Judecatoriile suspenda procesele - magistratii cer revocarea lui Danilet si a lui Ghica din CSM

Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:46
4650 citiri
Judecatoriile suspenda procesele - magistratii cer revocarea lui Danilet si a lui Ghica din CSM
Foto: Arhiva

Judecatorii au inceput greva, dupa cum au anuntat inca de sambata, patru magistrati de la Judecatoria Ramnicu Valcea fiind primii care si-au suspendat activitatea, marti dimineata, in semn de protest fata de amarea revocarii din CSM a lui Cristi Danilet si a Alinei Ghica. Lor le-au urmat cei din Constanta.

Activitatea Judecatoriei Ramnicu Valcea va fi suspendata pana la ora 10:00, in timp ce greva din Constanta se va incheia la ora 09:30, conform Digi 24.

Totodata, Judecatoria din Buzau si-a suspendat activitatea, anunta B1 Tv. Magistratii de la Judecatoria Suceava au suspendat sedintele de judecata timp de un sfert de ora. In plus, Magistratii de la Judecatoria Slatina si Tribunalul Olt au decis sa intre mai tarziu in salile de judecata, marti. De asemea, Judecatoria Botosani s-a alaturat grevei.

De altfel, Judecatoria Ramnicu Valcea, prima care a intrat in greva, a fost si cea care a declansat procedura de revocare a lui Cristian Danilet. Asociatia Magistratilor din Romania a amenintat, dupa ce le-a cerut judecatorilor din tara sa intre in greva, ca daca nici in sedinta de marti si nu vor fi revocati cei doi judecatori, AMR va depune plangere penala impotriva CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a amanat pe 13 februarie discutarea solicitarilor venite din partea adunarilor generale ale instantelor privind revocarea din functia de membru al CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet.

CSM a amanat acest punct de pe ordinea de zi pentru ca documentele sa fie analizate de Comisia nr. 2 - Eficientizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si a institutiilor coordonate, parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila.

Potrivit unui comunicat de presa al Judecatoriei Valcea din 23 ianuarie, 135 de judecatorii din tara s-au pronuntat in legatura cu revocarea lui Danilet, dintre care 103 au fost favorabile propunerii de revocare, iar 32 nu au aderat.

In 30 ianuarie, Curtea de Apel Cluj a anuntat ca un numar de 424 de judecatori de la 13 Curti de Apel din tara au votat pentru revocarea din CSM a judecatorului Alina Ghica si ca doar 39 de magistrati au fost impotriva masurii.

CSM isi alege vicepresedintele si discuta revocarea lui Ghica si Danilet

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta in sedinta plenului de marti cererile de revocare din functia de membru CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet.

De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei se afla si alegerea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru functia de vicepresedinte si-a depus candidatura doar judecatorul Adrian Bordea.

Procedura pentru alegerea vicepresedintelui CSM a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile, in contextul in care majoritatea instantelor din tara au votat pentru revocarea lor din functia de membru al Consiliului.

In 5 februarie, judecatorul Adrian Bordea, reprezentant in Consiliul al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a anuntat ca si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM.

Tot atunci, in urma dezbaterilor din Sectia de judecatori, in unanimitate, membrii acesteia au decis sa sustina candidatura lui Bordea.

"S-a decis ca sustinerea acestei candidaturi sa fie insotita de o delimitare clara a atributiilor administrative in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. In acelasi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii in plenul CSM sa aiba loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet", sustineau reprezentantii Sectiei de judecatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#CMS Ghica Danilet revocare, #revocare CSM greva judecatori , #CSM