Danilet (CSM): Cine ataca procurorii risca inchisoarea

Sambata, 18 August 2012, ora 23:36
3069 citiri
Danilet (CSM): Cine ataca procurorii risca inchisoarea

Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, ca "cine ataca procurorii risca inchisoarea", spunandu-le totodata celor care "instiga la revolte publice impotriva magistratilor" sa lectureze Codul Penal.

Acelasi indemn este transmis de Danilet celor care "se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala".

"Constat ca in ultimele zile se fac diverse afirmatii cu privire la procurori si la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfasurat. Mai constat ca unii asa zisi analisti/comentatori instiga la revolte publice impotriva magistratilor. Si mai constat ca unii oameni, cercetati sau nu, se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala.

Tuturor acestora le spun sa citeasca cu atentie urmatorul articol din Codul Penal introdus in legislatia noastra in anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare.

Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei", scrie Danilet.

In acelasi context, judecatorul a postat si articolele din Codul Penal care definesc instigatorul si complicele la o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie, precum si pe cel care prevede ca acestia sunt sanctionati cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor.

Reactia lui Danilet vine pe fondul anchetelor penale ce vizeaza posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a precizat, joi, ca sunt inregistrate peste 500 de dosare penale privind desfasurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar in aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat si nu este verificat modul in care cetatenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

#Danilet CSM, #Danilet reactii procurori , #CSM