Sefa Inaltei Curti vrea sa recuze 4 judecatori din CSM, pe motiv de ostilitate si antepronuntare

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 16:12
10462 citiri
Sefa Inaltei Curti vrea sa recuze 4 judecatori din CSM, pe motiv de ostilitate si antepronuntare
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a recuzat, miercuri, patru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv de ostilitate si antepronuntare, in ceea ce priveste actiunea disciplinara declansata de Inspectia Judiciara la adresa ei.

Cristina Tarcea s-a prezentat la CSM, unde Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a discutat actiunea exercitata de IJ.

La plecare, sefa ICCJ a declarat ca a facut o cerere de recuzare pe numele Liei Savonea (sefa CSM), Evelinei Oprina, Nicoletei Tint si Gabrielei Baltag.

Intrebata de jurnalisti despre motivele recuzarii, Tarcea a explicat ca respectivele ar fi avut o atitudine "ostila" fata de ea in legatura cu modalitatea de alcatuire a completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.

"Pentru motive de ostilitate manifesta in ceea ce priveste presedintele Inaltei Curti, pentru motive de sustinere neconditionata a conducerii Inspectiei Judiciare, atitudinea dumnealor determinand si numirea de catre Executiv a conducerii Inspectiei Judiciare, lucru de neacceptat intr-un stat de drept, si pentru motive de antepronuntare.

Acestea s-au antepronuntat cu ocazia diferitelor sedinte pe care le-am avut in vederea organizarii completurilor de cinci judecatori pentru anul 2018 si 2019, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale", a aratat magistratul.

Tarcea a precizat ca urmatorul termen in cazul actiunii disciplinare la adresa sa este in 27 martie.

Sefa Inaltei Curti: Am discutat cu Dorneanu despre completuri pe intuneric. La final, am luat haina lui pe mine

Pe 19 decembrie, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si pentru nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM, care va decide cu privire la raspunderea judecatorului.

Vezi si Cristina Tarcea, dupa decizia de cercetare disciplinara: Mi se parea deontologic sa fiu anuntata si apoi sa aflu din presa

In cazul in care Sectia pentru judecatori a CSM va decide ca Tarcea sa fie sanctionata, chiar si cu un avertisment, aceasta isi va pierde functia de presedinte al ICCJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#CSM Tarcea recuzare judecatoare , #CSM