CSM anunta oficial: Ministrul Justitiei a incalcat independenta Justitiei

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 16:17
7571 citiri
CSM anunta oficial: Ministrul Justitiei a incalcat independenta Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Anuntul a fost facut miercuri, dupa ce, cu o zi in urma, plenul a avut pe ordinea de zi Raportul Inspectiei Judiciare nr.6971/IJ/1448/DIP/2017 avand ca obiect apararea independentei sistemului judiciar.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat admiterea cererii de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie. (9 voturi admitere, 7 voturi respingere) ", anunta CSM.

Informatia a aparut in spatiul public inca de marti, dupa sedinta plenului CSM, ministrul Justitiei Tudorel Toader calificand drept "emotionala" hotararea CSM.

"CSM - o hotarare emotionala!", a scris Toader pe Facebook, reluand declaratia data de el cu privire la dosarul Belina si decizia Curtii Constitutionale cu privire la anchetarea vizand hotarari de Guvern.

Toader reaminteste ca a declarat: "Procurorul nu poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele, imprejurarile sau legalitatea adoptarii unei Hotarari de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infractiune prevazuta in Codul penal sau in Legile speciale. Nu exista nici o infractiune constand in adoptarea unei Hotarari de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnica legislativa. Eventuala nelegalitate a unei Hotarari de Guvern se verifica de catre instanta de contencios administrativ". El adauga apoi extrase din decizia CCR.

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii in 26 septembrie sa analizeze daca afirmatiile ministrului Justitiei Tudorel Toader - privind ancheta in Dosarul Belina - conform carora procurorii nu pot verifica legalitatea hotararilor de guvern sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, considerand ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

"Declaratiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justitiei, cu privire la o ancheta penala a DNA in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul sef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal", preciza DNA.

Citește și:
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 9 februarie, la Bruxelles, că va lua „cea mai bună decizie pentru România” în momentul rotativei premierului. Totodată, acesta a spus despre...
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
Comentarii
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Cica alea 21 de milioane furate de Dragnea sa le platim noi !