CSM a avizat negativ proiectul Iordache de modificare a Legilor Justitiei. Tudorel Toader: A fost o dezbatere cu final stiut. Cineva s-a facut ca nu stie sau nu intelege

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:30
12998 citiri
CSM a avizat negativ proiectul Iordache de modificare a Legilor Justitiei. Tudorel Toader: A fost o dezbatere cu final stiut. Cineva s-a facut ca nu stie sau nu intelege
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, joi, aviz negativ pentru modificarile la Legile Justitiei propuse de PSD-ALDE si depuse ca proiect de lege in Camera Deputatilor.

Avizul negativ a fost dat cu majoritate de voturi, dupa discutii indelungate. La sedinta de joi au fost prezenti 18 dintre cei 19 membri ai CSM, printre care si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Au fost 11 voturi pentru aviz negativ si doar 7 impotriva.

Cativa dintre membrii CSM, in minoritate, au vrut ca avizul sa fie pozitiv si cu observatii, sustinand ca nu trebuie inchisa usa dialogului cu Parlamentul.

"In sedinta de azi, 9 noiembrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ asupra propunerilor legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si judecatorilor si procurorilor, precum si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 11 voturi, in timp ce pentru un aviz favorabil cu observatii s-au exprimat 7 voturi", se arata intr-un comunicat al CSM.

Argumentele si motivele care fundamenteaza avizul negativ vor fi redactate in termen legal, comunicate Camerei Deputatilor si publicate pe site-ul oficial al CSM.

Procurorul general, Augustin Lazar, a spus, la iesirea de la CSM, ca in pachetul Legilor Justitiei au fost luate si cateva masuri bune, "cat sa asigure o perdea pentru samburele de propuneri care ar leza independenta Justitiei in mod major".

El a enumerat care sunt masurile care ar afecta grav independenta Justitiei: "pretinsa directie impotriva infractiunilor magistratilor, apoi cea care se refera la Inspectia Judiciara si la crearea unui Consiliu de Integritate pe care n-am inteles unde il vor situa.

Apoi, exista cealalta propunere in legatura cu numirile la varf care ar fi absolut politizate asa cum sunt formulate si inca vreo doua propuneri".

La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a subliniat ca avizul CSM este unul consultativ.

"A fost o dezbatere, nu as spune neaparat tensionata, dar, din punctul meu de vedere, a fost o dezbatere cu final stiut. Personal, eram convins ca rezultul va fi acelasi. O dezbatere in care pe alocuri s-a folosit limbaj dublu si in care cineva, nu dau nume, s-a facut ca nu stie sau nu intelege un anumit lucru. Dezbaterea a avut loc in contextul in care o doamna judecator membra CSM spunea ca la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte - din unanimitate favorabil a devenit negativ (...)

Eu exprim insa speranta, chiar convingerea faptului ca membrii comisiei speciale vor lua in considerare unele dintre argumentele care au insotit sau vor insoti acest aviz negativ", a mai spus Toader.

El s-a aratat nemultumit ca CSM nu a fost de acord macar cu o parte dintre propunerile venite din Parlament, reamintind ca unele dintre ele au fost initiate chiar de Consiliu.

"Nu poti da un aviz negativ, nu poti sa te exprimi impotriva modificarii legii pentru punerea de acord cu deciziile CCR, nu poti da un aviz negativ sa respingi propuneri retinute in proiect si pe care chiar CSM le facuse", a spus ministrul.

Tudorel Toader a mai afirmat ca a cerut in repetate randuri "celor care au criticat sa depaseasca stadiul de a spune nu imi place, nu vreau, nu sunt de acord si sa vina cu contraargumente, cu propuneri mai bune".

Intrebat daca infiintarea unui Consiliu de Integritate, asa cum prevede proiectul Iordache, nu ar fi neconstitutionala, Tudorel Toader, fost membru al CCR, a refuzat sa se pronunte. "Intrebati pe cei care au dat aceasta solutie. Cand or sa imi ceara sfatul, am sa-l dau", a punctat el.

"Orice proiect e perfectibil, orice lege e perfectibila, chiar si Constitutia are anumite elemente care intr-o eventuala revizuire trebuiesc modificate", a mai adaugat Tudorel Toader.

Avizul CSM e consultativ si ramane de vazut daca membrii comisiei parlamentare speciale, care se ocupa de modificarea Legilor Justitiei si este condusa de Florin Iordache (PSD), vor tine cont de opinia CSM.

Proiectul initial, asumat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost abandonat, procedura de adoptare de catre Guvern fiind intrerupta brusc. Ministrul a explicat ca, daca se mergea pe aceasta cale, ar fi trebuit asteptat un aviz de la Comisia de la Venetia, asa cum s-a angajat Guvernul in fata Comisiei Europene, in cadrul MCV, ceea ce ar fi intaziat intrarea in vigoare a legii.

Citeste si: PSD fenteaza MCV? Modificarea Legilor Justitiei se face in Parlament, pentru ca Guvernul ar fi trebuit sa astepte raspunsul Comisiei de la Venetia

In schimb, proiectul a fost asumat de cativa parlamentari PSD-ALDE si depus direct in Camera Deputatilor, sub forma a trei initiative legislative, cu modificari substantiale pe alocuri.

In acest mod, guvernantii ar putea evita Comisia de la Venetia, presedintele comisiei speciale, Florin Iordache, declarand in repetate randuri ca nu se stie daca va mai fi cerut sau nu un punct de vedere.

Cele trei initiative vizeaza modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciara si modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor.

In timpul sedintei de astazi a CSM, presedintele Inaltei Curti, judecatorul Cristina Tarcea, a sugerat ca partenerilor europeni li s-a prezentat zilele trecute un alt proiect al legilor Justitiei, nu cel initiat de parlamentarii PSD-ALDE.

Majoritatea procurorilor si judecatorilor s-au pronuntat in repetate randuri, in ultimele zile, impotriva modificarilor propuse de parlamentari la Legile Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CSM aviz negativ Legile Justitiei , #CSM