CSM explica avizul negativ pentru Gabriela Scutea: Nu detine capacitate de sinteza, nici de punere in practica a obiectivelor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 16:33
11296 citiri
CSM explica avizul negativ pentru Gabriela Scutea: Nu detine capacitate de sinteza, nici de punere in practica a obiectivelor
Foto: captura video Youtube/Mihai Tatu

Sectia pentru procurori din CSM a motivat dur avizul negativ dat in cazul procurorului Gabriela Scutea, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror general al Romaniei.

Avizul este consultativ si urmeaza sa fie transmis catre presedintele Klaus Iohannis, impreuna cu propunerea ministrului de justitie de numire in functie.

Sectia pentru procurori a explicat pe 11 pagini de ce a avizat-o negativ pe Gabriela Scutea. Concluzia finala: nu indeplineste exigentele necesare din perspectiva numirii in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Prin modul de raspuns la intrebarile adesate de catre membrii Sectiei pentru procurori, de multe ori aluziv, ambiguu, ezitant si bazat pe retorica excesiva, candidata a demonstrat ca nu detine capacitate de sinteza si nici capacitate de punere in practica a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ in cuprinsul proiectului scris.

Din analiza proiectului managerial coroborat cu raspunsurile la intrebarile adresate in cadrul interviului, Sectia pentru procurori apreciaza ca doamna procuror Gabriela Scutea nu a identificat problemele concrete cu care se confrunta Ministerul Public si nu a dat raspunsuri sustinute de o argumentare concisa si coerenta, ceea ce denota o lipsa de viziune cu privire la modalitatea de rezolvare a dificultatilor intampinate de parchete, indiferent de gradul de jurisdictie, premisa esentiala pentru asumarea unor obiective corespunzatoare.

Doamna procuror a folosit de multe ori in incercarea de argumentare a raspunsului exemple punctuale din activitatea practica, ceea ce a diluat din substanta mesajului ce se urmarea a fi transmis si a condus la lipsirea acestuia de consistenta, dovedind o lipsa de viziune de ansamblu asura aspectelor puse in discutie," motiveaza CSM.

Rand pe rand, membrii CSM au analizat proiectul facut de Gabriela Scutea pentru functia de procuror general si raspunsurile date de aceasta in cadrul interviului. Ei au criticat mai multe afirmatii facute de aceasta.

De exemplu, in cazul apelurilor la 112:

"Maniera de abordare a problematicii inregistrarilor ca dosar penal a tuturor sesizarilor prin Serviciul 112 privind faptele ce se urmaresc la plangere prealabila a persoanelor vatamate, a relevat necunoasterea realitatii parchetelor de pe langa judecatorii, minimalizarea problematicii redusa ca raspuns la imprejurarea neverificarii succesiunii de dispozitii si note interne din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Protocolul cu SRI

Membrii CSM au analizat si raspunsurile oferite de Scutea cand a fost intrebata despre semnarea protocolului de colaborare dintre Ministerul Public si SRI, in 2009, cand ocupa functia de procuror general adjunct. Acest document a fost declarat neconstitutional de CCR.

"In ce priveste raportarea doamnei procuror la subiectul privind protocolul de colaborare incheiat in 2009 intre PICCJ si SRI, sectia apreciaza ca, din raspunsurle oferite, nu rezulta existenta unei capacitati de analiza retrospectiva a candidatei, care impune identificarea de concluzii cu privire la acest aspect, mai ales prin raportare la considerentele deciziiilor instantei de contencios constitutional pronuntate in materie, cu precadere cele ale Deciziei nr. 26/2019," explica CSM.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...