Ziare.com

CSM ii acuza pe Antonescu, Iliescu si Ponta ca vor sa intimideze justitia

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 22:55

   

CSM ii acuza pe Antonescu, Iliescu si Ponta ca vor sa intimideze justitia
Consiliul Superior al Magistraturii considera ca afirmatiile lui Ion Iliescu, Victor Ponta si Crin Antonescu, din 15 august, cu privire la presupuse abuzuri in anchete ale procurorilor aduc atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei cu consecinta subminarii autoritatii acesteia.

CSM a decis, marti, admiterea cererii de aparare a independentei sistemului judiciar ca urmare a prezentarii in mass-media a declaratiilor unor personalitati politice in legatura cu anchetele Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) referitoare la organizarea si desfasurarea referendumului, se arata intr-un comunicat CSM, remis Ziare.com.

La data de 16 august, conducerea CSM a solicitat Inspectiei Judiciare efectuarea verificarilor necesare pentru a se stabili daca s-a adus atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia si a sistemului judiciar, apreciind ca afirmatiile si declaratiile publice ale celor trei politicieni sunt de natura sa se creeze o presiune cu potential de intimidare si decredibilizare a institutiilor din justitie si a corpului procurorilor romani, puncteaza sursa citata.

Conducerea CSM a apreciat ca mesajele publice ale celor trei reprezentanti ai vietii politice romanesti - Ponta, Antonescu si Iliescu - promoveaza, direct si fara echivoc, ideea ca justitia este aservita politic sau, mai mult, controlata politic, aspectele prezentate punand in discutie atat independenta magistratilor, cat si a sistemului judiciar in ansamblul sau, conturandu-se ideea unei justitii care nu corespunde standardelor europene si care raspunde la comenzi politice.

In urma verificarilor inspectorii judiciari au constatat ca:

- la alegerile desfasurate in perioada 2008 - 2009 (alegeri locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale si referendum) au fost inregistrate la unitatile Ministerului Public un numar de 7956 cauze penale (din care 56 cauze au fost solutionate prin rechizitoriu, in 6531 au fost adoptate solutii de netrimitere in judecata, iar in 187 cauze cercetarile nu sunt inca finalizate).

- pe rolul unitatilor Ministerului Public sunt inregistrate in anul 2012 un numar de 632 dosare referitoare la desfasurarea referendumului din data de 29 iulie 2012 si 2.052 cauze privind desfasurarea alegerilor locale.

- in cele 632 cauze privind referendumul din data de 29 iulie 2012 se efectueaza verificari privitor la comiterea unor posibile fraude: persoane care figureaza ca au votat atat pe listele electorale permanente cat si pe listele electorale suplimentare; persoane care figureaza ca ar fi votat dar in realitate nu s-au prezentat la vot; prezenta pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale; prezenta pe listele electorale suplimentare a aceleiasi semnaturi in dreptul unui numar mare de persoane.

- in perioada 2008 - 2012 la nivelul DNA au fost inregistrate un numar de 17 cauze privind sesizarea unor fapte de natura penala comise in cadrul organizarii si desfasurarii alegerilor locale si referendumului. Dintre acestea, un numar de 5 cauze privesc comiterea unor fapte penale in legatura cu desfasurarea referendumului din data de 29 iulie 2012.

- prin natura si amploarea criticilor aduse activitatilor desfasurate de magistrati, respectiv prin aprecieri care induc faptul ca procurorii actioneaza la comanda prin incalcarea chiar a normelor care reglementeaza competenta, fiind un instrument de intimidare si de actiune impotriva cetatenilor, au fost incalcate limitele libertatii discursului politic in raport cu activitatea magistratilor.

- prin discursurile si afirmatiile publice, cu caracter politic, care au pus in discutie legalitatea activitatii organelor judiciare, s-a adus atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar si a independentei si reputatiei profesionale a magistratilor.

- prin declaratiile si afirmatiile politicienilor s-a adus atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau si a independentei magistratilor in infaptuirea si realizarea actului de justitie.

"De principiu, daca separatia puterilor in stat nu este in mod clar conturata, atunci realitatea sociala este incerta, iar puterea judecatoreasca nu mai este putere in stat, ci doar o functie in stat, astfel ca separatia nu mai este a puterilor, ci a functiilor in stat. Daca functia si rolul puterii autoritatii judecatoresti sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept cu toate consecintele si implicatiile socio-economice ce decurg din aceasta", transmit reprezentantii CSM.

CSM invoca mai multe documente oficiale, printre care Conventia de la Havana pentru prevenirea crimei si tratamentul delicventilor, adoptata la Congresul VIII al ONU, Recomandarea (2000)19 a Comitetului de Ministri al statelor membre privind rolul urmaririi penale in sistemul de justitie penala.

"In raport de cele mentionate, intr-un stat de drept nimeni nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze asupra intregului sistem judiciar. In caz contrar, persoana care face aceste afirmatii aduce inevitabil atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si implicit a independentei si reputatiei magistratilor", se mai arata in comunicatul CSM.

Prin afirmatiile facute in cadrul diferitelor dezbateri cu caracter public, Crin Antonescu, Victor Ponta si Ion Iliescu "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic, asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care consacra libertatea de exprimare", conform CSM.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca declaratiile analizate sunt de natura a aduce atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei cu consecinta subminarii autoritatii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar in ansamblul sau si, considerand intemeiata cererea de apararea independentei sistemului judiciar si a magistratilor in infaptuirea si realizarea actului de justitie, a procedat la admiterea ei", conchide sursa citata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

orice atingere a institutiilor statului , cum este CSM

ar trebui sa fie pedepsita corespunzator. Toate declaratiile belicoase proferate pe anume posturi tv, de multi lideri politici, au adus Ro in situatia jenanta de a nu mai avea credibilitate. Este inadmisibil ca aceste persoane sa ramana in continuare in functii inalte. In mod public sa-si ceara iertare in fata poporului si sa recunoasca ca au indus in eroare opinia publica. Este minimum pe care-l cerem, noi cei jigniti.

 

Dacă vă plangeti că derbedeii pe care trebuia să-i incarcerati vă

intimidează, asa vă trebuie. Bine vă fac!

 

CSM, o entitate pentru care notziunea de "rusine" nu mai exista, ...

...care, cu arme si bagaje, pe fatza, face tot posibilul sa impiedice orice actiune a guvernului, sa protejeze interesele guvernatorului Base si ale gastii sale!

 

CSM o institutie a statului de drept

care trebuie respectata, daca te doresti o tara europena. Vorbim de Romania si nu rromania

si care nu se lasa intimidata de politruci.

In anul de gratie 2012 e posibil sa avem si 'surprize' placute.Institutiile statului sa-si faca treaba , iar politicienii (toti) sa dea marunt din buze pe la colturi.

Comunistoizii USL sunt obraznici.

Ca oricare comunisto-securist.
Dqr trenul lor a plecat. Vor pleca si ei dupa 9 decembrie.

Cum sa fie justitia mai puternica decit partidul??

Ion Ilici nu concepe asa ceva. El pe cind era dizident pedepsit de Ceausescu la munca de jos ,adica secretar la Iasi sau Timisoara ,avea dreptul sa opreasca orice actiune a militiei sau a procurorilor dupa cum dorea.
Acum nu e in stare sa conceapa o justitie independenta.
E peste puterea lui de intelegere.

nu-i nimic, o va invata

de la guvernantii plagiatori si parlamentarii infractori, nu-i asa?

Dom'le, va rog sa va exprimati profunda frustrare...

... in versuri.

raspuns

cu pdl in frunte
vom avea victorii multr
fie iarna cat de grea
noi tot wiski vom avea
fie vara cat de cald
eu tot la nisa ma scald
Daca mai doresti pot sa iti mai raspund

Io propun scufundarea in formol/mitilic a tripletei maro si...

... instalarea lor la Antipa ca noua specie de homo debilitatus penibilissimus plagiatorens bolsevicus somnolensis.

 

....................

.........mortus

S-ar parea ca bolsevicii,pentru prima para, aupierdut partida

CSM este hotarat sa apere justitia si statul de drept. JUSTITIA a prins gustul independentei si doreste sa fie cu adevarat o putere conform
separatiei puterilor in stat.
Curtea Constitutionala a dovedit ca doreste acelasi lucru, 6 judecatori din 9 pot constituti in orice moment o majoritate care poate lua decizii conforme cu Constitutia si nu cum doreste Alianta de la guvernare.
ICCJ a demonstrat ca poate da verdicte definitive impotriva oricarui om politic, vezi cazul Nastase. Urmeaza sa confirme si in cazul Patriciu,si celorlalti dinozauri.
In concluzie, cu ajutorul si stricta supraveghere a UE, putem intra in randul tarilor democratice adevarate, unde domneste legea si statul de drept. Brucan s-a inselat doar cu 2-3 ani.
Meritul primordial in realizarea acestui deziderat revine presedintelui Basescu, orice ar spune unii si altii. Istoria va consemna acest adevar.

 

Poate

ei vor apara in continuare statul pe scaun!

Ce reconfortant este sa vezi ca oamenilor nu le mai este frica...

Si cel mai grozav este sa vezi ca institutiile isi apara statutul in fata strigoilor, a stafiilor...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor