Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Judecatorii Dumbrava si Serban, cercetati de colegi pentru conduita si lipsa de integritate

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 10:33
3776 citiri
Judecatorii Dumbrava si Serban, cercetati de colegi pentru conduita si lipsa de integritate
Foto: Arhiva

Judecatorii Horatiu Dumbrava si Alexandru Serban, doi dintre membrii CSM care nu recunosc legitimitatea presedintelui Oana Haineala, vor fi judecati de colegii lor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, fiind pusa in discutie revocarea lor din consiliu.

Adunarea Generala a fost convocata in data de 23 ianuarie. La Curtea de Apel Bucuresti sunt 188 de judecatori, fiind cea mai mare, cat sase curti de apel din tara, din cele 15 existente, scrie Romania Libera.

Dumbrava si Serban se afla printre cei sapte judecatori ai CSM care nu au recunoscut votul democratic prin care procurorul Haineala a castigat, cu 10 voturi pentru si 8 impotriva, pozitia de presedinte al CSM.

Ca urmare a alegerilor din 4 ianuarie, mai multe judecatorii din tara au demarat procedurile de revocare a membrilor CSM Alina Ghica si Cristi Danilet, luandu-se totodata in discutie si revocarea lui Dumbrava si Serban, acestia fiind acuzati ca nu au respectat rezultatul votului democratic, iar prin atitudini si declaratii publice au adus grave prejudicii de imagine sistemului judiciar.

La sedinta din 23 ianuarie, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti vor trebui sa vada daca Dumbrava a abdicat de la angajamentele luate in fata judecatorilor sau daca si-a respectat propria "Declaratie de integritate", precum si daca intelege "principiile democratice de functionare a unui organ colegial" cum este CSM.

"Influenta negativa a conduitei proprii asupra calitatii imaginii si credibilitatii CSM si a sistemului judiciar, atat in perioada cat a asigurat conducerea Consiliului (2011), cat si ca membru CSM pe parcursul anului 2012, prin asumarea in numele Plenului a unor pozitii proprii, in opozitie cu opinia exprimata de sistemul judiciar si fara a supune acest punct de vedere analizei Plenului, precum si prin frecventele luari de pozitie publice contrare celor asumate de Plen", este un alt subiect care va fi analizat de judecatori.

De asemenea, deturnarea de catre Horatiu Dumbrava a unor principii cum sunt "transparenta" si "integritatea" cu efecte asupra bunei reputatii a judecatorilor, regresul inregistrat pentru statutul judecatorului in timpul mandatului sau de presedinte al CSM, intretinerea unei stari conflictuale in CSM, sau subminarea bunei functionari a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt alte acuze care i se aduc acestuia.

Acuzatii similare i se aduc si judecatorului Alexandru Serban.

In ceea ce o priveste pe Alina Ghica, se va face o analiza pentru a se stabili daca aceasta a reprezentat sau nu "interesele judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti prin votul exprimat in sedinta din 4 ianuarie 2013, cu ocazia alegerii presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)".

Intre timp, 8 curti de apel din tara au votat deja pentru revocarea Alinei Ghica din CSM, in timp ce pentru revocarea lui Cristi Danilet mai sunt necesare voturile a 5 judecatorii.

Simultan, institutiile europene si ambasadele occidentale au fost sesizate intr-o petitie semnata online de peste 3.250 de romani ca USL subordoneaza CSM si Justitia.

Astfel, Asociatia Magistratilor Romani, care a initiat demersurile de revocare a judecatorilor Ghica si Danilet, are ca presedinte de onoare pe judecatoarea Viorica Costiniu, sotia judecatorului Florin Costiniu, fost sef de sectie la Inalta Curte, retinut pentru coruptie si condamnat de prima instanta alaturi de fostul senator PSD Catalin Voicu. Aceeasi asociatie a avut pana de curand ca presedinte pe actualul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, care si-a exprimat public nemultumirea fata de alegerea Oanei Haineala ca presedinte al CSM.

Conform jurnalistilor de la Romania Libera, strategia de eliminare a judecatorilor incomozi pentru actuala putere din CSM a fost stabilita in urma cu mai multe luni, in timpul unei vizite a lui Horatiu Dumbrava la Dan Voiculescu.

De altfel, senatorul USL i-a luat apararea pe blog judecatorului Dumbrava dupa ce presa a aflat ca acesta este acuzat de conflict de interese de Agentia Nationala de Integritate.

Contactat telefonic, Horatiu Dumbrava nu a infirmat, dar a refuzat sa dezvaluie de ce a fost in vizita la Voiculescu si sa-si spuna opinia cu privire la faptul ca ANI il cerceteaza pentru conflict de interese .

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Dumbrava revocat CSM, #Dumbrava CSM Voiculescu, #revocare CSM Curte Bucuresti , #CSM
Comentarii