Danilet: Ministrii nu pot critica CSM, instantele sau parchetele

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 18:51
3048 citiri
Danilet: Ministrii nu pot critica CSM, instantele sau parchetele

Judecatorul Consiliului Superior al Magistraturii, Cristian Danilet, a declarat ca ministrii nu pot critica nici aceasta institutie, dar nici instantele. In acelasi timp, acesta a comentat declaratiile premierului Victor Ponta, care l-a numit "propagandist".

"Sunt propagandist in sensul ca propag ideea independentei justitiei si o sustin ferm si o contraatac de fiecare data cand politicienii isi permit sa critice judecatori si procurori sau institutiile justitiei. Pentru ca ei nu au voie, sa fie clar, ministrii nu pot critica CSM sau instantele sau parchetele. Astea sunt regulile internationale ale independentei justitiei. De aceea voi iesi public si voi propaga ideea independentei justitiei, pana cand politicienii, inclusiv domnul Ponta, vor intelege acest lucru", a spus Cristian Danilet, la B1 Tv.

Victor Ponta: Sedinta de la CSM, o mascarada. Basescu se critica singur

Totodata, Danilet a afirmat ca judecatoarea Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, le-a transmis membrilor CSM dezamagirea dupa alegerea procurorului Oana Schmidt-Haineala in functia de presedinte al institutitiei, trimitandu-le mesaje pe telefoanele mobile in care i-a acuzat pe membrii CSM "au innebunit" pentru ca au pus in fruntea institutiei un procuror.

Alegeri cu scandal la CSM: Asociatia Magistratilor contesta rezultatul

Judecatorul a fost de acord cu initiativa lui Traian Basescu, ca propunerile pentru functiile de procuror general si de sef al Directiei Nationale Anticoruptie sa fie facute de CSM, nu de ministrul Justitiei.

"Asa cum o facem pentru presedentia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, asa o putem face si de aici incolo si pentru procurorul general al Romaniei si seful DNA, seful DIICOT, inclusiv adjunctii lor. Cred ca CSM a ajuns la maturitatea de a-si propune ei insusi candidatii cei mai potriviti", a explicat Danilet.

Haineala, noua sefa a CSM - Consiliul, condus in premiera de un procuror (Video)

Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al CSM, fiind pentru prima oara cand Consiliul este condus de un procuror si nu de un judecator.

In replica, Asociatia Magistratilor din Romania a anuntat, sambata, ca nu este de acord cu alegerea Oanei Schmidt-Haineala in functia de presedinte al CSM, deoarece activitatea unui procuror "este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei".

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#Cristian Danilet ministri critica CSM, #Danilet propuneri functie procuror, #Cristian Danilet declaratii Victor Ponta, #Danilet conducere CSM , #CSM