Ziare.com

CSM isi alege noua conducere in 4 ianuarie

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 19:08

   

CSM isi alege noua conducere in 4 ianuarie
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneste in data de 4 ianuarie pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte, care vor conduce Consiliul in anul 2013.

Mandatul actualei conduceri CSM - Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte - expira in 6 ianuarie.

Pana in prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura pentru cele doua posturi de conducere din CSM, insa membrii Consiliului isi pot depune candidaturile chiar si in timpul sedintei.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a sedintei plenului din 4 ianuarie se afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.

CSM are in componenta sa 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri alesi, avand dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Ce pregatesc candidatii la conducere?

Cei care vor candida pentru sefia CSM trebuie sa pregateasca un proiect managerial pentru a-si convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au in legatura cu gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

Mandatul actualului CSM a inceput in ianuarie 2011, primul presedinte fiind ales judecatorul Horatius Dumbrava iar vicepresedinte, procurorul George Balan, care in urma cu o luna si jumatate si-a inaintat demisia din magistratura, el fiind vizat intr-o ancheta a DNA.

In timpul anului curent componenta CSM s-a schimbat deoarece mandatul unora dintre membri s-a incheiat, fiind inlocuiti cu cei care au castigat alegerile pentru respectivele locuri, iar altii au demisionat. Printre cei care au demisionat din CSM s-a aflat si actualul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, in prezent membru de drept al Consiliului, si Georgiana Iorgulescu, reprezentantul societatii civile.

Citeste mai multe despre alegeri conducere CSM
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1302 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor