Ziare.com

Danilet: Mi s-au cerut informatii pe surse, nu am dat. Sunt tinta unei campanii de denigrare

de Camelia Badea
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:49

   

Danilet: Mi s-au cerut informatii pe surse, nu am dat. Sunt tinta unei campanii de denigrare
Plenul CSM s-a reunit marti pentru a dezbate cererile de revocare depuse de judecatoriile si Curtile de Apel din tara in cazul judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica. Dezbaterile au fost aprige, dupa cum a reiesit din transmisiunea online a sedintei.

Printre cei prezenti s-au numarat procurorul general interimar, Daniel Morar, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, reprezentanti ai AMR si UNJR.

Judecatorul Cristi Danilet a avut pentru prima oara ocazia sa isi sustina punctul de vedere, in conditiile in care acesta nu a fost invitat sa faca acest lucru la adunarile generale ale judecatoriilor din tara care au votat, rand pe rand, propunerile de revocare a sa din CSM.

Magistratul a prezentat zeci de cazuri in care aceste propuneri au fost facute cu incalcarea procedurilor legale, in opinia sa. Astfel, au existat numeroase situatii in care nu a fost specificat cine a facut convocarea adunarii generale, daca votul a fost secret sau public, de ce au fost anulate anumite voturi. De asemenea, in unele cazuri nici nu s-a atins pragul cerut de lege pentru stabilirea revocarii, in multe altele s-a decis revocarea si nu "propunerea de revocare", cunoscut fiind ca CSM este cel care stabileste revocarea unui judecator.

In plus, unele hotarari nu au fost semnate de membrii Adunarilor Generale, ci doar de presedintele acestora sau chiar de grefieri, in alte cazuri nici nu a existat un proces verbal de sedinta.

Cel mai important este ca in foarte multe dintre cazuri nu s-a precizat motivul care a stat la baza deciziei de revocare a judecatorului Cristi Danilet din CSM.

"Suntem magistrati si membri CSM. Atributia noastra principala este sa lasam antipatiile personale si sa respectam legea(...) Sunt foarte multe neregularitati in aceasta procedura de revocare, in ceea ce priveste cadrul legal, procedural", a declarat in fata colegilor sai Cristi Danilet.

Judecatorul a sustinut ca in aceste conditii nu este posibila decat o singura solutie si anume aceea a respingerii revocarii sale de catre plenul CSM.

"Nu stiu nici in ziua de azi pentru ce sunt revocat. Am inteles de la unii membrii CSM, informal, ca sunt sanctionat pentru votul dat pe 4 ianuarie (...) De la altii, pentru evenimentele de asta vara, cand am indraznit sa ies public si sa sanctionez anumiti politicieni sau analisti (...) Imi asum intru totul acele pozitii, ele fost confirmate intr-o hotarare CSM de aparare a reputatiei si independentei subsemnatului, au fost semnalate si incurajate de Comisia Europeana in raportul din iulie 2012 si in raportul tehnic, au fost incurajate si de avizul dat de Comisia de la Venetia cu privire la intamplarile de asta vara din Romania.

Nu am facut nimic din care sa imi fie rusine, regret ca nu am facut mai mult", a declarat Cristi Danilet, subliniind faptul ca actiunile sale au corespuns modului in care gandeste ca magistrat si reamintind ca in 2007 a fost primul judecator care a indraznit sa vorbeasca public despre coruptia din sistemul judiciar, pozitia sa fiind imbratisata peste un an de sute de judecatori si procurori.

"Exista suficient de multe cazuri de judecatori si procurori care inteleg sa isi foloseasca propria functie in interes personal", a mai subliniat Danilet.

In acelasi timp insa, judecatorul Danilet a reamintit ca a aparat in repetare randuri "judecatori si procurori atacati pe nedrept", inclusiv prin pozitiile adoptate pe blog.

"Daca un coleg judecator sau procuror ar fi atacat in mod public, as reactiona public(...) Nu veti auzi de la mine in mod public cuvinte de denigrare a unui membru csm. Nu veti auzi de la mine informatii pe surse cum mi s-au solicitat. In luna februarie am indraznit sa nu le dau informatii in exclusivitate si pe surse din dosarele procurorilor si judecatorilor. A inceput o campanie de denigrare la adresa mea, care continua. Nu veti auzi de la mine informatii pe surse sau prin sms", a subliniat Cristi Danilet, facand trimitere la un scandal de presa declansat in seara precedenta la doua posturi de televiziune.

Judecatorul a precizat ca in ceea ce priveste revocarea sa procedura a fost incalcata in cel putin 20 de cazuri, daca nu chiar in 86.

"Legea spune ca revocarea nu poate avea loc decat din anumite motive enumerate expres. Nu vorbim despre cum plac sau nu plac unor membri CSM sau judecatori, despre cat de popular sunt sau nu. Nu vorbim despre cum am iesit la un post de televiziune sau la altul, ci daca am fost la serviciu, daca am votat in procedura legala, daca mi-am argumentat pozitiile, daca am dat hotarari in mod legal", a reamintit Cristi Danilet ce prevede legea, subliniind ca si-a indeplinit toate aceste atributii in mod legal.

Totodata, Cristi Danilet a reamintit ca membrii CSM sunt punsi deseori in ipostaza de a adopta hotarari impopulare pentru judecatori si procurori, dand exemplu refuzarea unui transfer, care i-a fost imputat lui personal, in conditiile in care acesta nu era legal.

Suntem in situatia de a decide, ca judecatori si procurori, daca stam cu frica in spate ca vom fi revocati daca nu vom sanctiona judecatorii si procurorii, a mai spus Danilet.

Pe de alta parte, judecatorul a afirmat ca se poate constata ca "nu se cunosc notiuni elementare de democratie constitutionala", subliniind faptul ca mandatul din CSM nu este un mandat imperativ, pentru ca asta ar presupune o consultare permanenta a adunarilor generale care i-au ales, ceea ce ar bloca activitatea CSM.

"In aceste conditii nici nu ar mai exista CSM. Votul si hotararea se adopta prin propria constiinta, atat timp cat am respectat legea(...) Astazi daca s-ar repeta voturile va asigur ca as da acelasi vot", a mai declarat Danilet, referindu-se la votul dat pentru procurorul Oana Haineala ca presedinte al CSM la sedinta din 4 ianuarie, unul dintre lucrurile care i se imputa de catre judecatori.

In acelasi timp, Cristi Danilet a atras atentia asupra unui alt aspect si anume acela ca daca unui procuror care risca sa fie sanctionat disciplinar i se permite sa se apere, acelasi lucru ar trebui sa i se permita si unui membru al CSM pe cale de a fi revocat.

"Este cel putin nelegal ca sa nu ii oferi acestuia posibilitatea de a se prezenta in fata adunarilor generale", a spus Danilet, anuntand ca in cazul sau o singura instanta, cea din Dorohoi, l-a contactat pentru un punct de vedere. De asemenea, judecatorul a mai spus ca a trimis tuturor adunarilor generale un raport de activitate pe atat pe 2012, cat si pe 2011, dar o singura instanta le-a luat in considerare.

De asemenea, judecatorul a respins acuzatia ca ar fi participat la sedinta din 4 ianuarie la o procedura netrasparenta de alegere a presedintelui CSM.

"In 4 ianuarie am fost singurul membru CSM care a solicitat amanarea alegerilor insusindu-mi punctul de vedere al UNJR. S-a respins prin vot al plenului. Mi se pare anormal sa fiu revocat pentru ca am participat la o procedura netransaparenta", a mai declarat Cristi Danilet.

Magistratul a atras atentia asupra faptului ca a aparut o lupta intre judecatori si procurori, iar acest lucru "nu foloseste nimanui".

"Nu mi se pare normal sa existe disensiuni intre asociatiile profesionale si CSM in conditiile in care avem mijloace de comunicare si directe si informale. Cred ca netransparenta este ultimul lucru care mi se poate imputa ca si membru CSM(...)

Daca sunt atributii incalcate asa de grav incat sa atraga revocarea mea, voi accepta. Dar nu pot sa accept incalcarea procedurilor", a mai spus acesta, reamintind ca magistratii functioneaza dupa principiul meritocratiei. "De aceea suntem independenti, inamovibili. Sactiunile trebuie sa aiba loc potrivit legii", a conchis el.

Presedintele ICCJ: Sunt dezamagita de turnura pe care au luat-o evenimentele

Lidia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a avut mai multe luari de pozitie, exprimandu-si in primul rand "profunda dezamagire" pentru turnura pe care au luat-o evenimentele incepand cu data de 4 ianuarie 2013.

Judecatorul a subliniat faptul ca magistratii nu au voie sa se situeze deasupra legii, ci trebuie sa o respecte.

"Am auzit afirmatii pe care n-as putea sa le cataloghez decat populiste sau ieftin populiste, in ultima perioada", a declarat judecatorul, referindu-se la cei care au "externalizat" problemele din interiorul CSM decredibilizand imaginea justitiei si a Consiliului Superior al Magistraturii.

Luarile de pozitie ale Lidiei Stanciu au fost deseori intrerupte de reprezentantii AMR si UNJR, dar si de judecatorul Horatius Dumbrava, care i-au cerut acesteia sa revina la subiectul revocarii judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet.

Presedintele ICCJ a continuat argumentand ca potrivit principiului simetriei, daca legiuitorul a conferit CSM, care este garantul idepententei justitiei, aptitudinile de a verifica legalitatea procedurilor de alegere a unor membri, putand si avand posibilitatea sa mearga pana la situatia extrema de a se repeta alegerile, de ce aceeasi procedura nu ar trebui sa functioneze si cand este vorba despre revocarea membrilor CSM?

"S-a dezbatut in cadrul plenului CSM si s-a ajuns la ideea ca trebuie si in procedura revocarii ca si in procedura alegerii sa urmam aceiasi pasi, chiar daca legea nu a prevazut in mod expres aceasta. Probabil legiuitorul nu a luat in calcul si aceasta situatie fara precedent in justitia romana", a declarat Lidia Stanciu.

Judecatorul a sustinut necesitatea ca cei doi mamebri CSM carora li se cere revocarea sa fie lasati sa se apere, dar si necesitatea verificarii daca legalitatea procedurilor a fost sau nu respectata".

"Daca constatam ca au fost respectate, vointa colegilor trebuie respectata", a declarat judecatorul, referindu-se la revocarea celor doi membri CSM.

La randul sau, judecatorul Adrian Bordea, recent ales in CSM, a sustinut ca "este o situatie exceptionala pe care niciun judecator si procuror nu si-a dorit-o".

"Saptamana trecuta am vorbit despre stabilirea legalitatii procedurilor. Personal am afirmat ca ceea ce avem de facut astazi este sa ne uitam pe legalitate. Asta vom face", a adaugat el.

Daniel Morar: Si Alina Ghica si Cristi Danilet au dreptul la aparare

La randul sau, Daniel Morar, prim adjunct al procurorului general, a cerut colegilor din CSM sa li se permita Alinei Ghica si lui Cristi Danilet sa se apere, in conditiile in care nu au fost lasati sa isi prezinte pozitiile in adunarile generale care i-au revocat.

Si declaratiile sale au fost intrerupte de reprezentantii AMR si UNJR, dar procurorul general interimar al Romaniei a continuat imperturbabil.

"Procedura este nepredictibila, este cu foarte multe lacune, daca o comparam cu procedura de alegeri(...) Alegem ce ne convine. Cand ne convine alegem un text din procedura de revocare, cand nu, nu il alegem. Trebuie sa li se dea dreptul sa se apere, nu au putut sa o faca in fata adunarilor generale, lasati-i sa o faca aici", a declarat Daniel Morar.

A urmat un schimb de replici acid intre judecatorul Mircea Aron si judecatorul Lidia Stanciu, la finalul caruia Daniel Morar si-a prezentat punctul de vedere: "Mi se pare normal sa ii ascultam pe colegi sa le dam dreptul sa se apere. Trebuie sa stiu, eu ca membru al plenului care dau un vot".

In interventiile lor, reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania, ai UNJR, dar si ai judecatoriilor care au cerut revocarea celor doi membri CSM au sustinut ca deciziile au fost luate, iar plenul CSM, in sedinta de astazi, nu trebuie decat sa constate formal acest lucru. "Ati facut bine sistemului judiciar invrajbind judecatorii si procurorii unii impotriva altora?", i-a intrebat Lidia Stanciu pe acestia.

La randul sau, judecatorul Toni Neacsu a reamintit ca mandatul unui membru CSM este "unul de incredere" si ca "membrii CSM raspund in fata corpului judecatorilor si procurorilor".

CSM dezbate in sedinta de marti revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, dupa ce acestia au votat-o la sedinta din 4 ianuarie pe Oana Haineala, procuror, presedinte al CSM - o premiera pentru Romania.

Printre membrii CSM care sustin revocarea celor doi se numara Mircea Aron, Horatius Dumbrava si Toni Neacsu. La sedinta CSM participa si reprezentanti ai asociatiilor profesionale, printre care si cei ai AMR, al carei presedinte de onoare a fost Mona Pivniceru, pana la preluarea functiei de ministru al Justitiei.

Mai multe judecatorii din tara au decis marti dimineata sa suspende sedintele de judecata in semn de sustinere pentru revocarea celor doi judecatori.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5405 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

danilete...

tu ai renuntat la pozitia de 4ped...tu ai ajuns un om mare adica biped...pai daca 1600 de judecatori dau pe surse tu nu dai ca esti BIPED...esti mare danilete dar lasa-ne cu sursele noastre ca nu te potrivesti in peisaj baietica...

 

Dovezile sunt incontestabile-CSM este condus in stil mafiot

Demisia Canaliilor basiste este inevitabila
Zilele regimului mafiot basist sunt numarate
Finita la comedia Portocalia!

La atat de putin se reduce vocabularul tau?

Cam putin. Si cu repetarea asta zilnica, devi extrem de plictisitor.

ma intreb cu ingrijorare...

oare astia or inventa pixelu albastru si in mesajele din telefoanele mobile ??? si apropo mai uitati-va sub pat din cand in cand ca de scheletele din dulap stim deja ca le avem toti cei care sunt contra conducatorului in stare de ebrietate aflat vremelnic la carma tarii...

Felicitari Danilet!Sunteti unul dintre putinii reformatori din

justitia romaneasca!

Aveti soarta Presedintelui statului!

Sunteti atacat absolut fara nici un argument real!

N u cedati,aveti taria sa ajungeti si la CEDo daca

veti fi revocat!

succes!

 

 

Pompilică Dănileț,tailandeza cu mustață,pe făraș..

Presedintele AMR,Dan Spanu : Dacă CSM nu ia act de voința magistraților, judecătorii iși suspendă complet activitatea.

Vrem că Ghica-Buflei și Pompileț Dănilică,tailandeza cu mustață,să fie aruncați in temniță pt infracțiunile comise de-a lungul timpului...

Seraficul senator Voiculesco e de acord sută-n 100%.

Doamna Pivniceanu!

De ce nu incercati o executie publica- impuscare, spanzurare, tras pe roata etc. Becali, mana dv dreapta, v-ar ajuta cu toate resursele de care dispune.

 

finita la comedia Portocalia!

Alleluia!

 

Pe fata sau la secret

Cu convocator sau fara. Cu virgula sau fara. Cu cioc sau fara. Judecatorii nu vor sa fie reprezentati de danilet Ce face el in continuare se incadreaza la viol.

 

Esti sigur?

Daca raspunsul tau este afirmativ, atunci da-mi voie sa cred ca faci parte din fosta securitate, pentru ca doar ei pot prezenta atata "siguranta" in ceea ce afirma.
Fii fericit!

Vad

ca esti foarte sigur pe afirmatia ta.

Ai dreptate

CSM nu are atributiile unui sindicat cum, in mod perfid, interpreteaza securistii.

da,ai participat la o procedura ....

....netrasparenta.Da ai votat-o pe Haineala care nu a fost judecator si care are un proces 'picat' pe malpraxis la Cedo.Nu esti decit un basist mincinos care face abuzuri.

 

Rudimentari cu lefuri si pretentii exagerate

Au votat ca o gloata, fara sa-si puna problema daca respecta sau nu legile, la indemnul celor care ii conduc spre lefuri cat mai mari.
Este usor de imaginat cat de obiective sunt sentintele lor.v6

 

Du-te acasa vasilica...

... nu mai sta prin Bucuresti, ca ne incurci pe toti.
Du-te 'reaqu' la cluj sau salaj si ai grija de parintii tai, parvenitule!
Esti o femeie urata cu mustata...
Si in suflet esti la fel!
Sa nu ne scrii!
In curand cred ca nici patronul tau betiv n-o sa-ti mai raspunda la telefon!

 

Un judecator e demn.Onorabilitatea jud.-lor COMPROMISA de Danilet

expresii d emahala, mama de suflet care l-a infiat si care l-a invatat sa fie alaturi de un infractor inca nejiudecat asemeni lui Basescu traian, ura impotriva libertatii d eexprimare,ura fatisa fata de romani,preamarirea grobianismului,alcoolismului si manelismului oriunde s-ar fi dus Danilat ,sunt motive temeinice caa cesta sa fie inlaturat din CSM.Danilet nu este judecator, iata siacum vorbeste ca un interlop rrom care se lauda ca are el ac de cojocul celor ce -l aresteaza, care surse ,tov. Danilet? Cineiti dadea atentie in afara de pi[pitele impostoare impuse in CSM de cel care obstructioneaza actul de justitie impotriva lui si ai complicilor lui, cap de lista Udrea Elena.Danilet s-a exclus singur dintre judecatori, nu a stiu sa fie alta ceva decat sluga supusa securitatii basiste.

 

"Cartitele" din magistratura, la semnalul USL ies la iveala.

Acum si in lunile din urma s-a vazut ca "adormitii" sau "cartitele" din magistratura in frunte cu Mona Pivniceru au inceput sa iasa la suprafatza pentru a face jocul grupului infractional USL,un joc mizerabil,infractional si plin de duhoare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor