uneori informatiile din dosare care ajung in presa nu fac bine anchetei si ca este necesara respectarea confidentialitatii activitatii de urmarire penala.

Lia Savonea critica insa modul in care au aparut anumite probe in mass-media.

"Lucrul acesta nu s-a realizat, chiar in dosare instrumentate de dumneavoastra. Am vazut situatii in care anumite inscrisuri sau documente au ajuns in presa", spune Savonea.

Adina Florea se apara si spune ca aceste documente ar fi fost date de partile din dosare.

"Ele au ajuns in presa pentru ca au fost distribuite anterior partilor din dosare... Nu a existat nicio coniventa intre vreuna dintre persoanele din cadrul SIIJ si persoanele care au dat publicitatii mijloacele de proba. A fost o chestiune verificata de Inspectia Judiciara.

S-a dovedit ca aparitiile publice ale unor inscrisuri sau declaratii erau ulteriore momentului in care am dat partilor anumite acte", explica Florea.

Lia Savonea spune ca presiunea strazii ar putea fi o situatie de stres.

"Da, putem spune acest lucru", confirma Florea.

Lia Savonea este curioasa despre calitatile pe care un procuror SIIJ trebuie sa le aiba, intr-o ordine ierarhica.

"Corectitudine, disponibilitate la efort, receptivitate, implicare in activitatea profesionala, modestie", enumera Florea.

11:30 - Adina Florea si-a prezentat proiectul managerial timp de aproape o ora, fara sa fie intrerupta de cei trei membri ai comisiei: Lia Savonea, Simona Marcu si Nicoleta Tint.

Ea a spus ca este necesara o cooperare loiala cu sefii Parchetului General si o comunicare deschisa cu sefii de sectii din Parchetul General.

Procurorul a laudat colectivul de procurori din cadrul SIIJ.

"Ca poate cele 7 luni de zile de activitate nu ne recomanda din punct de vedere al formarii unui colectiv, aceasta opinie o sa o contrazic, toate aspectele mai putin pozitive, vehiculate in spatiul public, problemele cu care ne-am confruntat, toate aceste chestiuni ne-au facut sa devenim un colectiv unit, sa dam dovada de coeziune si intelepciune si sa dam dovada de mai multa rigoare", spune Florea.

Procurorul arata ca niciodata nu o sa apeleze la denunturi luate de la persoane aflate in detentie sau arest sau la autosesizari, daca nu sunt probe suficiente.

Adian Florea arata ca intr-un singur caz procurorii SIIJ s-au autosesizat: "acea sesizare din oficiu are la baza un material documentar care sa sustina din punct de vedere faptic acea sesizare."

Procurorul s-a plans de presiunea mass-media asupra activitatii SIIJ: "Interesul si presiunea manifestata de mass-media nu trebuie sa se reflecte din niciun punct de vedere si din nicio perspectiva asupra legalitatii si temeinicii actelor realizate in cauza."

11:00 - Continua interviul procurorului Adina Florea, care explica membrilor comisiei ca cetatenii fac tot mai multe sesizari la SIIJ.

"Numarul mare de plangeri penale este un indicator ca cetateanul este interesat de activitatea acestei sectii si se indreapta catre aceasta sectie cu incredere si cu speranta ca problemele pe care le sesizeaza vor face obiectul unor cercetari atente si judicioase", explica Adina Florea.

"SIIJ nu este o Sectie Speciala, este o sectie care respecta normele de procedura si drepturile persoanelor care sunt implicati in dosare penale, dar si a celor care intra in contact cu membrii sectiei", spune procurorul-sef adjunct al SIIJ.

Adina Florea sustine ca in ultimii ani ar fi fost facute presiuni asupra magistratilor si ca in prezent se incearca evitarea unor astfel de situatii.

"Ultimii ani au creat o situatie de presiune asupra modului in care magistratii judecatori si-au desfasurat activitatea. Aceasta presiune a venit din acele dosare penale care au fost intocmite, fie la sesizarea din oficiu, fie ca urmare a unor denunturi nefundamentate pe o baza factuala concreta, care au trenat foarte mult pe rolul organelor judiciare.

Au fost dosare care s-au solutionat la 5-6 ani de la momentul primei sesizari.... Am fost dosare care au ramas in nelucrare si nu s-a inceput nici macar urmarirea penala in rem", insista Adina Florea.

10:55 - Procurorul Bogdan Pirlog nu s-a prezentat, marti, la sediul CSM pentru a sustine, in fata comisiei de concurs din CSM, interviul pentru functia de sef al sectiei, deoarece asteapta un raspuns privind recuzarea unor membri. Procurorul a precizat, pentru Mediafax, ca a cerut recuzarea Liei Savonea (presedinte CSM), Simonei Marcu si Nicoletei Tint.

10:40 - Interviurile candidatilor au inceput cu o intarziere de 30 de minute. Presedintele comisiei, Lia Savonea, a anuntat ca Sectia pentru procurori din CSM a refuzat sa-si delege un membru in aceasta comisie.

Primul candidat care incepe interviul este Adina Florea. Procurorul isi prezinta proiectul managerial privind exercitarea functiei de procuror sef. Acesta poate fi accesat pe site-ul CSM.

Adina Florea s-a aratat nemultumita de unele articole de presa si a tinut sa faca niste precizari.

"Niciodata nu am fost aservita politic. Activitatea mea s-a desfasurat potrivit legii, asa cum am jurat cand am intrat in aceasta profesie. Am fost un procuror independent si sunt independent, indiferent de ce se vehiculeaza. Niciodata, nimeni, nici macar nu a incercat sa induca o idee la activitatea desfasurata de mine, din punct de vedere profesional", declara Adina Florea.

Sursa: CSM

10:20 - Sorin Iasinovschi, candidat pentru sefia SS, a declarat inaintea inceperii interviului ca sunt putini magistratii care contesta aceasta structura de parchet.

"Un magistrat informat nu ar avea motive sa conteste aceasta sectie", spune Iasinovschi.

Intrebat daca SS a procedat corect privind retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc si Sebastian Ghita, procurorul a subliniat ca nu se poate pronunta, insa "cel care a luat decizia probabil ca a avut argumente solide ca sa le retraga".

In martie 2019, Eugen Iasinovschi a cerut Sectiei pentru procurori din CSM sa fie transferat de la SS la unul dintre parchetele militare din tara. Solicitarea sa a fost respinsa.

Adina Florea, favorita

Adina Florea este favorita pentru aceasta functie, in contextul in care este in prezent procuror-sef adjunct al SS si conduce de facto aceasta structura de parchet.

Sorin Eugen Iasinovschi este procuror in cadrul SS.

Cel de-al treilea candidat, Bogdan Ciprian Pirlog, a fost initial respins pentru acest concurs, motivul fiind "lipsa de vechime efectiva de 18 ani in functia de procuror", pentru ca, ulterior, pe 4 iunie, plenul CSM sa admita contestatia formulata de acesta si sa permita sustinerea interviului pentru conducerea SIIJ.

Pirlog are un proiect inedit in care propune desfiintarea SS: Un candidat la sefia SS isi propune sistarea imediata a activitatii sectiei si cercetarea procurorilor care l-au anchetat pe Timmermans

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adina Florea SIIJ, #interviu Adina Florea, #Adina Florea SS , #CSM