CSM: Traian Basescu a incalcat independenta justitiei

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:18
4620 citiri
CSM: Traian Basescu a incalcat independenta justitiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, joi, ca independenta sistemului judiciar a fost incalcata de presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat ca afirmatiile lui Traian Basescu au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Potrivit Inspectiei Judiciare care a prezentat, joi, plenului CSM, concluziile raportului cu privire la afirmatia sefului statului, din declaratia presedintelui si din relatiile furnizate de Parchetul instantei supreme, DNA si DIICOT "nu rezulta suficiente indicii care sa conduca la identificarea procurorilor despre a caror conduita se face vorbire si nici pentru verificarea veridicitatii sustinerilor domnului Traian Basescu, nefiind posibila sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie ori declansarea procedurii de cercetare disciplinara fata de acesti procurori".

"S-a apreciat ca, in cazul in care presedintele Romaniei face afirmatii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestand neincredere in independenta si impartialitatea unor magistrati, cu atat mai mult, ceilalti cetateni implicati in desfasurarea procedurilor judiciare, in calitate de parti ori subiecti procesuali, sunt influentati sa-si piarda increderea in justitie", conform raportului inspectorilor judiciari.

IJ arata ca, si in cadrul discursurilor politice, in aspectele care vizeaza autoritatea justitiei, trebuie sa se tina cont de rolul care revine puterii judiciare si de necesitatea de a se pastra increderea cetatenilor in actul de justitie, in scopul protejarii magistratilor de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricarei persoane.

In 23 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari in cazul declaratiei facute de presedintele Traian Basescu, potrivit careia anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaratie a sa anterioara in care arata ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" si care "l-a infrant" pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa "ingenuncheze" acest sistem.

Presedintele a spus ca, la inceputul mandatului sau, a gasit "un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu".

"SRI-ul era controlat de Vantu, stia tot ce lucreaza SRI, si, mai mult decat atat, Timofte (fostul sef al SRI Radu Timofte, n.red.) ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie, de securitate, economice", a sustinut el.

Presedintele a mai spus ca sistemul la care a facut referire in declaratiile sale inseamna si Justitia.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....