CSM considera ca legea raspunderii magistratilor incalca Constitutia

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:22
2350 citiri
CSM considera ca legea raspunderii magistratilor incalca Constitutia
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inalte Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la legea raspunderii magistratilor, adoptata joi de Senat.

CSM adreseaza aceasta solicitare de control al constitutionalitatii legii inainte ca aceasta sa fie promulgata de presedintele Romaniei.

"Consiliul Superior al Magistraturii considera ca legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor", se precizeaza in comunicatul CSM remis Ziare.com.

In plus, CSM a decis sa se reuneasca intr-o sedinta extraordinara de plen, joi, la orele 15,30, pentru a analiza impactul acestei legi asupra sistemului judiciar.

Si Uniunea Social Liberala a anuntat joi ca va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la aceasta lege.

Legea raspunderii magistratilor a fost adoptata joi de senatori, cu 75 de voturi "pentru" si 30 "impotriva", Senatul fiind camera decizionala in acest caz.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost prezent in Senat, inainte de vot, pentru a sustine acest proiect. El a sustinut ca de aceasta lege depinde in buna masura ridicarea MCV-ului pe justitie, precum si aderarea la spatiul Schengen.

Potrivit noului proiect legislativ, ministrul Justitiei este cel care va putea declansa sau bloca actiunea de cercetare disciplinara a magistratilor.

C.B.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Legea raspunderii magistratilor, #Consiliul Superior al Magistraturii , #CSM