Nitu, nemultumit ca membrii CSM nu au reactionat la declaratiile lui Basescu

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 11:10
2740 citiri
Nitu, nemultumit ca membrii CSM nu au reactionat la declaratiile lui Basescu
Foto: Arhiva

Procurorul general, Tiberiu Nitu, le-a spus, joi, colegilor sai din Consiliul Superior al Magistraturii ca "daca stai si iti este frica si astepti ca cineva sa urle pentru tine si sa-ti apere ceva, mai bine pleci".

Declaratiile lui Nitu au fost facute in contextul in care CSM a discutat raportul Inspectiei Judiciare (IJ), legat de declaratiile unor politicieni dupa retragerea delegarii procurorului Lucian Papici.

In aceeasi sedinta, a fost luata in discutie si declaratia presedintelui Basescu, la prima sedinta CSM din acest an. "Domnule Nitu, o sa va mai sun", spunea Basescu pe 6 ianuarie.

Procurorul Lucian Papici cere CSM sa ii apere reputatia

"Eu nu ma plang. Eu nu ma plang pentru ca am 18 ani in magistratura, nu mi-a fost teama si nu mi-e teama de criminali, persoane pe care le-am cercetat si care in prezent sunt in penitenciar si unii au iesit din penitenciar, oameni care, chiar de alta nationalitate sau de alta cetatenie, care ar fi putut sa imi puna in pericol viata, familia, si asa mai departe.

Deci nu mi-e frica de acele persoane. Va rog sa-mi fie iertare. Nu minimalizez pe nimeni, dar sa nu va inchipuiti ca ma apuc sa-mi fie teama sau ca o sa-mi fie teama de cine stie ce declaratii sau de cine stie ce telefoane vreodata. Ati auzit si dumneavoastra ca telefoane veti putea primi si dumneavoastra. Nu vad pe fata dumneavoastra ca v-ar fi teama de telefon. Nici mie nu mi-e teama de telefon. Si nu mi-e teama si nu ma plang si nu ma voi plange", a declarat, joi, procurul general.

Nitu le reproseaza colegilor ca nu au reactionat

Tiberiu Nitu si-a exprimat nemultumirea legata de faptul membrii CSM nu au reactionat in vreun fel dupa declaratiile lui Basescu de pe 6 ianuarie.

"Nu ati considerat necesar ca astfel de discutii ar putea sa afecteze independenta cuiva. Eu mi-am exercitat atributiile conform legii. Nu am incalcat legea si, cat timp am o astfel de atitudine si pozitie, nu imi va fi frica de nimeni si de niciun telefon si de nicio scrisoare si de nicio alta amenintare. In momentul in care voi considera sau voi aprecia ca imi este frica de ceva sau de cineva, va voi anunta si voi pleca. (...) Atat timp cat esti in stare singur, indiferent de orice presiune, sa-ti exerciti atributiile, eu zic ca este bine sa fii acolo si sa-ti exerciti atributiile", a adaugat Nitu.

O alta nemultumire a procurorului general a fost aceea ca el este "personajul central" in CSM.

Ponta, despre demiterea lui Papici: Sa mai stea si procuror simplu, ca nu s-a nascut procuror-sef

"Am vazut ca sunt personajul principal in acel raport al Inspectiei Judiciare. Nu sunt surprins pentru ca se pare ca sunt personajul principal in general si in plenul CSM. Desi suntem 18 membri, cuvantul mi-a fost adresat in principal mie. Dar raman surprins ca va puneti problema acum despre aceste discutii. Ati intervenit foarte repede saptamana trecuta cu declaratiile oricarui inculpat prin tara asta, in schimb cand a fost vorba despre procurorul general, institutia procurorului general, acest personaj important in sistemul de justitie din Romania, supus unor intrebari si telefoane, nu ati avut nicio reactie", a mai spus Nitu in sedinta CSM.

Raportul Inspectiei Judiciare, legat de afirmatiile policienilor in contextul retragerii delegarii procurorului Lucian Papici a fost finalizat si transmis CSM, in 13 ianuarie. Consiliul urmeaza sa-l ia in discutie in plen, pe 30 ianuarie, si sa decida daca si-l insuseste sau nu.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Nitu reprosuri CSM, #Nitu procuror sedinta CSM, #Nitu Papici independenta justitie , #CSM