CSM s-a autosesizat: Verifica de ce nu au fost secretizate interceptarile cu Basescu (Video)

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:47
3816 citiri
CSM s-a autosesizat: Verifica de ce nu au fost secretizate interceptarile cu Basescu (Video)

Inspectia judiciara a CSM verifica in ce masura a fost respectata procedura penala in dosarul "Motorina" in care este cercetat si fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar. Inspectorii vor sa afle ce cauta in presa interceptari aparute in aceste zile, fara legatura cu subiectul, dar si de ce nu au fost ele secretizate.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat la scurt timp dupa ce mass-media a dezvaluit, in premiera, interceptari cu presedintele Romaniei.

"Ca urmare a aparitiei in mass-media a unor fragmente din presupuse interceptari efectuate in dosarul penal in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Sorin Blejnar, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, demarand verificari prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata", se arata in comunicatul de presa al CSM.

"Luni dosarul va fi repartizat aleatoriu catre procurorii-inspectori si vor fi incepute verificarile. De regula, verificarile sunt facute de un singur inspector, iar in cazurile mai complexe se formeaza echipe de doi inspectori.Vom analiza luni daca vom trimite o echipa de doi inspectori", a declarat inspector sef adjunct al Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, pentru Evenimentul zilei.

Verificarile, care au loc la DIICOT Brasov si la Tribunalul Brasov, se vor face pe doua linii, informeaza Realitatea TV. In primul rand se va stabili daca procurorul de caz a respectat procedura atunci cand a introdus aceste interceptari in dosar precum si motivul pentru care el nu le-a secretizat. Totodata, se va verifica de ce nu a facut judecatorul acest lucru, el avand competenta, potrivit legii.

Ancheta va viza inclusiv scurgerea de informatii in presa.

Gravitatea situatiei reiese din faptul ca interceptarile au fost facute pe linia telefonica a cancelariei prezidentiale. In plus, in stenograme apar discutii informale despre un investitor strategic in Romania, KazmunaiGaz (care a cumparat pachetul majoritar la Rompetrol), existand riscul ca acesta sa adreseze plangeri la adresa Romaniei organismelor judiciare internationale.

Conform Realitatea TV, vor da explicatii in fata inspectorilor CSM atat procurorul de caz, Marian Drilea, cat si sefii lui pe linie directa.

Legea raspunderii magistratilor prevede ca cei gasiti vinovati risca sanctiuni care pleaca de la diminuarea salariului pe 3 luni, pana la mutarea disciplinara sau chiar excluderea din magistratura.

De asemenea, ar putea exista si o raspundere penala, in cazul in care procurorul sau judecatorul din acest dosar au incalcat Codul Penal.

Portalul Money.ro a dat publicitatii vineri seara o serie de interceptari telefonice in care apar fostul sef ANAF Sorin Blejnar, fostul ministru Elena Udrea si presedintele Traian Basescu - o premiera pentru mass-media romaneasca, in conditiile in care, potrivit legii, convorbirile sefului statului sunt secretizate. Ulterior au aparut in presa si ale stenograme.

Interceptarile au fost facute in septembrie 2010 si ele figureaza de cateva saptamani in dosarul "Motorina" care se judeca la Brasov si in care Sorin Blejnar a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului.

Traian Basescu, interceptat in dosarul lui Blejnar - stenograme

Administratia prezidentiala a remis un comunicat de presa in care se precizeaza ca fragmentul din convorbirea purtata de presedinte cu Sorin Blejnar se referea la recuperarea creantelor Rompetrol.

Cum explica Traian Basescu convorbirea cu Sorin Blejnar

Udrea explica discutiile cu Blejnar: Vorbeam despre ajutoare pentru sinistrati

Procurorul care a introdus aceste interceptari in dosarul "Motorina", Marian Drilea, este de ani de zile partener de raliuri al premierului Victor Ponta, care, la randul sau, e in conflict cu Sorin Blejnar de mai mult timp. Drilea ar fi intentionat sa candideze pentru sefia DNA, dar candidatura sa nu a intrunit conditiile cerute de ministrul Justitiei.

Ponta il vrea sef la DNA pe un partener de raliuri - surse PSD

Conform mass-media, Marian Drilea ar fi avut sanse mari sa fie viitorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, chiar daca el a fost pus sub acuzare intr-un dosar de falsificare a unor documente DGIPI, fiind cercetat sub acuzatia ca, impreuna cu nasul sau, capitanul SRI Daniel Diaconu, ar fi falsificat un document clasificat "strict secret".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#CSM verificari interceptari Basescu , #CSM