Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CSM a adoptat regulamentele sectiei speciale de anchetare a magistratilor

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 10:40
4092 citiri
CSM a adoptat regulamentele sectiei speciale de anchetare a magistratilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat, miercuri, regulamentele sectiei speciale de investigare a infractiunilor din Justitie, la sedinta participand si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si procurorul general Augustin Lazar.

CSM a adoptat atat regulamentul pentru procurori, cat si regulamentul pentru alegerea conducerii sectiei.

Sectia pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati trebuie sa se operationalizeze pentru ca asa spune legea, care este imperativa, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, inaintea sedintei CSM.

"Ne aflam la CSM, unde avem sedinta cu un singur punct pe ordinea de zi - adoptarea regulamentului privind numirea procurorilor la Sectia speciala pentru investigarea infractiunilor din justitie. (...) La sedinta de saptamana trecuta a fost amanat. CSM are un purtator de cuvant care poate da explicatii suplimentare", a spus Toader, intrebat de ce a fost amanata discutarea regulamentului privind infiintarea acestei sectii.

Infiintarea unei sectii de investigare a procurorilor si judecatorilor, care are competente exclusive de a cerceta infractiunile savarsite de judecatori si procurori, este una din cele mai importante modificari aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, promulgata de presedintele Klaus Iohannis in 20 iulie.

Citeste si:

"In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care, alaturi de persoanele prevazute la alin. (1), sunt cercetate si alte persoane", se arata in lege.

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie va fi condusa de un procuror-sef de sectie, ajutat de un procuror-sef adjunct, numiti in functie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza conflictele de competenta aparute intre Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si celelalte structuri sau unitati din cadrul Ministerului Public", mai prevede actul normativ.

De asemenea, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie functioneaza cu un numar de maximum 15 procurori. Numarul de posturi al Sectiei poate fi modificat, in functie de volumul de activitate, prin ordin al procurorului general, la solicitarea procurorului-sef sectie, cu avizul conform al plenului CSM.

Cum sunt numitii sefii Sectiei

Totodata, procurorul-sef al Sectiei este numit si revocat in functie de catre CSM. El este numit in urma unui concurs care consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specific functiei de conducere respective, urmarindu-se competentele manageriale, gestiunea eficienta a resurselor, capacitatea de a-si asuma decizii si responsabilitati, competentele de comunicare si rezistenta la stres, capacitatea de a-si asuma decizii si responsabilitati, competentele de comunicare si rezistenta la stres, precum si integritatea candidatului, evaluarea activitatii sale ca procuror si modul in care acesta se raporteaza la valori specificie profesiei, precum independenta justitiei ori respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

Procurorul-sef adjunct al Sectiei este numit in functie de plenul CSM, la propunerea motivata a procurorului-sef sectie, dintre procurorii deja numiti in cadrul sectiei. Numirea in functia de procuror-sef adjunct se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Revocarea procurorului-sef adjunct se face de plenul CSM, la propunerea motivata a procurorului-sef sectie, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specific functiei, in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar.

Procurorii din cadrul Sectiei speciale sunt numiti si ei tot de CSM pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii in total la maximum noua ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CSM procurori sectie speciala investigare magistrati , #CSM