CSM: Procurorii sa ramana cu statutul de magistrati, altfel se ameninta independenta justitiei

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 17:52
2289 citiri
CSM: Procurorii sa ramana cu statutul de magistrati, altfel se ameninta independenta justitiei
Foto: Gazeta de Cluj

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, a declarat marti ca s-a luat act de relansarea in spatiul public a temei privind modificarea statutului procurorilor si ca pozitia CSM este de mentinere a statutului de magistrat al acestora.

Gabor a prezentat marti pozitia oficiala a Sectiei pentru procurori referitoare la statutul procurorilor.

"In acest context, reamintim ca Sectia pentru procurori si Plenul CSM s-au exprimat constant in sensul necesitatii mentinerii statutului de magistrat al procurorilor drept conditie fundamentala a garantarii unei corecte si complete reprezentari a intereselor generale ale societatii, a apararii ordinii de drept si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor", a afirmat el.

CSM cere independenta pentru procurori prin Constitutie si eliminarea raspunderii materiale a magistratilor

Bogdan Gabor a subliniat ca aceasta pozitie este sustinuta si de opinia recenta exprimata de Comisia de la Venetia, conform careia modificarea statutului procurorilor din Romania ar putea avea un efect de amenintare a independentei Ministerului Public.

"In considerarea importantei respectarii valorilor si principiilor democratice si avand in vedere si faptul ca asigurarea si garantarea echilibrului si separatiei puterilor in stat reprezinta unul dintre principiile fundamentale ale unui stat de drept, Sectia pentru procurori a CSM isi exprima disponibilitatea pentru dialog aplicat si obiectiv pe aceasta tema cu celelalte puteri ale statului.

De asemenea, consecvent argumentelor si actiunilor exprimate in comunicarile avute cu Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei CSM se va implica de o maniera activa in lucrarile acestei comisii pe palierele de dezbatere privind autoritatea judecatoreasca si infaptuirea actului de justitie", a mai sustinut vicepresedintele CSM.

Ponta: Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii

Luni, prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis au vorbit despre acest subiect.

Premierul a spus ca eliminarea procurorilor din categoria magistratilor a fost "o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei": "Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL".

De asemenea, intrebat luni seara, in cadrul declaratiei de presa sustinute la Palatul Cotroceni, daca a fi oportun sa se ia in discutie schimbarea statutului procurorilor, Klaus Iohannis a raspuns: "Parerea mea este ca nu este oportun asa ceva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CSM procurori statut magistrati, #modificare statut procurori magistrati , #CSM