CSM motiveaza de ce a dat negativ procurorilor propusi de Pivniceru (Video)

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 21:27
3376 citiri
CSM motiveaza de ce a dat negativ procurorilor propusi de Pivniceru (Video)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a transmis, luni, ministrului Justitiei cele doua hotarari privind avizarea negativa a procurorilor Ioan Irimie si Tiberiu Nitu propusi pentru functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Astfel, Ioan Irimie, propus pentru sefia DNA, a fost respins cu un vot de 5-1 dupa audierile in sectia de procurori a CSM pentru ca a demonstrat ca nu cunoaste institutiile Uniunii Europene si realitatile institutionale ale DNA, dar si pentru ca a dovedit o lipsa de viziune manageriala privind organizarea si eficientizarea DNA.

"Se observa si cunoasterea lacunara a realitatilor institutionale ale Directiei Nationale Anticoruptie de catre candidat, tinand seama, de exemplu, de lipsa unui raspuns satisfacator privind rolul Directiei nationale Anticoruptie in cadrul Grupului de state impotriva Coruptiei (GRECO), precum si de lipsa unei prezentari coerente detaliate a modalitatilor concrete de colaborare cu Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul Romaniei, Ministerul finantelor Publice si alte institutii publice, inclusiv cu Serviciul Roman de Informatii sau alte structuri informative specializate", se arata in hotararea CSM.

Lui Ioan Irimie i se reproseaza ca, desi procurorul a identificat o serie de vulnerabilitati si a propus obiective pentru eliminarea lor, nu a venit cu modalitati concrete de a duce la indeplinire obiectivele respective.

In ceea ce priveste activitatea lui Ioan Irimie ca procuror sef al Serviciului teritorial Cluj in perioada 2003-2005, CSM retine "lipsa de performanta in exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta a activitatii".

De asemenea, lui Ioan Irimie i s-a reprosat ca a dat dovada de o "scazuta capacitate de adaptare la conditiile interviului, precum si furnizarea unor raspunsuri partiale, uneori eronate, in raport cu scopul si modalitatile de formulare a intrebarilor".

In ceea ce il priveste pe Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general al Romaniei, CSM a a decis ca acesta nu indeplineste conditiile cerute de acest post, si nu doar din punct de vedere profesional, ci si ca personalitate.

"Din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii Sectiei pentru procurori, rezulta ca modalitatile de inlaturare a vulnerabilitatilor identificate sunt tratate la modul general, solutiile implica majoritar modificari legislative si nu sunt fundamentate pe studii si analize privind eficacitatea sistemului judiciar, un exemplu edificator in acest sens fiind necunoasterea studiilor de impact referitoare la noile coduri. De altfel, la majoritatea intrebarilor adresate de Sectia pentru procurori, domnul procuror a evitat raspunsurile directe si concrete", se arata in hotararea CSM.

CSM critica faptul ca din proiectul de management a lui Nitu lipseste "cu desavarsire" orice perspectiva asupra "modului in care Ministerul Public se inscrie in sinergia institutionala, respectiv orice viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de justitie".

De asemenea, Tiberiu Nitu nu a identificat "masuri imediate si concrete" care sa conduca la obtinerea unor rezultate pozitive in buna desfasurare a activitatii unitatilor de parchet.

In plus, acestuia i s-a reprosat si faptul ca, din perspectiva functiei de ordonator principal de credite la care a candidat, Tiberiu Nitu "a oferit raspunsuri vagi".

"Din desfasurarea interviului, s-au sesizat in privinta candidatului un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa", informeaza se mai arata in hotararea sectiei de procuriri a CSM.

C.B.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#motivare CSM aviz procurori, #CSM Irimie aviz negativ, #CSM Nitu aviz negativ , #CSM