Daniel Morar, cercetat de CSM (Video)

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 23:13
3097 citiri
Daniel Morar, cercetat de CSM (Video)
Foto: Arhiva

Seful DNA, Daniel Morar, este cercetat de inspectorii judiciari de la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce s-a pronuntat public asupra unor dosare aflate pe rol.

Cercetarea a fost declansata dupa ce judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au facut o plangere la CSM, in urma unor declaratii facute de Daniel Morar, in cadrul unei emisiuni televizate, informeaza TVR.

Seful DNA este acuzat ca ar fi incalcat statutul magistratilor.

"S-a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica aceste lucruri, respectiv sa se analizeze transcriptul emisiunii la care Daniel Morar a participat. Sa se vada daca intr-adevar sunt afirmatii de natura sa aduca atingere sau nu unor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si apoi, ulterior, sa fie din nou sesizat plenul CSM pentru a vedea daca se impun sau nu anumite masuri", a declarat Cristian Danilet, membru CSM.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au declarat indignati, vineri, de atitudinea procurorului sef al DNA, care a facut comentarii asupra pregatirii profesionale a magistratilor si asupra deciziilor acestora, desi nu ar avea dreptul.

"Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrunit in sedinta din 13 octombrie 2011, isi exprima indignarea cu privire la comentariile formulate, intr-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, referitoare la corectitudinea hotararilor judecatoresti si pregatirea profesionala a judecatorilor instantei supreme, desi functia pe care o detine nu il indreptateste sa faca astfel de judecati de valoare.

Aceasta intrucat, potrivit dispozitiilor art. 18 alin. 2 din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor", iar potrivit alin. 1 al aceluiasi articol "Relatiile judecatorilor si procurorilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Magistratii de la ICCJ il mai acuza pe Daniel Morar ca, prin aprecierile sale critice la masurile dispuse in mai multe dosare, a omis faptul ca ei au pregatirea necesara, ca sa stie sa foloseasca probele, care sa ii duca la adevar.

Daniel Morar a declarat saptamana trecuta ca in ultimii cinci ani 40 de magistrati au fost inculpati pentru fapte de coruptie, dintre care circa 20 sunt deja condamnati.

"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii la fel ca si cei corecti.

In opinia sa, fie ar trebui ca unui astfel de magistrat sa nu i se permita pensia de magistrat decat dupa ce instanta da un verdict definitiv in cazul sau, fie, daca iese la pensie cu pensie de magistrat si apoi este gasit vinovat, sa i se dea ulterior pensia comuna.

"Legea e interpretabila, CSM poate sa le refuze aceste pensii, iar daca spun ca nu se poate trebuie sa schimbam legea. Nu e normal ca un magistrat care comite fapte de coruptie sa beneficieze de pensia de magistrat", a mai spus Daniel Morar.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Daniel Morar anchetat CSM, #declaratii procese emisiune televizata , #CSM