Ziare.com

CSM se spala pe maini si-l refuza pe procurorul Lazar: Nu se impune sesizarea CCR

Luni, 07 August 2017, ora 15:22

   

CSM se spala pe maini si-l refuza pe procurorul Lazar: Nu se impune sesizarea CCR
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ii transmite procurorului general Augustin Lazar ca nu este de competenta CSM sa stabileasca daca pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 documentele solicitate de comisie si pe care Ministerul Public a refuzat sa le transmita.

De asemenea, CSM a stabilit ca in acest caz nu se impune sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Purtatorul de cuvant al CSM, Stefan Lucaciu, a declarat, luni, ca solicitarea procurorului general nu este de competenta institutiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii a analizat atat solicitarea formulata prin adresa nr.1792/C/2017, emisa de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si punctul de vedere referitor la aceleasi aspecte, cuprins in adresa nr.4C-30/88 din 4 august 2017, transmisa de Parlamentul Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului electoral.

Prin raspunsurile comunicate celor doua institutii publice, tinand cont de prevederile constitutionale si legale in vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii a subliniat ca solicitarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referitoare exprimarea unei opinii de catre Consiliul Superior al Magistraturii, in exercitarea atributiei sale de garant al independentei Justitiei, cu privire la legalitatea transmiterii de copii de pe documentele din dosare penale, la solicitarea unei comisii parlamentare de ancheta, presupune interpretarea unor dispozitii legale, altele decat cele ce privesc organizarea sistemului judiciar, ceea ce ar determina o extindere excesiva a instrumentelor juridice prin care se realizeaza apararea independentei sistemului judiciar, cu atat mai mult cu cat dosarul solicitat a fost deja solutionat de organul judiciar", arata Consiliul Superior al Magistraturii intr-un comunicat de presa.

De asemenea, CSM ii transmite procurorului general Augustin Lazar ca nu s-a constatat existenta unui conflict institutional intre Parlament si Parchet, astfel ca nu se impune sesizarea CCR.

"Totodata, valorificand jurisprudenta Curtii Constitutionale, Consiliul Superior al Magistaturii a considerat ca solicitarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referitoare la oportunitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei, nu intruneste cerintele legale pentru a i se putea da curs, atata vreme cat nu s-au invocat incalcari ale unor competente de ordin constitutional, nu a fost reclamata neindeplinirea unor acte privind obligatii ce deriva din dispozitiile Constitutiei si nici nu s-a creat vreun blocaj institutional, activitatea parchetelor nefiind perturbata in nici un mod prin solicitarea adresata de comisia de ancheta constituita la nivelul Parlamentului Romaniei", noteaza CSM.

In urma cu o saptamana, procurorul general Augustin Lazar a transmis o sesizare presedintelui CSM, Mariana Ghena, solicitand sa spuna daca poate fi trimis Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in copie, dosarul in care s-a dispus o solutie de clasare care vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

De asemenea, procurorul general a cerut CSM sa analizeze posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale privind un posibil conflict juridic intre Parlament si autoritatea judecatoreasca.

Vineri, Comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a inaintat CSM o scrisoare prin care solicita respingerea cererilor formulate de Ministerul Public, pe tema documentelor solicitate de comisie si pe care procurorul sef Augustin Lazar a refuzat sa le transmita, printre care sesizarea Curtii Constitutionale si oferirea de clarificari din partea CSM.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Na, ca CSM stie bine Constitutia

Nu ma asteptam , avand in vedere trecutul. Bravo CSM.
Sper ca a retinut si Comisia parlamentara ca nu e niciun conflict constitutional si sa nu deranjeze CCR cu probleme administrative.

 

....si sa stie si Procurorul General....

...ca trebuie sa transmita comisiei parlamentare cele solicitate iar tov.Kodrutza Kovesi sa se prezinte de urgenta in fata comisiei! S-a auzit?

Comisia privind Alegerile Prezidentiale din 2009

s-a facut de ras si de aceasta data. Aceasta ancheta ordonata de politicienii corupti este lipsita de sens.Nu intamplator CSM a spus ca intre Parlament si Parchet nu exista conflict de interese si ca atare nu se impune sesiarea CCR.Propun acestei Comisii sa abandoneze urgent aceasta ancheta fara obiect si sa lase DNA sa-si faca datoria de a ne curata tara de corupti. Shalom

Ce vorbești ...

Nu se poate așa ceva, Mocirla.Com trebuie să ia măsuri pentru desființarea CSM iar cu ajutorul doamnei Dogioiu, incătușarea membrilor!
P.S. Vă dați seama că PG nu a făcut nicio anchetă, totul fiind o mascaradă pentru albirea Luluței? Doamne ce justiție avem ...

 

@marin123 E motiv de revocare a lui Augustin Lazar

Asta am spus prin "probleme administrative". Nu a respectat legea ( Regulamentul comisiei are rang de lege )si 2 decizii ale CCR.
Dar CCR nu concediaza , nu revoca , nu taie din salariu , nu elimina din magistratura etc. Acestea sunt probleme administrative si nu constitutionale.

 

E foarte clar

PArchetul General nu va transmite Comisiei parlamentare o copie a dosarului privind alegerile din 2009 pe motiv că nu s-a implinit termenul de prescriptie a faptelor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor