CSM explica avizul negativ pentru Gabriela Scutea: Nu detine capacitate de sinteza, nici de punere in practica a obiectivelor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 16:33
11546 citiri
CSM explica avizul negativ pentru Gabriela Scutea: Nu detine capacitate de sinteza, nici de punere in practica a obiectivelor
Foto: captura video Youtube/Mihai Tatu

Sectia pentru procurori din CSM a motivat dur avizul negativ dat in cazul procurorului Gabriela Scutea, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror general al Romaniei.

Avizul este consultativ si urmeaza sa fie transmis catre presedintele Klaus Iohannis, impreuna cu propunerea ministrului de justitie de numire in functie.

Sectia pentru procurori a explicat pe 11 pagini de ce a avizat-o negativ pe Gabriela Scutea. Concluzia finala: nu indeplineste exigentele necesare din perspectiva numirii in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Prin modul de raspuns la intrebarile adesate de catre membrii Sectiei pentru procurori, de multe ori aluziv, ambiguu, ezitant si bazat pe retorica excesiva, candidata a demonstrat ca nu detine capacitate de sinteza si nici capacitate de punere in practica a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ in cuprinsul proiectului scris.

Din analiza proiectului managerial coroborat cu raspunsurile la intrebarile adresate in cadrul interviului, Sectia pentru procurori apreciaza ca doamna procuror Gabriela Scutea nu a identificat problemele concrete cu care se confrunta Ministerul Public si nu a dat raspunsuri sustinute de o argumentare concisa si coerenta, ceea ce denota o lipsa de viziune cu privire la modalitatea de rezolvare a dificultatilor intampinate de parchete, indiferent de gradul de jurisdictie, premisa esentiala pentru asumarea unor obiective corespunzatoare.

Doamna procuror a folosit de multe ori in incercarea de argumentare a raspunsului exemple punctuale din activitatea practica, ceea ce a diluat din substanta mesajului ce se urmarea a fi transmis si a condus la lipsirea acestuia de consistenta, dovedind o lipsa de viziune de ansamblu asura aspectelor puse in discutie," motiveaza CSM.

Rand pe rand, membrii CSM au analizat proiectul facut de Gabriela Scutea pentru functia de procuror general si raspunsurile date de aceasta in cadrul interviului. Ei au criticat mai multe afirmatii facute de aceasta.

De exemplu, in cazul apelurilor la 112:

"Maniera de abordare a problematicii inregistrarilor ca dosar penal a tuturor sesizarilor prin Serviciul 112 privind faptele ce se urmaresc la plangere prealabila a persoanelor vatamate, a relevat necunoasterea realitatii parchetelor de pe langa judecatorii, minimalizarea problematicii redusa ca raspuns la imprejurarea neverificarii succesiunii de dispozitii si note interne din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Protocolul cu SRI

Membrii CSM au analizat si raspunsurile oferite de Scutea cand a fost intrebata despre semnarea protocolului de colaborare dintre Ministerul Public si SRI, in 2009, cand ocupa functia de procuror general adjunct. Acest document a fost declarat neconstitutional de CCR.

"In ce priveste raportarea doamnei procuror la subiectul privind protocolul de colaborare incheiat in 2009 intre PICCJ si SRI, sectia apreciaza ca, din raspunsurle oferite, nu rezulta existenta unei capacitati de analiza retrospectiva a candidatei, care impune identificarea de concluzii cu privire la acest aspect, mai ales prin raportare la considerentele deciziiilor instantei de contencios constitutional pronuntate in materie, cu precadere cele ale Deciziei nr. 26/2019," explica CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#CSM aviz negativ Scutea, #Gabriela Scutea CSM, #Gabriela Scutea Predoiu , #CSM