Ziare.com

Decizia CCR privind neconstitutionalitatea revocarii judecatorului Danilet, publicata in MOf

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 23:29

   

Decizia CCR privind neconstitutionalitatea revocarii judecatorului Danilet, publicata in MOf
Decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea unui articol din legea care permite revocarea membrilor CSM a fost publicata luni in Monitorul Oficial, ea urmand sa fie luata in considerare in procesele in care judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au atacat in instante de contentios revocarea lor din CSM.

Este vorba despre decizia nr. 196 din 4.04.2013 prin care s-a decis neconstitutionalitatea art. 55 alin. 4 si alin 9 din Legea 317/2004 ce permite revocarea membrilor CSM de catre alegatorii judecatori/procurori pe motivul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr.231 din 22 aprilie 2013.

"Odata aparuta in Monitorul Oficial, aceasta decizie este obligatorie pentru instanta, parlament si alte autoritati. Ca urmare, ea va fi folosita in procesul pe care l-am deschis impotriva hotararii de revocare date de CSM.

Practic, la urmatorul termen se va lua act de decizia CCR, se va constata astfel ca hotararea de revocare nu are suport legal si va fi anulata. Efectul va fi revenirea mea in CSM imediat. De asemenea, Parlamentul va trebui sa puna in acord legea cu decizia CCR", a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, printre altele, ca drepturile si indatoririle membrilor CSM sunt stabilite doar de Constitutie si de legea CSM, nu de catre adunarile generale care i-au votat, explica judecatorul Cristi Danilet pe blogul sau.

De asemenea, decizia consfinteste faptul ca fiecare membru al CSM se bucura de independenta, libertate si siguranta in exercitarea mandatului, iar votul dat in CSM apartine membrului CSM, nu alegatorilor.

Totodata, mandatul unui membru CSM nu este unul imperativ, ci reprezentativ, iar acesta raspunde pentru neindeplinirea obligatiilor in cadrul organului colegial si nu pentru neindeplinirea mandatului dat de alegatori.

In plus, hotararile CSM trebuie motivate, adica sa contina argumentele pe care se bazeaza deciziile.

In ceea ce priveste textul legal cu privire la revocare acesta este neclar, nu stabileste modul in care se poate constata ca un membru CSM nu si-a indeplinit atributiile.

In acelasi timp, magistratii Curtii admit ca nu se poate nega dreptul adunarilor generale de a revoca un membru CSM, insa aceasta trebuie sa aiba loc pentru motive si dupa o procedura clar stabilite prin lege, iar cel propus pentru revocare trebuie sa aiba dreptul de a se apara atat in fata CSM, cat si a instantei.

Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au atacat in instante de contencios atat hotararea de revocare adoptata de plenul CSM, cat si deciziile de revocare ale adunarilor generale ale instantelor care i-au ales. Ei au sustinut ca nu au fost respectate legile si au invocat exceptii de neconstitutionalitate ale legii in baza careia au fost revocati.

CCR s-a pronuntat pe exceptia de ridicata de judecatorul Cristi Danilet in procesul sau de la Sectia Contencios a Curtii de Apel Bucuresti. O sesizare similara a facut si judecatorul Alina Ghica, dar judecarea ei a fost programata mai tarziu de CCR. Cu toate acestea, decizia va fi similara, deoarece a fost contestat acelasi text de lege, iar procedurile de revocare au fost similare. Cei doi judecatori vor reveni in scurt timp in Consiliul Superior al Magistraturii.

C.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2442 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari Danilet si Ghica!

Calaii magistrati de ieri si odraslele lor,au vrut sa scape

de voci incomode!

Orice roman neinitiat in ale justitiei s-a crucit vazand

rand pe rand...la comanda,adunarile ...sindicale de

oameni ai muncii din magistratura,pledand impotriva

celor doi fara absolut nici un argument de om matur!

 

Ponta !

In ***ind CCR va trece și peste deciziile Parlamentului. Va schimba PM la cererea CSM-ului și Papagalii din guvern ......se fac că plouă.

 

In Romania e foarte greu sa scapi de nulitatzile ...

... ajunse, cine stie cum, la bucata de cascaval! Iar Curtea Constitutzionala va decide, intr-o zi ca apa e vin, si toata suflarea va trebui sa ia de buna aceasta decizie! Stam bine, orice s-ar spune!

 

SINDICALIZAREA C.S.M--ului

a esuat, coana pivnicereasa, mai CACARAU si PLAGIATOR-Prim! Sa curga banda cu Ilici in frunte!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor