CSM: Comentariile despre cauze penale, emotionale si paguboase; justitia se face in instante

Joi, 20 August 2015, ora 17:37
1993 citiri
CSM: Comentariile despre cauze penale, emotionale si paguboase; justitia se face in instante
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) critica, joi, comentariile aparute in presa si in spatiul public despre anumite cauze penale si subliniaza ca promovarea unei astfel de atitudini creeaza aparenta de raspuns la nevoia de dreptate sociala, insa risca sa fie un raspuns emotional si pagubos, adaugand ca justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti.

"Increderea cetateanului in justitie se construieste iar responsabilitatea revine, in principal, statului prin instantele judecatoresti constituite potrivit legii. Substituirea acestora de catre institutiile mass-media poate crea aparenta de raspuns la nevoia de dreptate sociala, ca asteptare individuala si colectiva, insa risca sa fie un raspuns emotional, volatil, pagubos pe termen lung si cu potential de perturbare a conditiilor obiective necesare infaptuirii actului de justitie de catre cei tinuti prin lege la aceasta", se arata intr-o declaratie de presa a CSM, semnata de presedintele si vicepresedintele CSM, Marius Tudose, respectiv Bogdan Gabor.

Oprea: UNPR vrea inasprirea legii pentru violatori

Reactia sefilor CSM vine ca urmare a unor teme intens mediatizate si dezbatute public privitoare la unele cauze penale aflate in instrumentarea parchetelor sau aflate pe rolul instantelor.

Acestia atrag atentia asupra potentialului de directionare a emotiei publice, prin instrumente media, "spre zone improprii unui stat de drept si unei democratii corect intelese".

Astfel, conducerea Consiliului reaminteste ca, potrivit Constitutiei, justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti.

Dreptul la libera exprimare, potrivit CSM, este un drept constitutional a carui ingradire - mai ales daca este in legatura cu informatii de interes public - nu este permisa intr-un stat democratic.

"Insa, exprimarea in presa a unor opinii - fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup - nu tine loc de hotarare judecatoreasca si nu are voie, tot potrivit Constitutiei, sa atenteze la demnitatea si imaginea persoanei.

Comentarea excesiva, apriorica si intr-un registru speculativ - de catre persoane de formatie si vocatie variate, cu o cunoastere limitata a subiectului dezbatut, dar in numele dreptului la libera exprimare si a interesului public - poate dauna insusi interesului public invocat si societatii ca detinatoare a acestuia", mentioneaza sefii CSM.

Alina Bica vrea sa-si deschida cabinet de avocatura: Nu vreau sa am soarta doamnei Rarinca

Procesul Rarinca va fi reluat

Potrivit comunicatului, conducerea Consiliului isi exprima increderea ca atat institutiile media, cat mai ales formatorii de opinie, vectorii de imagine, politicienii si diversii specialisti in variate domenii pot da masura maturitatii, raspunderii si rolului lor social prin intelegerea autentica a interesului public in ceea ce priveste infaptuirea justitiei in Romania.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...