CSM ii raspunde lui Antonescu: Respectati suprematia legii si independenta justitiei

Joi, 16 August 2012, ora 12:25
13786 citiri
CSM ii raspunde lui Antonescu: Respectati suprematia legii si independenta justitiei
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima "profunda ingrijorare" in legatura cu "declaratiile si acuzatiile" lansate miercuri de presedintele interimar al Romaniei privind anchetele ce vizeaza referendumul, anchete aflate in curs de derulare.

Intr-un comunicat remis Ziare.com si semnat de presedintele CSM, judecatorul Alina Ghica, se subliniaza faptul ca procurorii nu sunt subordonati nici Executivului, nici Legislativului, iar politicienii trebuie sa se abtina sa mai intervina in activitatea lor.

"Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.

In acest context, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: 'procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca'", se arata in comunicatul CSM.

In plus, se arata ca CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii facute de politicieni "lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat".

CSM reaminteste ca se va reuni in sedinta luni, 20 august.

"Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana, in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar.

Conducerea Consiliului reitereaza apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei, avand in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statueaza suprematia legii si independenta actului de justitie, ca elemente cheie in arhitectura institutionala a Romaniei.

Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mai arata in comunicatul CSM.

Crin Antonescu a cerut, miercuri, de la tribuna Administratiei Prezidentiale, procurorului general Laura Codruta Kovesi explicatii cu privire la anchetele desfasurate cu privire la fraudarea referendumului din 29 iulie.

"Aceste actiuni afecteaza drepturile cetatenesti fundamentale, iar cetatenii pot fi descurajati sa mai participe, pe viitor, la diferite tipuri de scrutin. Cer procurorului general, de urgenta, sa ofere explicatii publice, sa comunice in legatura cu natura, mijloacele si scopul acestor cercetari. Fac acest lucru in calitate de presedinte care, chiar daca interimar, are niste obligatii", a spus Antonescu.

Antonescu o someaza pe Kovesi si il cearta pe Ponta. Motivul: Ancheta DNA pe referendum

Tot miercuri, Crin Antonescu a mai cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa se reuneasca si sa verifice daca anchetele procurorilor sunt in conformitate cu legea, dar si sa clarifice rapid problema investirii Monei Pivniceru ca ministru al Justitiei.

"Ii cer public presedintelui CSM sa convoace acest for, pentru a ne lamuri asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta si asupra situatiei de la Justitie, unde nu avem un ministru stabil. Acest lucru este bine sa se intample cat mai repede", a mai spus Crin Antonescu, cerandu-i premierului Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei sa sprijine "acest demers".

Directia Nationala Anticoruptie a informat, marti, ca se fac cercetari in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie, dar ca, avand in vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CSM Crin Antonescu, #CSM acuzatii Crin Antonescu , #CSM