Motivele reale ale revocarilor din CSM (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Martie 2013, ora 15:59
32944 citiri
Motivele reale ale revocarilor din CSM (Opinii)

"Nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL la Putere... Pentru spaga te leaga".

Fraza aceasta rostita de una dintre judecatoarele arestate pentru coruptie explica insasi esenta furiei care pare sa fi cuprins sistemul dupa alegerile din decembrie, inclusiv scandalul imens din CSM.

Justitia nu a fost reformata din 2005 incoace. Au fost facute reforme profunde la nivelul legislatiei, cele patru noi coduri fiind autentice pietre de hotar. Parchetele au capatat libertate deplina, pe care au folosit-o intr-un mod inacceptabil in primul rand pentru clasa politica.

O parte din instante s-au reformat si ele. In primul rand, Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, pentru prima data in ultimii 22 de ani, are ca presedinte un magistrat de mare valoare profesionala si morala, ma refer la d-na Livia Stanciu.

In timpul guvernarii Nastase isi imagina cineva ca vom vedea ministri, chiar un premier, condamnati pentru fapte de coruptie? Ca vom vedea in zeghe primari ai partidului de la putere? Faptul ca toate acestea au devenit posibile arata ca reforma a facut pasi importanti. Dar oare pasi pe uscat?

Iata ca nu. Reforma Justitiei nu a ajuns inca in zona sigura a ireversibilitatii, dupa cum garanta la un moment dat inclusiv Traian Basescu. Exista inca o masa critica de magistrati corupti, politizati, ticalositi, pentru care mizeria este un mod de viata si care in toti acesti ani n-au facut decat sa astepte ca roata sa se intoarca.

Au asteptat si nu cu mainile in san. Sa nu uitam greva ilegala a robelor din 2009 cand sistemul a fost complet blocat din cauza unor revendicari pe care nici astazi Mona Pivniceru, pe atunci un fel de lider sindical, nu le-a solutionat.

Acesti magistrati au sperat anul trecut, dupa schimbarea puterii, ca a venit in sfarsit si vremea lor. De fapt, ca a revenit vremea lor cea buna. Fals! Partea reformata a sistemului, procurorii, a continuat sa-si faca treaba cu inversunare. Cu USL la putere sa te mai lege pentru spaga, asa ceva nu se poate, e inadmisibil!

Si atunci au trecut la fapte. Prin manipulari similare cu cele din 2009, puse in practica de cam aceiasi oameni, unii acum in pozitii diferite, judecatorii au fost asmutiti impotriva procurorilor. CSM, pentru prima data devenit ceea ce trebuie sa fie prin lege, fapt confirmat de raportul MCV de anul trecut, a fost aruncat in aer prin revocarea a doi dintre cei mai reformisti membri.

Scopul a fost nu numai o schimbare a majoritatii in CSM, ci si un semnal foarte clar de intimidare la adresa celor care ar mai pune in pericol coruptia din sistem.

Vremurile s-au schimbat, va supuneti sau va sufocam, a fost mesajul transmis clar la teribila sedinta a CSM de revocare a judecatorilor Ghica si Danilet, sedinta in care, in timp ce Mona Pivniceru zambea satisfacuta, nimeni n-a reusit sa-i explice presedintelui ICCJ motivele concrete ale deciziei de revocare. O decizie care nu a fost luata si in cazul lui Adrian Neacsu, spre exemplu, judecatorul cercetat penal si suspendat acum din CSM in virtutea prevederilor legale.

Iata motivul! E limpede! "Nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL la Putere. Pentru spaga te leaga". Sa nu ne mai lege! Coruptia sa rada libera in soare nu numai in Justitie, ci si in politica, peste tot unde sunt bani publici, oriune e un coltisor de putere!

Aceasta este miza nebuniei la care asistam. O nebunie in care, spre cinstea lor, procurorii nu fac niciun pas inapoi in fata bestiei. Nu stiu cati dintre romani realizeaza cat de cumplita este aceasta batalie si cat de mult depinde de ea viitorul Romaniei. Sansa noastra este ca macar Bruxelles-ul intelege.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CSM magistrati revocati, #judecatoare arestate coruptie, #USL putere Justitie , #CSM