Presedintii CSM si ICCJ au parasit sala de sedinta unde se discuta proiectul de desfiintare a Sectiei speciale

Joi, 18 Martie 2021, ora 13:07
8378 citiri
Presedintii CSM si ICCJ au parasit sala de sedinta unde se discuta proiectul de desfiintare a Sectiei speciale
Sefii CSM si ICCJ nemultumiti de dezbaterile privind desfiintarea SIIJ

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu, si presedintele CSM, Bogdan Mateescu, au parasit joi, 18 martie, lucrarile Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, dupa nici jumatate de ora de la inceputul sedintei in care se dezbate proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Sedinta, la care este prezent si ministrul justitiei, Stelian Ion, a debutat cu mai multe schimburi de replici in contradictoriu referitoare la proiectul de lege, sedinta fiind deschisa de presedintele Comisiei juridice, Mihai-Alexandru Badea.

Ulterior, Corina Corbu si Bogdan Mateescu s-au ridicat si au parasit sala.

"Un astfel de comportament eu il regret in Parlamentul Romaniei. Aceasta sedinta nu este potrivita pentru statutul magistratului. Credeam ca este o discutie tehnica, echilibrata, credeam ca putem avea argumente juridice.

Eu un astfel de comportament il regret in Parlamentul Romaniei. Punctul nostru de vedere este scris, va invit sa il cititi. Opteaza CSM pentru o solutie echilibrata, trebuie incetata polarizarea societatii, polarizarea magistraturii", a spus Mateescu.

Corina Corbu nu a dorit sa dea explicatii in privinta motivului pentru care a recurs la acest gest. Intrebata daca este de acord cu avizul consultativ al CSM pentru dosarele magistratilor, ea a aratat ca nu poate face speculatii. "Ce am avut de spus, am spus", a adaugat Corbu.

Dezbateri aprinse pe desfiintarea Sectiei speciale

Presedintele Comsiei juridice a Camerei, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a declarat joi, in debutul sedintei dedicate dezbaterii proiectului de lege de desfiintare a Sectiei speciale, ca aceasta structura a fost infiintata de Liviu Dragnea si Tudorel Toader cu doua scopuri: controlul politic al urmaririi penale a magistratilor, sa se decida in sediul PSD cine este anchetat si cine beneficiaza de impunitate, si redirectionarea dosarelor penale ale unor politicieni de la DNA catre aceasta sectie speciala, prin simpla formulare de acuzatii impotriva unuia sau mai multor magistrati.

"S-a incercat numirea la conducerea acestei sectii speciale a doamnei Adina Florea, care a declarat la interviu in fata CSM ca n-a fost niciodata un procuror independent. Una dintre consecinte a fost redeschiderea discutiilor cu Comisia Europeana asupra unor recomandari considerate ca fiind indeplinite. Majoritatea judecatorilor si procurorilor s-au opus categoric amendamentelor la Legile justitiei: peste 3.500 de magistrati din totalul de aproximativ 7.000 au semnat in 2017 un memoriu pentru retragerea celor 3 proiecte de lege", a declarat Mihai Badea.

Potrivit acestuia, ca rezultate, Sectia Speciala a cheltuit in 2 ani peste 15 milioane de lei pentru doar 4 rechizitorii cu 6 persoane trimise in judecata si niciuna condamnata, remarcandu-se doar prin actiuni sicanatorii la adresa magistratilor intransigenti, printre care si membri ai CSM.

Discursul presedintelui comisiei a fost intrerupt de mai multe ori de reprezentantii PSD.

Deputatul PSD Nicusor Halici a spus ca nu se respecta procedura. "Nu va e rusine? Nu suntem la declaratii politice. De ce nu ati supus la vot procedura? Ati facut o pledoarie politicianista", a spus Halici. A intervenit si deputatul Steluta Cataniciu care a adus aceleasi reprosuri. "Nu va este jena sa faceti declaratii politice", a spus Cataniciu, potrivit G4Media.ro.

Gabriela Scutea: SIIJ este departe de a asigura un acces eficient la Justitie al cetatenilor

Procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, a afirmat, joi, la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, ca si-a exprimat in mod constant pozitia favorabila renuntarii la functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, mentionand ca aceasta este "departe" de a asigura un acces eficient la justitie al cetatenilor si pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii Ministerului Public.

"In calitatea pe care o indeplinesc, respectiv de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii si ca reprezentat al Ministerului Public, am exprimat in mod constat pozitia favorabila renuntarii la functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, motivat de elemente care, consider eu, de la inceput nu au sustinut de o maniera convingatoare aceste competente speciale, pentru ca, de fapt, nu a fost atat o masura de organizare, cat o masura derogatorie de competenta.

Modul in care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului si exercitarea atributiilor in conformitate cu Codul de procedura penala sunt limitate intr-o sectie, inclusiv dispozitiile administrative privind selectarea personalului, numirea personalului. Toate acestea ies din tiparul organizarii ierarhice consacrate de Constitutie si de Legea 304 a Ministerului public", a spus Scutea, in cadrul dezbaterilor privind proiectul de desfiintare a SIIJ.

Potrivit procurorului general, aceasta sectie nu a fost in masura sa sustina toate cauzele care au fost preluate.

"Este mult mai important ca aceasta competenta foarte larga a sectiei nu a fost in masura sa sustina toate cauzele care au fost preluate de la Parchetele cu competenta generala si specializata, efortul necesar pentru instrumentarea unor cauze care pot sa apara cu derulare foarte rapida oriunde pe teritoriul tarii.

Sunt, in comparatie, elemente pe care le-am avut in vedere, organizarea teritoriala a DNA, DIICOT si a Parchetelor de pe langa Curtile de apel, competente pentru parte din infractiunile care acum sunt la SIIJ. (...) Ne-am pus intrebarea care este plusvaloarea care vine din organizarea sectiei? Consideram ca aceasta este departe de a asigura un acces eficient la Justitie al cetatenilor si pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii Ministerului Public", a explicat Gabriela Scutea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Bogdan Mateescu CSM, #Corina Corbu Inalta Curte, #CSM, #Sectia Speciala, #stelian ion , #CSM