Ziare.com

CSM intervine impotriva uneia dintre ordonantele lui Orban: Nu respecta ce s-a votat la referendumul pe Justitie

Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:41

   

CSM intervine impotriva uneia dintre ordonantele lui Orban: Nu respecta ce s-a votat la referendumul pe Justitie
Sectia pentru judecatori a CSM a solicitat Avocatului Poporului sa evalueze daca este necesar sa sesizeze Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea unor dispozitii ale OUG 23/2020 care vizeaza reglementarea unei abateri disciplinare in cazul judecatorilor care solutioneaza litigii in materia achizitiilor publice.

Sectia pentru judecatori considera ca raspunderea disciplinara a magistratilor, ca element component al statutului acestora, se circumscrie sferei de reglementare cu privire la care este interzisa adoptarea unei ordonante de urgenta, in urma referendumului din 26 mai 2019.

Exceptia de neconstitutionalitate vizeaza dispozitiile art. IV pct. 26 din OUG 23/2020, intrucat prin aceasta ordonanta pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra achizitiilor publice a fost adoptata o solutie normativa ce vizeaza reglementarea unei abateri disciplinare in cazul judecatorilor care solutioneaza litigii in materia achizitiilor publice.

"Sectia pentru judecatori apreciaza ca raspunderea disciplinara a magistratilor, ca element component al statutului acestora, se circumscrie sferei de reglementare cu privire la care este interzisa adoptarea unei ordonante de urgenta ca urmare a organizarii si desfasurarii referendumului national din data de 26 mai 2019.

Prin urmare, Guvernul Romaniei si-a arogat o competenta de legiferare cu incalcarea vointei majoritare exprimata ca urmare a referendumului din anul 2019, confirmata de Curtea Constitutionala", sustin reprezentantii CSM.

Conform sursei citate, la adoptarea actului normativ, Guvernul nu a respectat procedura de legiferare in ceea ce priveste avizele legale necesare, astfel cum aceste dispozitii au fost interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

"Astfel, avand in vedere incidenta OUG nr. 23/2020 in ceea ce priveste activitatea autoritatii judecatoresti, prin reglementarea unei abateri disciplinare in cazul judecatorilor care solutioneaza o anumita categorie de litigii, se impunea solicitarea avizului CSM, nerespectarea acestei obligatii fiind contrara dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constitutie", sustine Sectia pentru judecatori.

Totodata, Sectia considera ca solutia normativa este in conflict cu dispozitiile constitutionale care consacra independenta judecatorilor, urmand ca acestia sa raspunda disciplinar pentru nerespectarea "dispozitiilor cuprinse de lege privind solutiile ori masurile ce pot fi dispuse", eliminand posibilitatea ca judecatorul sa interpreteze normele de drept aplicabile in considerarea situatiei dintr-o speta concreta.

De asemenea, Sectia pentru judecatori retine ca modul de redactare a abaterii disciplinare prevazuta de OUG 23/2020 este ambiguu, neputandu-se stabili conduita de urmat de catre judecatorii care solutioneaza litigii in materia achizitiilor publice, existand riscul suprapunerii reglementarii in procesul de interpretare cu alte abateri disciplinare reglementate de dispozitiile Legii 303/2004.

"Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima dezacordul ferm fata de modalitatea de adoptare de catre Guvernul Romaniei a OUG nr. 23/2020, cu incalcarea rezultatului referendumului din anul 2019 si a independentei judecatorilor, eludand totodata posibilitatea de exprimare atat a avizului Consiliului anterior adoptarii, cat si a oricarei opinii a corpului profesional al judecatorilor", arata sursa citata.

OUG 23/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial in 12 februarie.

Vezi si APADOR-CH cere Avocatului Poporului sa atace la CCR opt din cele 25 de ordonante: Inclusiv cele pe sanatate si anticipate
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CSM avocatul Poporului OUG 23
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

s-au trezit si astia

chestia cu fara oedonante pe justitie a fost gaselnita lui iohanis pentru asi asigura mai multe voturi. iar 90% din naivii de alagatori au pus botul. sica mandolina nu are nici un angajament pe aceasta directiune. da cate ordonante vor muschii lui pe justitie. ca doar nu l-o asculta pe chiriasul de la cotroceni sau fraierii care au votat in 25 mai 2019.

 

Sectia de judecatori

a CSM dominata de psd-isti a incalcat de nenumarate ori independenta justitiei in ultimii ani, mai ales sub bagheta savonierei.
Cand insa liberalii dau o ordonanta care nu le convine se trezesc brusc aparatorii independentei justititiei.
Asta se numeste demagogie.

 

Da' cu referendumul

pentru unicameral cu 300 de membri ce se mai aude? Nu ca mi-as face mari iluzii dar ar fi mai putini paraziti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor