Ziare.com

CSM: Antena3, DC News si luju.ro au afectat independenta si credibilitatea justitiei

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 20:44

   

CSM: Antena3, DC News si luju.ro au afectat independenta si credibilitatea justitiei
Plenul CSM a admis, marti, raportul Inspectiei Judiciare prin care s-a stabilit ca Antena 3, DC News si luju.ro au difuzat materiale prin care au fost afectate independenta, prestigiul si credibilitatea justitiei.

Cererea de aparare a independentei sistemului judiciar a fost solicitata de Sectia pentru procurori a Consiliului ca urmare a promovarii in spatiul public, incepand cu data de 25 iulie 2013, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a celor doua publicatii on-line, a unor afirmatii de natura a aduce atingere independentei justitiei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In motivarea solicitarii s-a aratat ca prin intermediul postului de televiziune "Antena 3", precum si a publicatiilor on-line "DC News" si "lumeajustitiei.ro", au fost promovate unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, a institutiei si a sistemului judiciar in ansamblu.

Afirmatiile denigratoare au fost facute in contextul "instrumentarii cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu si altii, in sensul evident de a discredita profesional si institutional procurorii DNA, de a acredita ideea unei comenzi politice in legatura cu o ancheta penala aflata in derulare, in care institutia Antena 3 are calitatea de inculpat si de a submina atat prin limbaj cat si prin atitudine, autoritatea judecatoreasca ca putere a statului consacrata constitutional", se mai arata in comunicatul CSM.

Verificarile efectuate in cauza au stabilit ca acuzatiile formulate prin intermediul postului TV "Antena 3" si al publicatiilor on-line "DCNews" si "lumeajustitiei.ro" la adresa DNA sunt de natura a induce ideea unei implicari a politicului in justitie si sa creeze suspiciuni in randul opiniei publice cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor.

"Acreditarea ideii ca magistratii nu respectata legea, fiind doar executantii unor comenzi politice, nefiind independenti, are drept consecinta alterarea increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea pe care in mod legitim orice persoana le asteapta de la magistratii carora le incredinteaza apararea drepturilor sale", se mai arata in comunicatul citat.

Plenul CSM a retinut ca moderatorul si invitatii emisiunilor "La ordinea zilei" din datele de 25 si 26 iulie 2013, difuzate de postul de televiziune "Antena 3", au dezbatut aspecte ce au vizat modul de instrumentare al dosarului penal nr. 129/P/2013 al DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei, in conditiile in care, in aceasta cauza, a fost inceputa urmarirea penala la data de 24 iulie 2013 tocmai fata de acest post de televiziune, in calitate de persoana juridica.

Dezbaterile si comentariile jurnalistilor de la publicatiile on-line "DC News" si "lumeajustitiei.ro", contravin precizarilor din Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presa in care se prevede la articolul 5 obligatia ziaristului de evitare a " (...) publicarii comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie".

De asemenea, CSM reaminteste ca "independenta si impartialitatea procurorilor precum si necesitatea respectarii acestora, este prevazuta in reglementari interne si internationale" si in conformitate cu acestea "nu ar trebui sa fie permis grupurilor de presiune sa submineze independenta sistemului judiciar".

Inspectorii au constatat ca "jurnalistii au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare", lucru consfintit ulterior si de CNA, care a amendat postul Antena 3.

"Luand in considerare toate aceste aspecte, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de Sectia pentru procurori a CSM este intemeiata si, in consecinta, a procedat la admiterea acesteia", se arata in comunicatul CSM.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3938 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar cine maiia in seama ce crede CSM-ul superpolitizat?

Daca orice cetatean este nemultumit de vreun membru CSM si incepe sa critice inseamna ca aduce prejudicii de imagine Justitiei? Dar ea cind arunca dupa gratii oameni nevinovati isi cere vreodata scuze?

 

Pai ,atunci ar fi timpul...

..sa-i trageti la raspundere si sa-i trimiteti impreuna cu stapanii lor la puscarie ,intru adanca meditatie asupra libertatilor incalcate.

 

adica nu potlogariile bassiste facute de ei insisi ci cei care dezva

luie: Antena3, DC News si luju.ro au afectat independenta si credibilitatea justitiei!
De parca daca esti prins cu 200 Km/ora pe DN1, politia e de vina!
Voi chiar ganditi? Cu ce ganditi?

 

au afectat independenta justitei?

este vreo dovada ca au afectat independenta justitiei?
s-a luat vreo hotarare in vreo instanta influentata de a3, luju.ro etc?
sa ne-o spuna si noua sa o stim si noi

Ca a admis am inteles, dar

care este consecinta concreta? Le ia boii de la bicicleta?

Sau este doar asa: caine latra, caravana trece?

 

urmatorul pas va fi acuzarea de catre CSM a Comisiei Parlamentare

ca prin investigatiile pe care le va fi facut a afectat imaginea nepatata a guberniacului demis si repus in functie cu firman de la Inalta Poarta.

 

Si cu onoarea nereperata cum ramane...

Daca ,,onorabilii" membrii ai CSM ar vedea ce se publica in presa americana despre presedintele si membrii Curtii Supreme ,care ca valoare morala si profesionala ,sunt atat de sus incat semi-analfabetii din Justitia romana nu pot concepe,cred ca ar inchide televiziuni si ziare cu nemiluita.Judecatorii si procurorii romani ,care impart dreptatea ca la taraba ,pe bani si la comenzi politice,ar trebui sa taca si sa-si faca ordine in propria ograda.
Cat despre televiziunile si ziare controlate si /sau infiltrate de securitate :Antenele (generalul Dan Voiculescu) ,B1 (generalul George C-tin Paunescu ,TVR - presedinte Elwis Saftoiu ,fost sef SIE si probabil ca mai sunt ,mi se pare un lucru foarte periculos pentru firava democratie din Romania.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor