CSM verifica daca Ponta si liderii PNL au incalcat independenta justitiei

Luni, 13 August 2012, ora 09:24
6462 citiri
CSM verifica daca Ponta si liderii PNL au incalcat independenta justitiei
Foto: Digi24

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice daca declaratiile unor politicieni, printre care si Victor Ponta, incalca independenta justitiei si au "potential de intimidare si decredibilizare" a acesteia.

"Astazi, 13 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afirmatiile publice de data recenta ale doamnei europarlamentar Ramona Manescu, ale domnilor deputati Varujan Vosganian si Mihai Voicu, precum si ale domnului prim-ministru Victor Ponta.

Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile acestora in calitate de lideri politici si formatori de opinie, prin declaratii ce depasesc limitele de disciplina a discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului", se arata in comunicatul remis presei de conducerea CSM.

In sesizare se cere efectuarea de verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei justitiei si a principiilor statului de drept, ca urmare a declaratiilor acestora care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul General in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.

In plus, in sesizarea semnata de presedintele CSM, Alina Ghica, se mai arata urmatoarele: "Totodata - contrar prevederilor Constitutiei Romaniei si cu ignorarea principiilor fundamentale ale statului de drept - se incearca, prin diverse asertiuni, inducerea ideii ca nu toti cetatenii ar fi egali in fata legii, respectiv a procedurilor penale".

Inspectorilor li se cere sa analizeze declaratiile politice din ultimele zile ale unor lideri USL, prin care se induce ideea ca Parchetul General este un mijloc de presiune care raspunde la comanda lui Traian Basescu.

"Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului si publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre ministri ai Guvernului Romaniei", a declarat europarlamentarul PNL Ramona Manescu, adaugand si ca sesizarea Parchetului adresata Parlamentului in cazul lui Dobre este "o forma de presiune inacceptabila, iar din punctul de vedere al parlamentarilor USL aceasta sesizare nu va fi acceptata in legislativ si cu siguranta nu va fi pusa pe ordinea de zi a legislativului".

De asemenea, senatorul PNL Varujan Vosganian a comentat critic actiunile Parchetului, iar deputatul PNL Mihai Voicu, ministru in Cabinetul Ponta, a declarat ca nu crede in justetea cererii Parchetului in cazul Dobre, considerand ca are "puternice conotatii politice".

La randul sau, premierul Victor Ponta a vorbit despre ancheta in cazul Mazare, dar si despre verificarea listelor electorale.

"Ca fost procuror, fac un apel la fostii mei colegi procurori sa evite pe cat posibil situatiile ridicole. Nu mi s-a parut deloc amuzant, desi probabil ca este, sa vad ca sunt anchetate manechinele domnului Mazare. Cred ca procurorii din aceasta tara trebuie sa prinda criminali, violatori, trebuie sa ancheteze oameni corupti, talhari. Manechinele domnului Mazare nu trebuie sa le ancheteze procurorii.... fac acest apel ca fost procuror.

Tin la meseria de procuror si la prestigiul acestei meserii mai mult decat la orice altceva. Prestigiul de om politic e mult mai confuz. Cand esti procuror sau judecator ai un anumit statut. Te apuci sa le anchetezi pe fetele lui Mazare?....", a declarat premierul intr-o conferinta de presa tinuta la Ministerul Justitiei.

De asemenea, intr-o scrisoare remisa de cabinetul premierului Ponta ambasadelor straine acreditate la Bucuresti, se face referire la "abuzurile impotriva cetatenilor romani care au participat la referendum...", audierea lor "...poate fi interpretata ca o intimidare la adresa tuturor cetatenilor romani care au votat la referendum...".

"Prin afirmatiile "Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului" .....s-a indus ideea ca justitia este aservita politic sau, mai mult, controlata politic", se arata in comunicatul de presa prin care CSM anunta sesizarea Inspectiei Judiciare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CSM sesizare Ponta declaratii, #CSM sesizare declaratii politice, #CSM incalcare independenta justitie , #CSM