Ziare.com

Inspectia Judiciara il acuza pe Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 17:17

   

Inspectia Judiciara il acuza pe Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei
Premierul nu avea dreptul "sa extrapoleze nemultumirile" referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaratiile acestuia prin care il considera pe Lucian Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice" afecteaza prestigiul acestuia, se arata in raportul IJ.

Inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arata in raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale ca, potrivit legii, reprezentantilor puterilor legislativa si executiva nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care il infaptuiesc.

"Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor", se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului citat, dreptul la libera exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri", in ideea in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor "valori pe care statul le poate in mod legitim apara", cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Declaratiile domnului Victor Viorel Ponta nu respecta exigentele legale

"Pornind de la ideea ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, apreciem ca declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, prin care il considera pe procurorul Papici Lucian Gheorghe 'basist, morarist si macovist', respectiv ca nu se impune mentinerea acestuia in functia de procuror sef intrucat a instrumentat 'dosare politice' nu respecta exigentele legale si jurisprudentiale enuntate, fiind de natura a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", este concluzia din raportul Inspectiei Judiciare a CSM.

Afirmatiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate, spun inspectorii judiciari, decat prin mentionarea unor imprejurari in care s-a derulat referendumul organizat in cursul anului 2012, eveniment care a dus si la instrumentarea unor dosare penale de catre DNA, parchet din care facea parte procurorul Lucian Papici.

"In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele avand ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotararea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar", se mentioneaza in raportul Inspectiei Judiciare.

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii arata ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata de declaratiile premierului facute dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui Papici in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Raportul Inspectiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.

In solicitarea adresata CSM, procurorul Lucian Papici considera ca "afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala".

Afirmatiile au fost facute in 2 octombrie, in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, in contextul in care, cu putin timp inainte, fusese transmis, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ordinul prin care s-a dispus incetarea delegarii in functia de procuror sef de sectie a lui Lucian Papici, preciza DNA intr-un comunicat de presa.

"In cererea adresata CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe sustine ca, prin afirmatiile facute de primul ministru - din care reproduce textual 'Papici a facut dosare politice' si 'De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii?' - se creeaza opiniei publice sentimentul ca primul ministru, care este om politic, este in realitate cel care hotaraste asupra mentinerii sau nu in functia de conducere a unui procuror, cu toate ca nu are atributii legale in acest sens", a mai aratat DNA in comunicat.

In sustinerea cererii catre CSM, procurorul Papici subliniaza ca aceste exprimari creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteste ca reputatia profesionala este o consecinta a integritatii profesionale si morale, aflata in stransa legatura cu independenta, impartialitatea si integritatea pe care, ca magistrat, le manifesta in exercitarea profesiei, iar acestea au fost incalcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.

Miercuri, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie, printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Directia Nationala Anticoruptie arata ulterior, intr-un comunicat de presa, ca activitatea profesionala a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare si rezultate remarcabile si nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere".

Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa in 2 octombrie de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiasi procuror pe aceeasi functie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4044 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ioanaiiiiii

Spune-mi te rog dac-ti amintesti ce masuri a luat acest guvern pentru a avea o crestere economica.Daca este o crestere asta se datoreaza in exclusivitate celor din teritoriu precum domnului Boc care pleaca aceasta saptamina in Germania pentru a atrage investitori in orasul pe care-l conduce Cluj.E un simplu exemplu din miile de oameni de afaceri care incearca sa rezolve pe cont propiu problemele economice,fara ca guvernul Ponta sa aiba nici cea mai mica contributie.Ca fondurile europene au fost deblocate nu inseamna ca se vor si cheltui.Iar daca au fost blocate buna parte sa facut de cand e el sefu guvernului.A incheiat un acord cu FMI-ul.Pai tocmai de aia la incheiat ca sa aibe bani sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor.Iar cu plimbatul prin tari straine fara nici un rezultat ,chiar astazi domnul presedinte Basescu i-a dat raspunsul:Ca sa ne dam in avion fara nici un rezultat sau rezultate in defavoarea Romaniei (vezi constructia condutei Nabuco)mai bine lipsa.Asa ca nu incerca sa-i pui in spate mitomanului lucruri cu care el este paralel si incapabil sa le gereze.Singura lui preocupare este in domeniul artistic respectiv aparitiile la Antena3.

 

 

Ponta se amesteca grosolan in treburile Justitiei

Acest premier nu mai are nici un fel de credibilitate in fata romanilor, si ca atare ar trebui sa-si dea demisia de onoare.Este inadmisibil ca un politician cu o functie asa de mare sa se napusteasca cu asa furie asupra procurarilor din DNA, numai pentru simplul motiv ca l-au anchetat pe Dragnea si ca i-au intocmit dosar penal. Daca DNA o va tine tot asa, cred ca in scurt timp vom scapa tara de toti acesti politicieni corupti.Jos cu toti acei politicienii care sprijina infractorii si se amesteca fara jena in treburile Justitiei. Shalom

 

 

Ar cam fi timpul...

..ca justitia asa-zis " basista " sa-si faca datoria si sa-l trimita in judecata pentru ofensa,tradarea si subminarea economiei nationale. Pentru ca de aproape un an de zile nu aduce decat prejudicii tarii,atat economic cat si de imagine.

 

 

A adus doar atingere

O atingere cu...bocancii. Si aia plini de noroi. Si ce daca? Doar n-o fi fata mare? Ce separatie a puterilor in stat? Cu optzeci si ceva la suta in parlament mai conteaza? Daca asa au vrut romanii...? Vom fi ce am fost si mai mult decat atat... Asta au vrut,asta o au!

 

 

Aïe. aïe aïe, domnisoru' Ponta! Ati facut-o iar de oaie?

Ce va spune expertul judiciar Becali?

 

 

Devine din ce in ce mai clar

Solutia pentru iesirea din acest unghi mort in care ne-a adus acest mitoman Ponta, este una si singura :DEMISIA primului ministru incompetent din toate punctele de vedere.

 

 

!!!

exista si sanctiuni? sau e doar o dojeana mica ca la gradinita

 

 

ponta, da un interviu in cazul Panait,vrem adevaru

De ce nici un ziarist nu-i ia un interviu lui ponta despre cazul Panait?

http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

 

 

Ba' dottore infractorre

Ia schimba-i si pe inspectorii astia ca nu i-a facutmasa inspectori la IJCSM, ia arata-ti tu muschii de plagiator...

 

 

Pontaaaa......

mai baiatule ca esti un hot dovedit,incompetent deasemeni,*** facut gramada dece dreacului nu pleci din functiea in care te-a catarat socru-tu?Tu nu-ti dai seama ca un prost ca tine face tara de rusine si tot ce misca in ea?Dute,duceteai langa tata
mare sau in cel mai fericit caz langa fam.Ceausescu c-a neam saturat de hazul tau.

 

 

ponta este iresponsabil, pentru nu mai a aduce

alte daune Romaniei, nu mai exista decat: DEMISIA!

 

 

Iata cum ceea ce face si spune Ponta in tara, are ecou pe plan

... extern: "Vizita la Casa Albă pe care Ministerul de Externe, inclusiv cu ajutorul fostului ambasador Mark Gitenstein, o negociase pentru premierul Victor Ponta pentru finalul acestei luni se amană."
Sursa: gandul.info http://www.gandul.info/politica/vizita-lui-victor-ponta-in-statele-unite-este-incerta-11478981

 

 

Ponta.....

Atat de mult pateaza acest individ imaginea Romaniei,incat nici toara apa din Marea Neagra,n-o va spala.Noi insa stam cuminti,postam si(poate) ne rugam sa...

 

 

plagiatorul urmeaza planul tatucului felix :

incalecarea justitiei. "Pana nu avem Justitia, nu avem puterea" a spus varanul.

 

 

Traian Băsescu:

"... Nu pot sta in remorca unui mitoman cum e Victor Ponta si sa fim amandoi etichetati la fel
El zambeste, rade, e un Oprescu de mai proasta calitate, macar Oprescu are mai mult umor. Nici ala nu face nimic si tot cu smecherii de pe malul Dambovitei, numai ca el se pare ca nu e de pe malul Dambovitiei si mai putin evoluat la modul cum exerseaza clovneria la nivel de sef de guvern."

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor