Criza de magistrati. CSM anunta ca mai multe instante sunt pe punctul de a se inchide si cere reluarea concursurilor de angajare

Marti, 22 Iunie 2021, ora 17:30
5293 citiri
Criza de magistrati. CSM anunta ca mai multe instante sunt pe punctul de a se inchide si cere reluarea concursurilor de angajare
FOTO Pixabay

Mai multe instante din tara se afla "in pragul inchiderii", avertizeaza sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Institutia solicita reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere in magistratura pentru a preveni astfel de situatii "dramatice".

"Sectia pentru judecatori a CSM face apel la reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere in magistratura inaintea oricarei alte discutii. Situatia resurselor umane in magistratura devine dramatica, iar efectele negative ale lipsei cadrului normativ care sa permita organizarea concursurilor de admitere in magistratura vor continua sa se resimta si mai pregnant in urmatorii ani. Sectia pentru judecatori reaminteste ca ultimul concurs de admitere la Institutul National al Magistraturii a fost organizat in anul 2019.

In acelasi an, a fost organizat si ultimul concurs de admitere in magistratura. In toata aceasta perioada iesirile din sistemul judiciar au continuat intr-un ritm fara precedent, incurajate fiind de dezbaterile regretabile din spatiul public, care au atentat la respectarea standardului constitutional si european in materia statutului magistratului", declara CSM intr-un comunicat remis marti.

CSM atrage atentia ca mai multe instante din tara se afla "in pragul inchiderii" din lipsa de magistrati.

"Este greu de inteles insistenta readaugarii in procesul legislativ, corelat celui in discutie, a unor reglementari respinse in prima camera parlamentara si asupra carora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micsorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare ca isi da concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizand organizarea concursurilor de admitere. Situatia resurselor umane din justitie afecteaza mai mult decat oricand insasi functionarea justitiei ca serviciu public, mai multe instante aflandu-se in pragul inchiderii fata de lipsa de magistrati.

Adaugandu-se supraincarcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate si a celorlalte conditii materiale de desfasurare a activitatii judiciare si inexistenta unor solutii din partea celor in drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justitiei, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ", arata Sectia pentru judecatori a CSM.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la ministrul Justitiei si la toate formatiunile parlamentare sa inteleaga situatia dramatica in care se regaseste sistemul judiciar, consecintele asupra drepturilor cetatenilor de acces la justitie si de a avea parte de o judecata echitabila intr-un termen rezonabil fiind cu totul negative.

Comunicatul CSM vine dupa ce, in ultima perioada, zeci de judecatori si procurori au depus cereri de pensionare, in contextul dezbaterilor privind eliminarea pensiilor speciale de care beneficiaza si magistratii.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Pro România, partidul fondat de Victor Ponta, ar negocia o alianță cu AUR SURSE
Pro România, partidul fondat de Victor Ponta, ar negocia o alianță cu AUR SURSE
Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, ar negocia cu AUR pentru alegerile locale și europarlamentare, potrivit unor surse politice citate de G4Media. Miza AUR pentru o...
Cătălin Predoiu susține că România ar aduce mai multă stabilitate zonei Schengen: ”Nu e corect să avem doar o integrare parţială”
Cătălin Predoiu susține că România ar aduce mai multă stabilitate zonei Schengen: ”Nu e corect să avem doar o integrare parţială”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat luni, înaintea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea...
#CSM, #judecatori, #instanta, #angajari magistrati , #CSM