Declaratia lui Basescu la adresa CSM afecteaza independenta judecatorilor - CAB

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 15:12
1711 citiri
Declaratia lui Basescu la adresa CSM afecteaza independenta judecatorilor - CAB
Foto: media1.ro

Comitetul Electoral Local al Curtii de Apel Bucuresti arata, intr-un comunicat remis marti, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu facute in contextul validarii rezultatelor alegerilor pentru CSM sunt de natura a afecta independenta si impartialitatea puterii judecatoresti.

"Comitetul Electoral Local al Curtii de Apel Bucuresti isi exprima ingrijorarea fata de interventia publica din partea Presedintelui Romaniei, reprezentant al puterii executive, in procesul de validare a rezultatului final al alegerilor pentru functia de membru in Consiliul Superior al Magistraturii", se arata intr-un comunicat remis marti de Biroul de Informare al Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit sursei citate, in baza competentelor legal conferite, Comitetul Electoral Local a gestionat legalitatea procesului electoral pentru alegerile noului CSM, proces in urma caruia reprezentantul acestei Curti, judecatorul Dan Lupascu, a constituit optiunea clar exprimata a peste doua treimi din numarul total al judecatorilor curtilor de apel din intreaga tara, in temeiul voturilor libere.

Comitetul Electoral Local al CAB mai arata ca, in acest context, "invocarea publica de catre presedintele Romaniei a unei hotarari judecatoresti nedefinitive, lipsite de forta executorie si atacate pentru nelegalitate, genereaza un potential risc atat in planul demersului judiciar care intr-un stat de drept, presupune obtinerea unei hotarari judecatoresti irevocabile lipsite de orice presiune sau influenta, cat si de intruziune in procesul decizional al altei puteri in stat (puterea legislativa) cu posibile consecinte asupra organizarii sistemului judiciar".

Mai mult, arata reprezentantii instantei, declaratia publica a sefului statului "este de natura a afecta insasi independenta si impartialitatea puterii judecatoresti in ansamblul sau, impotriva principiului constitutional al separarii puterilor in stat".

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, in contextul subiectului Schengen abordat la consultarile de la Cotroceni, ca se prefigureaza un esec, "cel putin partial", in privinta raportului pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, indicand drept responsabil CSM.

"In acelasi timp insa se prefigureaza un esec, cel putin partial, in ceea ce priveste raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare la care foarte multe tari tin. Stiti ca am cerut, ca urmare a insatisfactiei pentru raportul din vara, am cerut o reevaluare, din pacate in zona CSM-ului se cantoneaza deja aprecieri negative, ceea ce nu e de natura sa ajute Romania sa sterga impresia ca lucrurile merg intr-o directie buna in ceea ce priveste MCV, cu impactul de rigoare chiar cu admiterea noastra in Schengen. In ceea ce priveste structura, alegerile de la CSM, deja un judecator a fost invalidat de Tribunalul Bucuresti, iar maine se pune problema validarii in Senat si vom discuta si acest subiect", a spus Basescu.

Tribunalul Bucuresti a decis, la inceputul lunii decembrie, sa oblige Comitetul Electoral Local al Curtii de Apel Bucuresti sa emita o noua hotarare, prin care sa respinga candidatura judecatorului Dan Lupascu, actual membru al CSM, pentru un mandat in viitorul Consiliu. Decizia tribunalului a venit ca urmare a unei cereri formulate de judecatorul Dana Garbovan, de la Curtea de Apel Cluj. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Judecatorul Dan Lupascu a fost desemnat, in urma alegerilor din 1 noiembrie, membru in viitorul CSM din partea Curtilor de apel, alaturi de judecatorii Alexandru Serban si Nicolae Horatius Dumbrava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#csm traian basescu, #basescu declaraii alegeri csm , #CSM