Consiliul Superior al Magistraturii a programat sedinta pentru alegerea noii conduceri in 3 decembrie

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 19:48
2225 citiri
Consiliul Superior al Magistraturii a programat sedinta pentru alegerea noii conduceri in 3 decembrie

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2021 va fi aleasa intr-o sedinta programata in data de 3 decembrie.

Potrivit unui anunt de vineri seara al CSM, pentru data de 3 decembrie, ora 10.30, a fost programata o sedinta a Plenului institutiei. Pe ordinea de zi se afla prezentarea raportului de activitate al institutiei pentru anul 2020 si alegerea noii conduceri pentru anul 2021. In ultimii ani, sedinta de alegeri a conducerii CSM a avut loc in luna ianuarie.

Presedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la sedinta de bilant a CSM si la alegerea noii conduceri, afirmandu-si sprijinul neconditionat pentru justitie. Conform Regulamentului de organizare si functionare al CSM, Consiliul este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia. Presedintele si vicepresedintele fac parte din sectii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind alesi - cu un mandat de 6 ani - doi reprezentanti ai societatii civile, cu aceeasi durata a mandatului, dar si trei membri de drept - ministrul Justitiei, procurorul general si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Durata mandatului membrilor alesi, judecatori si procurori si reprezentanti ai societatii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii, beneficiind de aceleasi drepturi si obligatii. Pana in prezent si-a anuntat candidatura judecatorul Bogdan Mateescu.

In 2020, CSM a fost condus de judecatoarea Nicoleta Tint (presedinte) si procuroarea Tatiana Toader (vicepresedinte). In 2019, CSM a fost condus de judecatoarea Lia Savonea (presedinte) si de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepresedinte), iar in 2018, CSM a fost condus de judecatoarea Simona Marcu si de vicepresedintele Codrut Olaru.

Conform Legii de organizare si functionare a CSM, seful statului poate participa la sedinta de alegeri fara a avea drept de vot.

Cititi si:

Judecatorul Bogdan Mateescu anunta ca va candida la sefia CSM: Un Consiliu coerent este esential pentru magistratura. Decredibilizarea sa este extrem de daunatoare

Citeste si:
Judecătoarele Andreea Chiș și Gabriela Baltag și-au anunțat candidatura pentru șefia CSM. Cele două fac parte din tabere diferite
Judecătoarele Andreea Chiș și Gabriela Baltag și-au anunțat candidatura pentru șefia CSM. Cele două fac parte din tabere diferite
Judecătoarele Andrea Chiş şi Gabriela Baltag, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, şi-au anunţat, joi, intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte pentru anul 2022....
Deținutul ”Spiderman” cere în instanță 2 milioane de lei de la un judecător și doi procurori
Deținutul ”Spiderman” cere în instanță 2 milioane de lei de la un judecător și doi procurori
Deținutul ”Spiderman”, care a trecut în decursul ”carierei” infracționale prin mai multe penitenciare din România, a dat în judecată trei procurori și cere daune în valoare de 2...