S.O.S (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 13:57
9646 citiri
S.O.S (Opinii)
Foto: Digi24

Doi membri ai CSM sunt in pragul revocarii din Consiliul Superior al Magistraturii din unicul motiv ca au votat un procuror in fruntea acestui organism.

Nu a fost invocat niciun alt motiv de revocare. Nicio lege nu prevede ca CSM trebuie condus de un judecator. Nicio lege nu face vreo distinctie intre magistratii care fac parte din CSM, nicio lege nu stabileste drepturi diferite pentru judecatori si pentru procurori in cadrul CSM.

Si, totusi, cei mai multi dintre colegii lor ii sanctioneaza pentru o decizie a carei libertate le este garantata prin insasi Constitutie. In Romania nu este acceptat votul imperativ. Un parlamentar, de exemplu, nu poate fi revocat de cei care l-au ales pe motiv ca a votat altfel decat ar fi vrut ei.

Daca nu a fost pe placul celor pe care-i reprezinta, nu va mai fi votat din nou la viitoarele alegeri. Asadar doua treimi dintre judecatorii din Curtile de Apel si aproape doua treimi din magistratii judecatoriilor nu accepta libertatea votului si isi sanctioneaza reprezentantii doar pentru libertatea de opinie, in lipsa oricarui act ilegal comis de acestia.

Intreaga operatiune de revocare a fost instigata de insusi ministrul Justitiei, fost judecator. Intamplator sau nu, pe vremea cand unul dintre judecatorii vizati de revocare conducea CSM, actualul ministru a fost nevoit sa demisioneze din magistratura pentru ca CSM i-a refuzat dubla calitate de magistrat si membru al Guvernului.

Intamplator sau nu, ministrul Justitiei, desi se declara independent, participa la sedinte de partid si este sustinut in Guvern de PNL+PC, controlate de un inculpat ajuns foarte aproape de condamnare pentru fapte penale grave, inculpat care spunea ca actuala majoritate nu va avea puterea pana cand nu va avea si Justitia.

Un alt personaj aflat la originea acestei operatiuni este o judecatoare al carui sot, si el judecator, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru fapte grave si a fost condamnat in prima instanta de Inalta Curte. De atunci, sotia condamnatului a pornit o adevarata cruciada impotriva procurorilor carora le respinge dosarele pe banda rulanta.

Guvernul, din care face parte ministrul Justitiei, a trecut in programul de guvernare intentia de a clarifica statutul procurorilor. Cea mai probabila "clarificare", pentru care ministrul Justitiei a si fost pus sa dea explicatii la Bruxelles, este scoaterea procurorilor din randul magistratilor si trecerea lor in cadrul puterii executive, adica in subordinea Guvernului.

Ca ministrul Justitiei nu ii socoteste pe procurori magistrati sau, cel mult, magistrati de mana a doua o dovedeste insasi reactia la alegerea unui procuror in fruntea CSM. Este evident ca schimbarea statutului procurorilor ar avea un efect seismic asupra independentei celui mai emancipat, din punct de vedere politic, segment al magistratilor.

Premierul care conduce acest guvern nu are retineri sa contrazica, cu viziune de jurist, nu oricum, o decizie a judecatorilor care incurca grav socotelile penalului celebru mentionat mai sus, pentru ca retrimite dosarul sau la Inalta Curte, in pofida tertipurilor incercate de acesta.

Televiziunea aceluiasi penal, aflat foarte aproape de condamnare, lanseaza atacuri sustinute impotriva magistratilor din Romania terfeliti seara de seara. Singurul organism care ar putea sa puna la punct lucrurile intr-o oarecare masura prin sanctionarea televiziunii cu pricina este amenintat cu transformarea intr-un simplu mediator de chestiuni tehnice.

Majoritatea care sustine Guvernul se pregateste sa voteze o super-imunitate pentru parlamentari si sa desfiinteze sau macar "sa coafeze" cateva institutii esentiale ale statului de drept, cele mai deranjante pentru penalii din politica, in primul rand ANI si DNA.

Modificarile constitutionale gandite de aceasta majoritate urmeaza sa treaca CSM sub controlul Parlamentului si sa lase obligativitatea hotararilor CCR la latitudinea a doua treimi dintre membrii Parlamentului. Si tot majoritatea pregateste o mare amnistie, anuntata de un senator cu statut informal de locotentent al celui de-al doilea om in stat, sub deviza "sa scoatem oamenii din puscarii".

Romnia, 2013, teoretic stat de drept al UE. Pentru cat timp?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#CSM procurori, #CSM presedinte, #CSM Victor Ponta, #CSM judecator , #CSM