CSM acuza in cazul Nastase: S-a incercat sfidarea si decredibilizarea Justitiei!

Marti, 26 Iunie 2012, ora 15:08
4999 citiri
CSM acuza in cazul Nastase: S-a incercat sfidarea si decredibilizarea Justitiei!

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dezbatut marti mai multe aspecte legate de modul in care au actionat institutiile si unii reprezentanti ai mass-media dupa ce Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii".

CSM a constatat cu acest prilej ca au existat interventii publice "ale unor asociatii profesionale si a reprezentantilor acestora, persoane politice, profesionisti ai justitiei si formatori de opinie ce au generat atitudini de sfidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cu votul majoritatii CSM s-a decis luarea unor masuri menite sa impuna "limite de decenta si disciplina" in discursul si actiunile publice ale celor care se pronunta cu privire la activitatea Justitiei, in conditiile in care s-a conturat "un potential fara precedent de afectare a independentei" magistratilor.

Astfel, CSM solicita sa manifeste rezerva tuturor celor care se pronunta cu privire la cauze aflate pe rolul instantelor de judecata.

Apoi, plenul CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice daca a fost afectata independenta magistratilor care au instrumentat si judecat cauza.

In plus, CSM a hotarat sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Barourile aferente cu privire la "verificarea modului in care avocatii din cauza Trofeul Calitatii au respectat deontologia profesionala prin afirmatiile si comentariile jignitoare - cu potential de afectare a reputatiei - adresate public magistratilor care au instrumentat cauza".

De asemenea, plenul CSM cere Avocatului Poporului, Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania, responsabilitate institutionala, profesionala si civica.

"Plenul CSM considera ca inadmisibile si reprobabile atitudinile manifestate de aceste institutii de a prelua aparari din cadrul unui proces aflat pe rol si de a comunica, in mod public, adrese catre CSM prin care solicita raspuns la chestiuni cu care este investita doar instanta de judecata", se mai acuza in comunicatul CSM.

Pe de alta parte, in sedinta de marti CSM a decis reluarea de urgenta a discutiilor privind trecerea politiei judiciare de sub autoritatea Ministerului de Interne sub cea a Ministerului Public, "pentru a se evita orice forma sau intentie, chiar si sub forma aparentei, de influentare politica a activitatilor operative sau investigative ale politiei".

Reprezentantii magistratilor resping cu hotarare acuzatiile de implicare a politicului in activitatea procurorilor si judecatorilor, cata vreme nu exista nicio dovada in acest sens, "toate afirmatiile lansate in spatiul public fiind incercari cointeresate a diversilor factori de a decredibiliza justitia romana si magistratii, in legatura directa si punctuala cu decizia pronuntata in acest dosar".

Sedinta CSM cu scantei: Kovesi vs Corlatean, pe cazul Nastase si dosarele politice

Plenul CSM a mai dezbatut si argumentul avocatilor lui Adrian Nastase potrivit carora una dintre sentinte ar fi fost data de un judecator care nu era numit prin decret prezidential.

CSM a stabilit ca actualul cadru juridic legal contrazice acest lucru si ca "astfel de teme de dezbatere cu potential de a genera atitudini si comportamente improprii la nivel mediatic si social, cu consecinta afectarii legitimitatii si independentei justitiei sunt absolut nepermise".

In incheiere, plenul CSM "solicita corpului magistratilor sa ignore orice forma de presiune sau imixtiune in activitatea autoritatii judecatoresti si sa adopte o atitudine intransigenta si ferma in contracararea oricaror actiuni menite sa afecteze calitatea actului de justitie si profesia de magistrat".

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Comentarii