Ziare.com

CSM: O prevedere din Legea alegerii presedintelui este neconstitutionala

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 17:48

   

CSM: O prevedere din Legea alegerii presedintelui este neconstitutionala
CSM sustine ca prevederea din Legea pentru alegerea presedintelui, privind detasarea magistratilor in birouri electorale, nu e in acord cu Constitutia, in conditiile in care statutul magistratilor face referire la un acord din partea magistratilor, arata CSM in sesizarea facuta Avocatului Poporului.

"Consiliului Superior al Magistraturii sustine ca intelesul expresiei 'se considera detasati' nu poate fi identic cu notiunea utilizata in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel ca pentru participarea magistratilor la birourile electorale nu este necesara derularea procedurii ce presupune acordul judecatorului si nici dispozitia data de consiliu in acest sens", se arata intr-un comunicat.

CSM va transmite Avocatului Poporului solicitarea de art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, nu sunt in acord cu prevederile legii fundamentale.

Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, joi, solicitarile formulate de Tribunalul Vrancea si Tribunalul Prahova in legatura cu refuzul judecatorilor de participare la birourile electorale, raportat la intelesul dispozitiilor art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, potrivit carora pe perioada cat functioneaza birourile electorale, membri acestora "se considera detasati" si fata de dispozitii speciale ale ar. 52 alin 1 din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor din care rezulta ca detasarea judecatorilor se poate dispune numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii si numai cu acordul acestora.

De aceea, exercitarea atributiilor specifice procesului electoral nu poate implica dispozitia Consiliului Superior al Magistraturii pentru detasarea magistratilor la birourile electorale, ei fiind considerati detasati prin efectul legii, in aceeasi modalitate fiind investiti si cu desfasurarea activitatilor pe care procesul electoral le presupune.

Sursa: rNews

Articol citit de 2178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CLAR CA BUNA ZIUA

De aceea,Consiliului Superior al Magistraturii nu poate implica dispozitia pentru detasarea magistratilor la birourile electorale ei fiind considerati detasati prin efectul legii, exercitarea atributiilor specifice procesului electoral , in aceeasi modalitate fiind investiti si cu desfasurarea activitatilor pe care procesul electoral le presupune.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor