CSM a sesizat Inspectia Judiciara dupa declaratiile lui Tariceanu

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 14:52
5092 citiri
CSM a sesizat Inspectia Judiciara dupa declaratiile lui Tariceanu
Foto: Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Calin Popescu Tariceanu in legatura cu achitarea femeii care a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, dar si "privind activitatea si conduita procurorilor si judecatorilor implicati in solutionarea cauzei".

"CSM isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si a unei parti din mass-media romaneasca care tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau.

Exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia, care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere", se arata intr-un comunicat remis presei de CSM.

Tariceanu, scrisoare catre Iohannis: Ii cere sa le demita pe Kovesi si Livia Stanciu

Lui Tariceanu i se cere sa plece, dupa ce a cerut demiterea lui Kovesi: "Un servitor al mafiei, angajat de Ponta"

Totodata, CSM respinge categoric "sugestia public afirmata de complicitate, in instrumentarea acestei cauze, intre persoana presedintelui ICCJ si procurorul-sef al DNA".

"In acest context, Consiliului Superior al Magistraturii va sesiza Inspectia Judiciara in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor institutionale ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei, a afirmatiilor publice de data recenta ale domnului Calin Popescu Tariceanu, in calitate de Presedinte al acestuia, precum si a directiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei.

Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie, ale caror declaratii depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara "in vederea dispunerii de verificari privind activitatea si conduita procurorilor si judecatorilor implicati in solutionarea cauzei".

Cererea lui Tariceanu de demitere a lui Kovesi si Stanciu, demontata punct cu punct de un judecator

"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca sistemul judiciar are propriile mecanisme de control si reglare functionala si atentioneaza asupra potentialului de escaladare a unor tensiuni interinstitutionale si sociale artificiale, cu consecinte negative.

Consiliul solicita tuturor celor implicati sau antrenati in aceasta problematica sa apeleze la actiuni si discursuri echilibrate, rationale si lucide, ca unic mod de aparare a principiilor statului de drept si a valorilor democratice", se mai arata in comunicatul citat.

Mariana Rarinca a fost achitata definitiv saptamana trecuta de Curtea de Apel Bucuresti dupa ce a stat sase luni in arest preventiv si a fost condamnata la inchisoare cu suspendare de instanta de fond pentru ca ar fi santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele Inaltei CUrti de Casatie si Justitiei.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si alti patru senatori PLR i-au cerut, marti, presedintelui Klaus Iohannis sa obtina "demisia sau demiterea" Liviei Stanciu si a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, din cauza acestui caz.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#CSM inspectia Judiciara Tariceanu Rarinca, #CSM Mariana Rarinca achitata, #CSM femeie santaj Livia Stanciu , #CSM