CSM vrea control la Tribunalul Bucuresti pe tema repartizarii aleatorii a dosarelor

Marti, 19 Martie 2013, ora 09:50
3203 citiri
CSM vrea control la Tribunalul Bucuresti pe tema repartizarii aleatorii a dosarelor
Foto: Arhiva

Plenul CSM voteaza in sedinta de marti daca sesizeaza sau nu inspectia judiciara pentru a verifica modul in care se face repartizarea aleatorie a dosarelor la Tribunalul Bucuresti.

Sesizarea s-a facut din oficiu, in urma informatiilor aparute in dosarul in care judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu au fost arestate preventiv pentru trafic de influenta si luare de mita.

Din interceptari reiese ca un grefier ar fi manipulat sistemul informatic care a dus la repartizarea dosarelor lui Dinel Nutu (fost Staicu) la complete favorabile, ai caror magistrati primisera diverse sume de bani pentru a-l elibera.

Interceptari in dosarul judecatoareler corupte de la TB: Cum imparteau mita intre ele

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat la Realitatea TV ca a decis sa ceara plenului aprobarea sesizarii inspectiei judiciare pentru a se stabili daca s-au produs si alte astfel de manipulari ale sistemului informatic de repartizare aleatorie.

"Nu se poate face controlul fara un vot", a punctat presedintele CSM, adaugand ca acest control are si menirea de a preveni posibilitatea aparitiei unor situatii similare.

Laura Stefan (Expert Forum) a declarat la Realitatea TV ca din dosarul penal al celor doua judecatoare reiese foarte clar ca sunt mai multe modalitati de a se manipula acest sistem informatic de repartizare aleatorie a dosarelor. Unele tin de programul informatic, altele de reaua credinta a celor care lucreaza cu el, a adaugat expertul anti-coruptie.

Aceasta a reamintit ca au existat mai multe situatii semnalate in presa in care anumiti judecatori au primit pentru a judeca dosare foarte importante, ceea ce a ridicat semne de intrebare.

"Acum, in dosarul DNA, exista dovezi ferme si e absolut normal ca Inspectia sa efecueze controale peste tot in tara, nu doar la Tribunalul Bucuresti (...) Este in interesul tuturor sa lamurin daca este o practica sistematica", a declarat Laura Stefan, exprimandu-si convingerea ca CSM trebuie sa "intervina ferm" pentru a interzice astfel de practici.

Laura Stefan a facut trimitere si la marile dosare din contencios administrativ si la cele comerciale, domenii rar abordate de presa pentru ca nu sunt atat de spectaculoase. In opinia sa, in aceasta zona e cel mai mare risc sa se produca astfel de nereguli.

Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti, a declarat la Digi24 ca "este o verificare de rutina".

"CSM in fiecare an face verificari pe repartizarea aleatorie", a mai sustinut aceasta, adaugand ca, dupa izbucnirea scandalului celor doua judecatoare "era previzibil" ca CSM va declansa o verificare.

Judecatoarea a explicat ca, daca CSM va decide, marti, prin vot efectuarea controlului, vor fi verificate dosare prin sondaj si se va verifica daca persoanele care aau atributii in domeniu si le-au respectat conform legii.

Laura Andrei a reamintit ca in dosarul judecatoarelor Costache si Dinu exista doua persoane cu atributii in repartizarea dosarelor acuzate ca au incalcat legea.

Cat despre modalitati, acestea sunt mai multe, fie grefierii nu selecteaza plaja legala de termene, fie nu introduc datele complete din dosar. "Atunci se pune problema repartizarii eronate", a completat presedintele TB, tribunal unde se ruleaza anual circa 150.000 de dosare.

In cazul in care Inspectia CSM va gasi nereguli, rezultatul controalelor va fi pus la dispozitia procurorilor DNA.

In iulie 2012, procurorii DNA au cerut stramutarea dosarului lui Adrian Nastase de la Tribunalul Bucuresti unul dintre motive fiind si acela ca presedinta institutiei, judecatoarea Laura Andrei, l-a avut ca si coordonator al tezei de doctorat chiar pe Adrian Nastase, dar cererea a fost respinsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#control CSM repartizare dosare, #control CSM Tribunalul Bucuresti, #judecatoare arestate repartizare dosar , #CSM