Saptamana de foc in Justitie: Cine vor fi noii sefi ai Inspectiei Judiciare si ai Sectiei Speciale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 13 Mai 2019, ora 07:34
10628 citiri
Saptamana de foc in Justitie: Cine vor fi noii sefi ai Inspectiei Judiciare si ai Sectiei Speciale
Foto: captura video Ziare.com (Arhiva)

Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa ia in discutie in aceasta saptamana mai multe probleme importante pentru sistemul judiciar: promovari la Inalta Curte sau functii cheie, cum ar fi conducerea Inspectiei Judiciare sau Sectiei Speciale.

Cele mai importate discutii vor avea loc marti, in sedinta plenului CSM, cand se va decide organizarea concursului pentru ocuparea functiei de procuror sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita si Sectia Speciala (SS).

Asta dupa ce seful acestei sectii, procurorul Gheorghe Stan, a fost numit de Camera Deputatilor in functia de judecator la CCR, la propunerea PSD. Sectia Speciala este condusa in acest moment de procurorul sef adjunct Adina Florea.

Tot marti se va discuta o propunere de modificare a concursului pentru procurorii care vor sa lucreze in cadrul SS, dar si o alta cerere de suplimentare a numarului de posturi din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

"Acordarea avizului conform pentru suplimentarea numarului de posturi din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", este unul din punctele aflate pe ordinea de zi a CSM.

Discutiile despre consolidarea acestei sectii vin in contextul in care mai multe organisme internationale cer ca aceasta structura sa fie desfiintata.

Amanunte aici: Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni recomanda desfiintarea Sectiei Speciale si condamna atacurile politicienilor impotriva magistratilor

Netejoru, mandat nou la sefia IJ?

Tot marti, plenul CSM urmeaza sa discute despre concursul la sefia Inspectiei Judiciare, care s-a finalizat la sfarsitul lunii martie.

Curios, judecatorul Lucian Netejoru a fost singurul candidat si a primit punctajul maxim, chiar daca doi membri ai comisiei si-au anulat voturile.

Mandatul lui Netejoru a expirat inca din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, acesta mai are dreptul la inca un mandat de 3 ani. El conduce insa si acum Inspectia Judiciara, in baza prevederilor unei ordonante de urgenta promovata de Tudorel Toader.

Ziare.com a scris inainte de a fi anuntate rezultatele ca fisele de notare au fost schimbate, pentru ca Netejoru sa castige fara probleme acest concurs.

Citeste mai multe despre acest subiect: Contre in CSM pe numirea sefului Inspectiei Judiciare, care a primit scor maxim, desi doua fise de punctaj au fost anulate

Audieri pentru Inalta Curte

In plus, in zilele de luni, marti si miercuri, membrii Sectiei de Judecatori din CSM ii audiaza pe magistratii care candideaza pentru un post la Inalta Curte.

Sectia pentru judecatori din CSM va analiza luni cererile de eliberare din functie a 15 judecatori.

Cel mai cunoscut nume este cel al magistratului Iosefina Parvu, care trebuie sa pronunte chiar luni sentinta in dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Marti se discuta cererea lui Calin Nistor, cel care este delegat la conducerea DNA, de a-si continua activitatea la Directia Nationala Anticoruptie, la incetarea mandatului in functia de procuror sef adjunct la Directia Nationala Anticoruptie.

Mai exact: Calin Nistor vrea sa-si continue activitatea la DNA, dupa ce-i expira mandatul de procuror sef adjunct

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gheorghe Stan CCR, #Adina Florea Scetia speciala, #Lucian netejoru inspectia judiciara , #CSM