Activitatea manageriala a Directiei Nationale Anticoruptie a fost buna si nu se impune schimbarea Laurei Codruta Kovesi, a decis azi sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, informeaza surse judiciare pentru Ziare.com.
Sectia pentru procurori a aprobat, cu observatii, raportul Inspectiei Judiciare privind controlul facut la DNA.
Odata cu adoptarea raportului, au fost admise o parte din obiectiunile formulate de catre DNA, arata surse citate de News.ro.
UPDATE: In plus, in termen de sase luni, Inspectia Judiciara va efectua un nou control la DNA, au precizat surse din CSM pentru Agerpres.
Sectia pentru procurori a formulat o serie de propuneri de natura a clarifica aspectele insuficient analizate in cuprinsul raportului privind controlul la DNA.
Printre acestea se numara si dispunerea unui control in vederea remedierii deficientelor constatate la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din DNA, in care sa se verifice situatia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizari, situatia dosarelor repartizate initial procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga, dar si verificarea daca in toate dosarele in care s-a dat clasare prin ordonanta sau rechizitoriu s-a comunicat persoanei respective daca a fost interceptata.
Potrivit News.ro, sectia pentru procurori a dispus si verificarea informatiilor privind biletelul pe care Laura Codruta Kovesi l-a prezentat CSM la audiere, pentru a vedea daca s-a urmarit analizarea managementului conducerii DNA sau a anumitor dosare, precum si a informatiilor aparute in spatiul public conform carora au fost analizate si dosare din 2004, nu doar cele care ar fi trebuit verificate, din perioada 2016-2017.
Tot in termen de sase luni se va face un control la sectia judiciara a DNA, care sa aiba ca obiect strict o analiza detaliata cu privire la situatia achitarilor definitive in perioada 2016-2017, in raport de data sesizarii primei instante si momentul pronuntarii solutiei definitive.
Alte decizii din CSM
Totodata, in CSM azi s-a admis cererea de aparare a reputatiei profesionale a procurorului Elena Radescu, coordonatorul echipei de control la DNA si a fost respinsa cea a procurorului DNA Mihaiela Iorga Moraru de numire in functia de judecator, au mai precizat sursele citate.
Ambele au primit 10 voturi pentru si 9 impotriva.
CSM a mai stabilit, cu 11 voturi pentru si 8 impotriva, ca declaratiile fostului colonel SRI Daniel Dragomir afecteaza independenta, prestigiul si credibilitatea sistemului judiciar.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat marti in discutie raportul Inspectiei Judiciare (IJ) asupra activitatii DNA.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunea ca este nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control a IJ au o concluzie, iar ceilalti trei au alta concluzie, diametral opusa, dar aceasta situatie ii va da "libertatea de a inclina balanta" si ca va lua o decizie in cel mult o luna si jumatate.
Raportul IJ a fost transmis CSM in 5 octombrie, iar in 13 octombrie sefa DNA Laura Codruta Kovesi si-a prezentat punctul de vedere cu privire la document. De asemenea, inaintea ei a fost audiata in Sectia pentru procurori a CSM Elena Radescu, cea care a condus echipa echipa de inspectori, iar in 16 octombrie a fost audiat inspectorul sef adjunct al IJ Gheorghe Stan.
Kovesi afirma atunci ca nu exista un raport de control unic intocmit, ca inspectorii nu au avut concluzii unitare si, mai mult, a acuzat ca exista indicii ca unii dintre ei au avut o agenda ascunsa.
In sustinerea afirmatiilor sale, sefa DNA a prezentat un biletel care ar fi fost pierdut de inspectorii IJ si pe care erau trecute mai multe numere de dosare.
Totodata, ea a afirmat ca au fost verificate 25 la suta din dosarele instrumentate de procurorul Mihaiela Moraru Iorga, revocata din DNA.
Kovesi a mai sustinut ca unul dintre inspectorii judiciari din cadrul echipei de control si-a facut o lista de dosare, pe care le bifa dupa ce le verifica si a adaugat ca nu intelege de ce in raportul de control scrie ca nu au fost verificate, in conditiile in care exista aceasta lista.