CSM: Imunitatea judecatorului Birsan vizeaza teritoriul statului acreditar

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:59
1802 citiri
CSM: Imunitatea judecatorului Birsan vizeaza teritoriul statului acreditar
Foto:ziarelive.ro

Plenul CSM arata, in motivarea deciziei prin care a respins contestatia Gabrielei Birsan impotriva avizului dat pentru perchezitionarea locuintei sale, ca imunitatea sotului sau, Corneliu Birsan, judecator roman la CEDO, vizeaza doar teritoriul statului acreditar, nu si teritoriul Romaniei.

Plenul CSM arata, in motivarea deciziei din 18 octombrie, prin care a respins contestatia Gabrielei Birsan, presedintele Sectiei Contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), impotriva avizului dat de Sectia pentru judecatori pentru perchezitionarea, de catre DNA, a locuintei sale, ca aplicabilitatea imunitatilor si privilegiilor din protocoalele internationale invocate de avocatul judecatoarei "nu vizeaza teritoriul statului acreditant, ci teritoriul statului acreditar".

Astfel, plenul CSM a invocat faptul ca Gabriela Birsan se bucura de aceeasi imunitate ca si sotul sau doar in afara tarii, insa aceasta nu o poate proteja de o ancheta a autoritatilor din Romania.

Totodata, Consiliul arata, in aceeasi motivare, ca "incuviintarea (perchezitiei, n.r.) poate fi considerata ca o masura rationala de protectie, o garantie legala a consolidarii principiilor constitutionale privitoare la independenta judecatorilor".

Mai mult, Consiliul a apreciat ca "solicitarea de incuviintare a efectuarii unei perchezitii adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu avea, la momentul analizarii de catre Sectia pentru judecatori a cererii Directiei National Anticoruptie privind acordarea avizului, nici un element sau suspiciune ca s-ar aduce atingere independentei justitiei, fiind intrunite conditiile din perspectiva carora Sectia a apreciat ca nu este afectata garantia la care s-a referit constituantul".

Gabriela Birsan a atacat cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia plenului CSM. Totodata, judecatorul CEDO Corneliu Birsan, sotul acesteia, care a contestat si el avizul dat de CSM pentru perchezitia DNA, a facut la randul lui recurs, care urmeaza sa fie judecat de Curtea de Apel Bucuresti.

DNA a anuntat oficial, printr-un comunicat transmis pe 10 octombrie, inceperea urmaririi penale pe numele judecatoarelor Gabriela Birsan, presedintele Sectiei Contencios a instantei supreme, si Iuliana Pusoiu, de la aceeasi sectie, cele doua fiind suspectate de trafic de influenta. Potrivit comunicatului DNA, in acelasi dosar sunt urmariti penal si avocata Claudiua Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, pentru cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, judecatoarele Birsan si Pusoiu ar fi primit, in mod repetat, de la avocata Gherbovan - Silinescu si de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, dar si suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau asigurarea folosintei gratuite a unui apartament din Paris.

"Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal", se mai arata in comunicatul DNA.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#judecator Birsan, #scandal Birsan, #judecator CEDO Birsan, #imunitate judecator CEDO , #CSM
Comentarii