Discutii aprinse in Plenul CSM privind criticile aduse de procurori unor decizii definitive de achitare

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 17:27
5731 citiri
Discutii aprinse in Plenul CSM privind criticile aduse de procurori unor decizii definitive de achitare
Foto: Hepta.ro

Membrii Plenului CSM au avut discutii aprinse miercuri in legatura cu un raport intocmit de Inspectia Judiciara cu privire la critici aduse de procurori de la DNA fata de unele decizii de achitare dispuse de instantele de judecata.

Cea care a ridicat aceasta problema a fost Gabriela Baltag, care a spus ca trebuie discutat in ce masura a fost incalcata independenta judecatorilor prin criticile aduse de procurorii DNA fata de solutii definitive de achitare date de instante.

Baltag a declarat ca respectivele critici sunt cuprinse in note informative intocmite de procurori, in acest caz fiind intocmit si un raport al Inspectiei Judiciare.

"Acest raport a fost intocmit de Inspectia Judiciara si a fost inaintat Sectiei pentru procurori a CSM. A fost analizat in ce masura se pot face aprecieri in legatura cu legalitatea si temeinicia hotararilor judecatoresti de achitare in notele de informare sau raportul de bilant. (...) Fostul CSM a stabilit ca nu este posibil ca, din punct de vedere institutional, sa fie exprimate critici de legalitate si temeinicie asupra hotararilor definitive.

Din nefericire, in acest raport al IJ, fara sa dau nume de judecatori, pentru ca nu numai judecatorii sunt amintiti, ci si instantele, fac trimitere la curti de apel si Inalta Curte, regasim in mod frecvent preluate mentiuni din notele de informare, mentiuni prin care DNA, procurorul de sedinta care a intocmit nota de informare, vorbeste despre faptul ca: Nici instanta de fond, nici instanta de apel nu a tinut seama de probele administrate in cadrul urmaririi penale. Solutia este definitiva, insa este discutabila.

In mod gresit s-a dispus achitarea inculpatului. Solutiile de achitare dispuse de instanta de fond si confirmate de instanta de apel sunt netemeinice, fiind consecinta unei interpretari eronate si selective. (...) Este un lucru pe care noi nu putem sa il trecem cu vederea", a spus Gabriela Baltag.

Vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, a cerut amanarea dezbaterilor din plen, deoarece raportul Inspectiei Judiciare trebuie analizat in Sectia pentru procurori a CSM.

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a spus ca hotararile judecatoresti de achitare sunt analizate in cadrul Parchetelor, deoarece aceasta este o obligatie legala a procurorilor.

"Daca discutam despre fondul cauzei, va rog sa observati ca hotararile judecatoresti se pun in discutie, se face analiza solutiilor in Ministerul Public. Este obligatia Ministerului Public. Este o procedura prevazuta de lege. Este o procedura a noastra, care trebuie facuta intr-o maniera profesionista, care sa ajute, trebuie sa vedem unde am gresit. Aceasta procedura presupune analiza juridica a solutiilor.

Analiza critica se face in interior. Nivelul intelectual se face de la caz la caz, dupa cum este un procuror incepator, unul mai bine specializat sau un nou venit la judiciar. Va asigur ca acel procuror este independent.

Eu nu zic sa foloseasca expresii, nu incurajam in Ministerul Public subcultura profesionala. Sunt probleme si noi discutam cu colegii nostri la sedintele de analiza. Sigur ca tentatia unora este sa puna mingea in terenul celorlalti. Este prima tentatie a cuiva care vrea sa justifice o solutie care nu este in regula", a explicat Lazar.

Ministerul Justitiei, Tudorel Toader, prezent la sedinta, a declarat ca judecatorii "se plang" de procurori si se asteapta ca, "maine-poimaine, procurorii sa se planga de judecatori".

"Traditional, CSM apara independenta fata de jurnalisti, fata de parti, fata de politicieni. Acum, judecatorii se plang de procurori. Suntem in unitatea CSM-ului, o parte se plange de faptul ca partea cealalta ii incalca independenta. Ma astept ca maine-poimaine, procurorii sa se planga de judecatori. (...)

Ii dau dreptate doamnei judecator ca procurorii, cu statutul lor constitutional, pe care tindem sa-l clarificam, sa-l intelegem si sa-l acceptam, trebuie sa aiba grija sa isi indeplineasca mandatul in limitele lor constitutionale, sa nu aiba grija ce fac sau nu fac judecatorii, pentru ca sunt mecanisme de control, de reglare", a afirmat Toader.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#CSM discutii, #Kovesi CSM, #Lazar CSM, #Tudorel Toader CSM, #Augustin Lazar CSM , #CSM
Comentarii