CSM solicita Senatului validarea urgenta a celor 8 membri alesi constitutional

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 19:58
1534 citiri
CSM solicita Senatului validarea urgenta a celor 8 membri alesi constitutional
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, solicita, intr-o declaratie de presa data miercuri, ca Senatul sa puna cat mai repede in aplicare deciziile Curtii Constitutionale si sa ii valideze pe membrii a caror prezenta in CSM nu a fost contestata.

Curtea Constitutionala a decis ca hotararile Senatului prin care a fost validata noua componenta a CSM au fost neconstitutionale, patru dintre membri fiind alesi prin incalcarea Constitutiei. Deciziile CCR au aparut deja in Monitorul Oficial si au intrat in vigoare, situatia CSM fiind in prezent extrem de delicata, Consiliul neputand sa isi desfasoare normal activitatea.

Cu toate ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, marti, ca problema va fi rezolvata cu prioritate, subiectul a fost scos de pe ordinea de zi a plenului de miercuri si a fost pasat la Comisia Juridica, unde nu se stie foarte clar cand si cum va fi rezolvat.

Situatia CSM, in aer - senatorii nu se grabesc sa rezolve problema

In aceste conditii presedintele CSM le solicita senatorilor sa tina cont de decizia CCR si sa o puna in aplicare cat mai repede, avertizand asupra riscurilor la care este expusa Romania in cazul in care se mai intarzie mult.

"Dupa ce Curtea Constitutionala a decis asupra contestatiilor formulate si dupa intrarea in vigoare a deciziilor Curtii, odata cu publicarea acestora in Monitorul Oficial, in 3 februarie, am considerat ca aplicarea solutiei dispuse este una imperativa si de maxima urgenta si importanta, pentru toate institutiile implicate in punerea in executare a acestora.

Amanarea de catre Senatul Romaniei a validarii celor opt membri ai CSM in legatura cu care Curtea Constitutionala a decis in acest fel aduce grave atingeri principiului constitutional al independentei puterilor in stat si creeaza un risc fara precedent atat pe plan intern cat si din perspectiva angajamentelor asumate de Romania pe plan international, cu efecte dezastruoase imediate in special legate de evaluarile in cadrul monitorizarii justitiei. Atragem atentia asupra riscurilor serioase in ceea ce priveste continutul Raportului de Tara al Comisiei Europene", se arata in declaratia de presa remisa Ziare.com.

De asemenea, conducerea CSM apreciaza ca deciziile Curtii Constitutionale sunt extrem de clare si nu necesita un timp indelungat pentru punerea lor in aplicare.

"Chiar si pentru profani, decizia si motivarea Curtii Constitutionale este ne-echivoca si indica clar limitele de responsabilitate cu care este investit Senatul Romaniei. Acesta 'are indatorirea constitutionala sa procedeze la validarea celorlalti membri alesi cu respectarea legii'. Am citat exact din decizia Curtii Constitutionale. Orice rediscutare a fondului in orice fel de format sau indiferent in ce comisii este un non-sens, o tergiversare nejustificata si excede limitelor stabilite prin decizia Curtii.

In acest context, facem apel la responsabilitate si deplin discernamant din partea clasei politice si cerem Senatului Romaniei sa se pronunte de urgenta pe subiectul validarii CSM, neexistand nici o ratiune de amanare sau tergiversare", se arata in declaratia de presa a presedintelui CSM, judecatorul Horatius Dumbrava.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#validare CSM, #Senat alegeri CSM, #Consiliul Superior Magistraturii , #CSM
Comentarii
C
Cronos
rank 3
USL vrea sa fie aleasa in 2012???