Situatia CSM la Senat: Brambureala, dezinteres sau santaj politic?

Joi, 10 Februarie 2011, ora 20:32
12382 citiri
Situatia CSM la Senat: Brambureala, dezinteres sau santaj politic?
Foto: Romania Libera

Functionarea Consiliului Superior al Magistraturii se impiedica definitiv in comisia juridica de la Senat. In timp ce reprezentantii PSD sustin ca nu e nicio graba in rezolvarea acestei probleme, cei ai PD-L dau de inteles ca pesedistii merg pe santaj, cerand la schimb o rezolvare favorabila in cazul unor rectori colegi de partid. Totul se intampla in conditiile in care in 2-3 zile apare un nou raport pe justitie referitor la Romania in care CSM este un punct nevralgic.

Saptamana a inceput cu un mare avant, din acest punct de vedere. La cateva zile de la publicarea deciziilor Curtii Constitutionale care au invalidat patru membri ai Consiliului, conducerea Senatului a decis rezolvarea rapida a situatiei. Miercuri validarea celor 8 membri necontestati a fost pusa pe ordinea de zi a plenului, pentru a fi supusa la vot, asta dupa ce insusi presedintele Senatului, Mircea Geoana, declarase public ca plenul "se va apleca asupra acestei probleme", pentru ca are "obligatia politica si constitutionala" sa gaseasca o solutie.

Lucrurile nu au stat deloc asa. Pasata marti la comisia juridica, problema a fost amanata de marti seara pana miercuri dimineata, de miercuri pana joi, iar de joi pana saptamana viitoare, nu se stie foarte clar cand.

Situatia CSM, in aer - senatorii nu se grabesc sa rezolve problema

Care sa fie cauza reala a acestei situatii surprinzatoare nu putem sti, in conditiile in care senatorii din comisie contactati de Ziare.com dau declaratii care se bat cap in cap, atat in ceea ce priveste motivul pentru care nu se rezolva mai repede problema CSM, dar si in ceea ce priveste modul in care ea va fi rezolvata odata si odata.

Cititi mai jos si trageti singuri concluziile.

Iulian Urban, senator PD-L: Intrebati-i pe cei de la PSD de ce nu se tine sedinta!

Contactat de Ziare.com pentru a ne spune ce s-a stabilit joi dimineata la comisie, asa cum discutaseram cu o zi inainte, senatorul democrat-liberal ne-a dat o veste proasta: nu s-a tinut nicio sedinta, nici macar nu a a fost convocata vreuna.

"Situatia nu e in niciun fel, martea viitoare se tine sedinta. Eu am fost azi la Senat, dar nu s-a discutat de niciun fel de comisie juridica. Marti e de obicei in programul nostru sa avem sedinta la comisie.

Domnul Grebla era pe sala si chiar a vorbit cu liderul nostru de grup. Eu am fost la sedinta de grup dupa care am plecat, oricum in afara de mine si de dansul din comisia juridica nu mai era nimeni in Senat", a declarat senatorul Urban pentru Ziare.com.

Toni Grebla (foto), senator PSD si presedintele comisiei juridice: Ori azi, ori luni, tot aia

"Luni dimineata vom avea sedinta comisiei juridice si vom intra cu raportul in plenul de luni dupa-amiaza", ne-a declarat senatorul Toni Grebla.

Intrebat de ce nu s-a mai tinut sedinta joi dimineata, asa cum declarase pentru Ziare.com cu o zi inainte, senatorul ne-a explicat: "Plenul e luni. Daca se tinea ori astazi ori luni, tot in plenul de luni intra".

Raspunsul ne-a lasat fara replica si asta pentru ca este binecunoscut faptul ca intre Putere si Opozitie se vor da lupte crancene pe tema modului in care va fi validat pana la urma CSM: intreaga lista a celor 8, asa cum a cerut CCR, sau individual.

Cristian Radulescu, liderul de grup al PD-L: Raul a fost deja facut, raportul de tara va iesi prost

"Mie mi-e indiferent acum daca se mai intalnesc cei din comisia juridica sau nu pentru ca raul a fost deja facut. Raportul de tara va iesi prost fara rezolvarea chestiunii CSM", ne-a declarat Cristian Radulescu.

Intrebat de ce crede ca PSD amana rezolvarea situatiei, senatorul democrat-liberal a raspuns: "Raspunsul e inclus in comentariul meu. Evident, ca sa iasa raportul de tara prost. E indiferent daca luni se rezolva, raul a fost facut".

Cristian Radulescu nu a dorit sa comenteze zvonurile potrivit carora PSD conditioneaza rezolvarea problemei CSM de o aplicare favorabila a situatiei rectorilor social-democrati care sunt si parlamentari, prin aplicarea Legii Educatiei doar pentru cei care vor fi alesi de acum incolo, dar a precizat: "Legea trebuie sa se aplice exact asa cum este ea. Daca acolo, la vreun articol, se spune ca exista o incompatibilitate cu functiile de demnitate publica, atunci luam definitia acestei functii si aplicam legea.

Nu incape niciun fel de dubiu asupra aplicarii. Legea se aplica de la data intrarii in vigoare, nu de cand si-a luat cineva mandatul. Trebuie sa ne uitam cine este sub incidenta acestei legi si din clipa aceea nu mai poate exista incompatibilitate. Aceasta este interpretarea corecta a faptului ca legea nu se aplica retroactiv".

Ioan Chelaru, PSD, vicepresedinte al Senatului: Decizia Curtii a fost 'trasnita', pana la votul in plen CSM NU EXISTA!

Contactat de Ziare.com pentru a afla de ce nu s-a tinut in aceasta saptamana nicio sedinta a comisiei juridice, senatorul Ioan Chelaru ne-a raspuns ca nu este in Capitala si nici nu a primit vreo convocare pana acum.

"Eu nu pot sa va spun, ca sunt plecat la Roman. Astept convocarea la comisia juridica, ea va analiza in primul rand cele doua materiale care au fost depuse, unul de CSM si unul de catre cei 3 judecatori care sunt acum in justitie cu povestea asta, si va trebui sa formuleze un raport pozitiv sau negativ. Un punct de vedere oricum trebuie sa formulam.In functie de cum se formuleaza acest raport, probabil ca, la cererea unui grup parlamentar se poate pune pe ordonea de zi a Biroului Permanent si a Senatului.

Marti dupa-amiaza nu s-a tinut comisia din lipsa de cvorum si nu s-a mai dat raportul. Or fara un raport, nu se poate discuta in plen. Eu nu am primit convocare pentru luni la comisia juridica. Dar se poate primi maine sau poimaine (n.red: vineri sau sambata)", ne-a declarat acesta.

Intrebat cum crede dansul ca se va rezolva situatia, vicepresedintele Senatului ne-a dat de inteles ca situatia este cu mult mai conplicata decat pare la prima vedere si ca nu se intrevede vreo rezolvare prea rapida a ei.

"Un punct de vedere personal este ca marti, in sedinta obisnuita a comisiei juridice se va discuta si miercuri va intra pe plen.

Oricum, cu sau fara decizia comisiei, pana nu se ia o decizie pe plen CSM-ul nu exista.

Sigur, dam foarte prost in raportul de tara, insa raman la parerea ca la acest lucru trebuia sa se gandeasca si Curtea Constitutionala cand a dat o solutie atat de 'transnita'.

Dupa parerea mea nu se poate rezolva in Senat chestiunea, asa, pe baza deciziei Curtii Constitutionale. Ar trebui repetat votul in ansamblul sau. Curtea Constitutionala nu este o instanta de judecata, sa judece personal situatia unuia sau altuia. Ea este un organism special care stabileste daca un act normativ respecta sau nu Constitutia. Dar nu judeca daca cineva indeplineste si altcineva nu indeplineste conditiile", ne-a declarat senatorul Ioan Chelaru.

CMS: Si noi suntem nedumeriti de motivul pentru care se tergiverseaza in Senat o formalitate

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a remis presei miercuri punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta.

CSM solicita Senatului validarea urgenta a celor 8 membri alesi constitutional

In declaratia de presa se arata ca CSM-ul functioneaza chiar si in aceste conditii, ca situatia din Parlament este inacceptabila din perspectiva deciziei Curtii care spune imperativ sa se valideze de catre Senat formula de 8 membri si se atrage atentia asupra riscurilor pe care le presupune o intarziere.

Contactata de Ziare.com pentru ca explica daca si in baza caror reglementari legale mai functioneaza CSM in prezent, purtatorul de cuvant al institutiei Monica Prejmereanu a raspuns: "In primul rand in baza Constitutiei care statueaza clar institutia si functiile ei si care nu prevede, ca lege fundamentala, o intrerupere sau o suspendare a activitatii CSM.

Mai functioneaza in baza legilor organice si speciale, care tot asa nu prevad o situatie de suspendare a activitatii CSM.

Si noi suntem nedumeriti de ce se tergiverseaza in Senat o formalitate pe care decizia Curtii a impus-o imperativ, sintagmele nu sufera interpretare in ceea ce priveste responsabilitatea Senatului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#validare CSM, #comisia juridica Senat CSM, #Toni Grebla CSM , #CSM
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Pasata marti la comisia juridica, problema a fost amanata de marti seara pana miercuri dimineata, de miercuri pana joi, iar de joi pana saptamana viitoare, nu se stie foarte clar cand.