CSM: Eliminarea prezumtiei caracterului licit de dobandire a averii, un regres

Marti, 21 Iunie 2011, ora 23:36
1994 citiri
CSM: Eliminarea prezumtiei caracterului licit de dobandire a averii, un regres
Foto: Arhiva

CSM apreciaza ca prezumarea in Constitutie a dobandirii averii in mod ilicit ar reprezenta un regres in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, pozitia fiind in disonanta cu propunerea facuta in acest sens de presedintele Traian Basescu.

"CSM a inaintat un memoriu tehnic Curtii Constitutionale prin care a atentionat asupra anumitor prevederi cuprinse in proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Unul dintre subiectele analizate a fost propunerea de eliminare a prezumtiei caracterului licit de dobandire a averii (art. 44 alin. 8 din Constitutie).

CSM sustine, in continuare, ca eliminarea acestei dispozitii ar depasi limitele revizuirii (art. 152 par. 2 din Constitutie). Dreptul la proprietate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, specific democratiei constitutionale. Proprietatea trebuie ocrotita si garantata(...)Garantiile dreptului de proprietate reprezinta un castig inestimabil al Revolutiei din decembrie 1989.

Constitutia comunista nu prevedea nicio garantie iar experienta anilor de dictatura comunista au demonstrat ca, fara garantii constitutionale, dreptul de proprietate privata poate fi supus sistematic unui control etatic de cele mai multe ori abuziv si represiv", se arata intr-un comunicat remis presei de CSM.

In schimb, CSM considera ca este posibila existenta unei prevederi constitutionale cu privire la confiscarea averilor dobandite ilicit, pentru a se garanta interesul general al societatii romanesti, dar si interesul individual al persoanelor care si-au dobandit in mod licit averea.

"CSM considera ca este necesar ca limitele garantiilor sa fie prevazute in chiar Constitutia Romaniei, ca urmare a completarii art. 44 paragraf 8. In acest fel, garantia neconfiscarii averii dobandite licit, ca si a prezumtiei de dobandire licita, trebuie pastrata, din ratiunile mai sus aratate, insa textul trebuie completat cu exceptia in care atunci cand, pe baza unui proces finalizat printr-o hotarare judecatoreasca, se demonstreaza caracterul ilicit, averea sau partea din avere, inclusiv cea provenita din valorificarea bunurilor dobandite prin savarsirea infractiunii, se confisca", mai considera membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Opiniile CSM dar si decizia Curtii Constitutionale vin insa in contradictie cu cele ale ambasadei SUA la Bucuresti.

Ambasada SUA, ingrijorata de decizia CCR privind revizuirea Constitutiei

"Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea propunerilor de amendare a Constitutiei Romaniei. Dorinta autoritatilor romane de consolidare a modului de administrare a justitiei din Romania in lupta impotriva coruptiei este laudabila. Esentiale in realizarea acestui efort sunt amendamentele constitutionale care prevad posibilitatea punerii sub sechestru si a confiscarii bunurilor dobandite ilicit", se arata in declaratia postata marti pe site-ul ambasadei SUA.

Mark Gitenstein sustine ca decizia Curtii Constitutionale nu numai ca impiedica acest efort, dar "in numele drepturilor fundamentale", indeparteaza aceasta decizie de popor. "Poporul roman, prin alesii sai, ar trebui sa poata sa ia in considerare in mod liber aceste schimbari", mai precizeaza ambasadorul SUA la Bucuresti.

Constitutia lui Basescu, neconstitutionala - CCR

Curtea Constitutionala a declarat, vinerea trecuta, neconstitutional proiectul de modificare a Constitutiei trimis pentru avizare de presedintele Traian Basescu.

Punctele declarate neconstitutionale au fost articolul 44, alineatul 8, care se referea la eliminarea prezumtiei ca averea cetatenilor a fost dobandita pe cai legale, cel privind imunitatea parlamentara si ministeriala, cel referitor la componenta CSM si cel privind exceptarea politicilor fiscale ale Guvernului de la controlul judecatoresc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#avere ilicita Constitutie, #revizuire Constitutie CSM , #CSM