Ziare.com

CSM, un butoi cu pulbere: De ce sta si se uita presedintele Klaus Iohannis, obligat de Constitutie sa fie mediator?

de Camelia Badea
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 09:12

   

CSM, un butoi cu pulbere: De ce sta si se uita presedintele Klaus Iohannis, obligat de Constitutie sa fie mediator?
Conflictul intern din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a ajuns la apogeu, generand atacuri si contratacuri intre membri, dar si blocaje in activitatea institutiei, iar solutia nu se afla la Curtea Constitutionala, asa cum spera unii, ci la presedintele Romaniei, caruia Constitutia ii confera obligatia de a fi mediator si dreptul de a prezida sedintele CSM.

O spun la unison fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean si judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM.

Indemnul adresat presedintelui Iohannis de a-si prelua rolul de mediator vine dupa o lunga serie de scandaluri care au tulburat activitatea CSM, dar si dupa ce in presa a aparut o inregistrare in care premierul Viorica Dancila le spune colegilor de partid ca miza motiunii de cenzura ar fi dosarele grele, Sectia Speciala si numirea procurorilor, declaratii care au facut Opozitia sa acuze ca PSD a intors Justitia romana inapoi in timp, la epoca Rodica Stanoiu - Adrian Nastase.

Afla mai multe despre:


Mai mult, lupta pentru o justitie independenta si europeana se da in ultima vreme chiar in interiorul CSM, intre doua tabere reprezentate public de doamnele Lia Savonea, sefa CSM, si Ana Birchall, ministrul Justitiei."Presedintele Romaniei are un rol colosal. E timpul sa treaca de la discursul la TV mai departe: sa prezideze lucrarile CSM, care de jumatate de an nu mai functioneaza", a declarat pentru Ziare.com judecatorul Cristi Danilet.

"Veti avea atata independenta cat veti sti sa v-o pastrati"Intr-adevar, multi au uitat poate mesajele puternice transmise magistratilor de fostul presedinte Traian Basescu la sedintele CSM la care participa, conform atributiilor conferite de Constitutie.

"Am rugamintea sa gestionati independenta pe care ati dobandit-o prin lege cu chibzuinta, inteligenta si eficienta. Daca cineva va ia independenta, acela nu este decat chiar CSM-ul. Atunci cand veti ceda si veti considera normale interventiile Executivului in structuri ale puterii judecatoresti, va spun de pe acum: sa va fie de bine! Va veti sacrifica singuri, eventual, independenta.(...)

In calitate de presedinte al Romaniei, va cer sa pastrati independenta puterii judecatoresti. V-o cer pentru ca am si acest drept, si aceasta obligatie. Orice pas, cat de mic, inapoi inseamna ca stirbiti independenta Justitiei in raport cu celelalte puteri, cu puterea politica, executiva, cu cine vreti dumneavoastra.

As trage o concluzie. Veti avea atata independenta cat veti sti sa v-o pastrati. (...) Voi fi un mediator intre Guvern, intre Executiv si CSM, ca reprezentant al puterii judecatoresti. Cer ambelor structuri, din care eu fac parte - la fel cum pot veni la CSM, ma pot duce si la Guvern; constitutional, sunt o persoana care are aceasta sansa de a putea media corect - le cer sa inteleaga nevoia de a colabora
", declara fostul presedinte Traian Basescu la sedinta CSM din ianuarie 2006, cu un an inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Chiar si presedintele Klaus Iohannis a participat la sedinte ale CSM.

"In domeniul Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii ii revine un rol activ in aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.(...) O justitie independenta este cea mai importanta reduta impotriva arbitrariului puterii, iar dumneavoastra, membrii CSM, aveti o misiune extrem de grea, care inseamna, pe de o parte, sa militati pentru asigurarea stabilitatii actului de justitie si, pe de alta parte, sa actionati impotriva atacurilor la adresa independentei judecatorilor si procurorilor, indiferent de unde vin acestea.

Eu voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca Romania sa nu se intoarca in timp si va reasigur de sprijinul meu neconditionat pentru a garanta buna functionare si independenta justitiei, in beneficiul direct al romanilor. Din acest punct de vedere, aveti in mine un partener
", declara presedintele Klaus Iohannis in decembrie 2018, la sedinta CSM.

De atunci, insa, sistemul si magistratii s-au confruntat cu probleme tot mai multe si mai diverse, iar judecatorii si procurorii exasperati au iesit la proteste de strada si chiar au cerut ajutorul institutiilor internationale, insa presedintele Iohannis nu si-a mai oferit sprijinul despre care vorbea anterior.

Citeste si: In ziua in care procurorii ii cer sa participe la sedinta cruciala a CSM, Iohannis isi lanseaza cartea la Ploiesti.

Judecatorul Cristi Danilet: E inadmisibil ce se intampla, este o jignire la adresa intregului corp de magistratiIntrebat de Ziare.com cine poate aplana conflictele din CSM si readuce Justitia pe fagasul normal, judecatorul Cristi Danilet l-a indicat pe presedintele Romaniei.

"Constatam, in 2019, ca exista o situatie asemanatoare cu cea din 2004, pe care o provoaca acelasi partid si un guvern asemanator - Vedem politicieni care discuta despre dosare si despre cariera magistratilor la sedintele de partid.

Si eu am tras deja semnalul de alarma, in urma cu o luna, cand un magistrat era propus drept ministru al Justitiei intr-o sedinta de partid (Dana Garbovan - n.red.).

Lucrurile acestea nu sunt normale, nu acolo, in sedintele unui partid, se discuta despre cariera magistratilor si despre dosare! Or, nu am vazut nicio reactie a CSM in aceasta privinta. Din contra, in urma cu o luna, CSM il sustinea pe respectivul magistrat sa ajunga ministru, impotriva prevederilor constitutionale.

Acum, acelasi lucru: De mai bine de 24 de ore avem aceste inregistrari, cu premierul care discuta despre dosare si despre magistrati, iar CSM nu are nicio reactie. Este inadmisibil.

De aceea, eu cred ca presedintele Romaniei trebuie sa convoace urgent o intalnire cu membrii CSM si CSM sa faca ceea ce spune Constitutia ca trebuie sa faca: Sa apere independenta Justitiei!

Eu, ca judecator, de peste doi ani atrag atentia ca in Romania se intampla ceva: Politicul vrea sa controleze Justitia. Acum avem dovada, ce mai asteptam?", a intrebat retoric judecatorul.

Citeste mai multe despre Ne intoarcem in epoca Stanoiu? Judecatorul Cristi Danilet: Puteai sa fii redus la tacere. Cine controleaza Inspectia controleaza mersul dosarului - Interviu 2017

Intrebat de ce spune ca revenim la sumbra epoca Stanoiu, Cristi Danilet a enumerat cateva aspecte, pe langa schimbarile legislative arhicunoscute.

"Deja un ministru al Justitiei are capacitatea de a numi si de a revoca procurorii sefi din Romania cand vrea el. Ca sa ne intelegem: Cand vrea el! Este atotputernic.

Apoi, vedeti si dvs ca dosarele cu miza mare in Romania sunt in stand-by, procurorii nu mai au curaj sa instrumenteze dosare, parchetele sunt decapitate, ce mai asteptam? Suntem intr-o criza judiciara, iar CSM-ul nu mai functioneaza.

De 6 luni, din cauza unor orgolii personale, a unor batalii subterane, CSM este blocat. Presedintele statului este singurul care poate sa faca ceva. Presedintele poate pune mana pe telefon si intreba cand e urmatoarea sedinta. 'Cand e urmatoarea data? Bun, sunt la voi, notati-ma pe lista. Si discutam despre criza din Justitie'", a exemplificat judecatorul Danilet.

Si, totusi, nu ar risca presedintele Iohannis sa fie acuzat de imixtiune in Justitie?

"Presedintele nu ia decizii, deciziile le va lua tot CSM. Dar presedintele poate sa fie un factor important. Constitutia ii da voie. Constitutia spune ca 'Presedintele Romaniei prezideaza lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa'. Atentie! Lucrari nu inseamna doar sedinte, ci orice activitate a CSM-ului.

Iar daca prezideaza, atunci el poate sa puna pe ordinea de zi si sa aduca in discutie orice subiect considera necesar la un moment dat: poate sa fie anticoruptia, care stagneaza, poate sa fie siguranta nationala (si ma refer aici la cazul Caracal si la celelalte cazuri cunoscute, care au legatura cu siguranta populatiei, cu traficul de persoane, care este extins in Romania etc). Unde sa se discute, daca nu in CSM, aceste lucruri? In sedintele de partid?!

Apoi, faptul ca nu avem procurori sefi la parchete este o chestiune care destabilizeaza tot sistemul de justitie penala. Daca nu in CSM se poate discuta acest lucru, atunci unde se poate discuta, la partid?! Sub nicio forma.

In momentul de fata, Romania este intoarsa in epoca Stanoiu, clar. Este inadmisibil. Dupa atatia ani de reforma, din cauza unor antireforme promovate de Tudorel Toader si de restul Guvernului, ne-am intors in 2004. E inadmisibil asa ceva, este o jignire la adresa intregului corp de magistrati. Am pus bazele acestei reforme, am facut sistemul sa mearga eficient, iar de doi ani stagnam. Unde sa discutam, cand sa discutam lucrurile astea? La televizor?

Si daca CSM-ul nu se pricepe, atunci sa isi dea demisia, toti, in frunte cu Lia Savonea, sa plece din fruntea sistemului care se ocupa de cariera magistratilor. Suntem atacati de doi ani si ei tac. Sau sustin politicile antiJustitie la televiziunile partidelor.

Unii dintre membrii CSM au pozitii total antieuropene, sunt impotriva standardelor internationale. Inadmisibil! Iar presedintele sta si se uita? Nici vorba, presedintele trebuie sa se implice activ. Este presedintele statului, care isi indeplineste rolul constitutional de a prezida lucrarile CSM, CSM care este singurul organism care trebuie sa garanteze indepenenta Justitiei", a declarat Cristi Danilet.

Cat despre sesizarile facute la Curtea Constitutionala de cele doua tabere din CSM, judecatorul nu le da mari sanse.

"Si CCR ce sa spuna: 'Nu mai discutati la partide despre asa ceva!'?!. Nu, aici e vorba despre o chestiune de bun simt politic si de intelegere a rolului politicienilor in viata cetatenilor.

Nu este treaba nimanui sa discute despre magistrati si despre dosare la sedintele de partid. La sedintele de partid se discuta politica partidului, la sedintele de guvern se discuta politica statului, iar despre cariera magistratilor se discuta exclusiv la CSM. Tot ce se discuta in rest reprezinta imixtiuni, tendinte de control al sistemului, sunt mismasuri, sunt aranjamente.

Iar eu, ca magistrat, nu pot sa accept asa ceva", a conchis judecatorul Cristi Danilet.

Augustin Zegrean: Este rolul presedintelui de a media, Constitutia il obliga sa faca astaDe aceeasi parere este si Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale, pe care l-am intrebat de ce scrie in Constitutie ca presedintele Romaniei prezideaza sedintele CSM la care participa si daca actualul sef al statului ar putea aplana conflictul din consiliu.

"Da, ca sa medieze intre ei, sigur ca da. Acesta este rolul lui acolo. Si e normal sa fie asa, cata vreme presedintele ii numeste pe toti. Toti judecatorii si procurorii sunt numiti de presedintele Romaniei. Si tot el ii elibereaza din functie.

Ideea este ca presedintele nu se duce la sedintele CSM ca sa asiste. Daca e acolo, prezideaza, nu doar asista la sedinta. Insa nu are drept de vot.

Nu este o imixtiune a politicului in Justitie, pentru ca presedintele Romaniei nu face politica. In momentul in care este ales presedinte, el isi da demisia din partid. Presedintele Romaniei nu face parte din niciun partid politic si este mediator intre societate si institutiile statului, si chiar intre institutiile statului. Scrie in Constitutie.

Iar daca CSM este in conflict cu Ministerul Justitiei, cum se intampla acum, presedintele Romaniei ar putea sa medieze. Nu sa se ajunga la Curtea Constitutionala, ca se vor face de ras. Este rolul presedintelui sa medieze si Constitutia chiar il obliga sa faca asta", ne-a explicat Augustin Zegrean.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12315 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Klaus desteptarea !!!

Oricum eu m-am saturat de pasivitatea de care a dat dovada.Trebuie un presedinte proactiv..nu pasiv..dar fara dancila si psd !

 

 

Cind dai foc la casa, ce rost mai are sa faci curat ???

Altfel spus, daca guvernul mafiot cade astazi, CSM se face cenusa singur. Ca prostul (incepind cu proasta din virf).

Nu chemati pompierii. Opriti alimentarea cu apa. Dati drumul la gaz. Luati un pahar cu sampanie in mina ca asa spectacol, mai rar. Pastrati sticlele pentru molotoave. Sper sa nu fie nevoie.

Doamne ajuta !

 

 

Excelent articol !

Jos palaria,d-na Camelia Badea.Articol de pus in rama si citit "de dimineata la plecare si seara la culcare"
Pacat ca Presedintele nu e in multe privinte ceea ce asteapta lumea de la el si de aceea ducem dorul lui Traian Basescu,a partii lui bune,bineinteles...

 

 

Toate articolele si interviurile pe care le-a publicat aici

sunt foarte bune.
Citesc cu mult interes tot ce publica d-na Camelia Badea. Din pacate, in lista de titluri pe care ziare.com o publica, inafara catorva exceptii, nu apar si numele autorilor si din acest motiv unele articole imi scapa.

 

 

Presedintele "sta si se uita",

ptr. ca este lenes si apoi a avut doi precedenti care tot asa au tinut-o. Iliescu privea pasiv cum neamurile avide de putere devalizau tara. Apoi a venit Constantinesc, cel mai impidicat presedinte avut de noi candva. Impotenta lui era crasa. Basescu s-a miscat mai bine, era activ si cunostea politica interna si externa. Ii are pe toti "la degetul mic" si ptr. asta nu-i agreat, nu ptr. ca ar fi "fasole" ca Dancila. Iohanis de ar fi destept (nu-i), pe Basescu l-ar numi premier, acum in aste imprejurari. Cu un Orban sau Ponta acolo, este jale. Macar pana iesim din closet si tot ar fi ceva. Numai Basescu s-a luptat ptr. reducerea parlamentului si de se va face, nu ar mai fi ataia si atatia mancai si ataia angajati la prefecturi si la primarii, ca mai multe sunt birouri decat linii de productie.

 

 

Iohannis o sa vada la alegeri si parerea romanilor

in ciuda zgomotului de fond facut la toate TV de aplaudacii de serviciu (indiferent ai cui), romanii vor trage linie la alegeri.

si atunci situatia va fi clara. mai e putin.

USR#REZIST

 

 

Esti nedrept

Nu l-am vazut pe presedinte niciodata atat de activ ca in aceasta perioada. Este o schimbare uimitoare!
Dar nu le poate face acum pe toate, are si el niste prioritati, e in campanie.

 

 

Pe Iohanis il ajuta un guvern Dancila

pentru a indeparta pericolul - Dan Barna.
Este anormala pasivitatea lui Iohanis. Toti presedintii Romaniei au preferat jocurile politice in interes propriu sau al propriei camarile.

 

 

Cum a fost omorat Mihai Viteazu?

I-au taiat capul cu securea!
Cine ma?
De buna seama securistii!

 

 

Legat de Basescu

nu-ti face iluzii: nu mai este acelasi care era pe timpul cand era presedinte. Interesele personale l-au facut ca in ultimii ani sa militeze alaturi de psd pentru macelarirea legilor justitiei, deci daca ar mai candida acum la vreo functie in nici un caz nu l-as mai alege pentru ca aprecierea pe care am avut-o candva pentru el nu mai exista..

 

 

cei sase procurori chiulangii

din csm lupta cu disperare sa nu ajunga florea sefa sectiei speciale pentru ca sunt constienti ca vor deveni clientii ei, avand in vedere abuzurile facute si modul in care au ajuns in acele functii. toti au urmat cursuri sponsorizate de soros in tara, dar mai ales in strainatate. cititile cv. si toti probabill, in strainatate au semnat si ceva angajamente. asa ca nu mai sun independenti cum incearca sa acrediteze.

 

 

Adevarul este

ca nici presedintele nu a actionat prea energic dar si nenorocitii din psd au luptat si lupta in continuare pentru distrugerea justitiei, desi au mutilat legile, in favoarea lor, a hotilor.Deci, singurul scop al psd-ului este furtul, inavutirea fara munca, totul din bani publici nu prin munca cinstita.
Cred ca e si din cauza noastra pentru ca nu am pus mana pe furca, coasa, topor, par si sa-i fugarim de la "biberonul national" pe cei ce distrug poporul.Nu puteti spune ca noua romanilor ne merge bine! Uitati-va doar la explozia imprumuturilor! Cine le-a folosit si pentru ce? Cine le va restitui? Si de ce? Uitati-va la evolutia preturilor, care inghit dublu fata de marirea de salarii... Totul e din rau in mai rau!
Asadar, atentie stimabili votanti ce veti vota data viitoare!

 

 

Da, da...USR#REZIST

Wringggg......

 

 

Tovarasul wart iși face treaba pt care psd i-a dat acceptul

Nasol ca el și tovarașa Oetzi sunt prea transparenti pt a fi buni securisti. Sunt doar securisti de umplutura.

 

 

pt. andradda

da, evident ai dreptate. asa este, nu exista din pacate padure fara uscaturi.

hai sa nu mai trecem in revista totusi ce uscaturi (daca nu chiar toata padurea) sunt pe la altii...

la usr e un caz singular (sper), la psd, pnl, pmp sunt zeci de cazuri... nu detaliez!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor