CSM mareste numarul completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte. Toate dosarele vor fi repartizate aleatoriu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 16:53
13388 citiri
CSM mareste numarul completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte. Toate dosarele vor fi repartizate aleatoriu
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbatut azi situatia completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Dupa aproape patru ore de deliberari, CSM a dat publicitatii minuta in acest caz.

Potrivit acesteia, CSM recomanda Inaltei Curti sa formeze 3 completuri in penal si alte 3 completuri in alte materii decat cea penala.

In prezent, la Inalta Curte sunt doua completuri in materie penala si doua in materie civila.

Toate dosarele aflate in prezent pe rolul completurilor de 5 judecatori urmeaza sa fie repartizate aleatoriu.

Toti membrii acestor completuri urmeaza sa fie trasi la sorti in sedinta publica. CSM arata pe aproape o pagina procedura de tragere la sorti si cine participa.

"Toate dosarele aflate in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de competenta completurilor de 5 judecatori, infiintate din anul 2014 si pana in prezent, se repartizeaza aleatoriu, in sistem informatizat, completurilor nou infiintate de 5 judecatori", arata CSM.

Potrivit CSM, prezenta hotarare se aduce la indeplinire de indata, in vederea crearii premiselor pentru rezolvarea potentialelor situatii cu caracter urgent aparute in activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru desemnarea completurilor de 5 judecatori care vor functiona in anul 2019, Sectia pentru judecatori va adopta o hotarare in acest sens.

Decizia CCR

Asta dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a aratat ca obligatia de a identifica solutiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecata si de a asigura punerea lor in aplicare revine Sectiei pentru judecatori a CSM.

"Efectele Deciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curtii Constitutionale a Romaniei", este primul punct pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori a CSM.

"Vom da o hotarare de principiu care sa deblocheze activitatea completurilor de 5 judecatori. Sectia pentru judecatori are, potrivit legii organice, atributii referitoare la organizarea si functionarea instantelor. Punctual, in problema acestor completuri, vom respecta decizia CCR si vom crea conditiile, in limita competentelor noastre, ca acestea sa redevina functionale cat mai urgent", a declarat, pentru Mediafax, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Simona Marcu (foto).

CCR a stabilit ca CSM sa faca acest lucru in motivarea deciziei prin care a aratat ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5.

In motivare, CCR a criticat dur conduita Colegiului de conducere de la Inalta Curte, cel care ar fi trebuit sa organizeze tragerile la sorti, despre care a precizat ca "nu este de natura sa ofere garantii cu privire la restabilirea corecta a cadrului legal de functionare a completurilor de 5 judecatori".

In acest moment, completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte sunt blocate, iar la termenul din 3 decembrie toate procesele au fost amanate pentru luna ianuarie 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
Conflictul dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu capătă amploare după schimbul acid de replici din ultimele zile. Totul a plecat de faptul că jurnalista de investigații a afirmat că...
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
#CSM Completuri judecatori, #CCR completuri judecatori, #CSM CCR, #CSM Inalta Curte, #CCR Inalta Curte, #Simona Marcu completuri , #CSM