Detinutii de lux scriu carti si scapa de inchisoare. In sfarsit, cineva ia atitudine

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 13:21
6497 citiri
Detinutii de lux scriu carti si scapa de inchisoare. In sfarsit, cineva ia atitudine
Foto: Arhiva site CSM

Plenul CSM a discutat, marti, subiectul lucrarilor stiintifice semnate de mai multi detinuti si in baza carora acestia au obtinut eliberarea conditionata sau reducerea pedepsei cu un numar de zile, decizia CSM fiind de a se lua o serie de masuri.

"S-a propus stabilirea unor criterii clare de stabilire a caracterului stiintific, efectuarea unui control de catre Inspectie si o analiza a legislatiei altor state", a anuntat pe blog judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM.

In sedinta plenului CSM s-a propus ca, in aplicarea art. 96 din Legea nr. 254/2013 si a Regulamentului de aplicare a legii, Ministerul Justitiei sa precizeze "criterii clare pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari".

Mai exact, ea trebuie sa fie elaborata "in domenii pentru care sunt organizate studii universitare", caracterul stiintific sa fie stabilit de institutul national de cercetare-dezvoltare sau de consiliul stiintific al institutiei de invatamant superior si sa se tina o evidenta a timpului afectat realizarii lucrarii, condamnatul urmand sa fie supravegheat pe perioada realizarii ei.

Cartile scrise de Becali, Copos sau Meme Stoica in puscarie, de negasit: Explicatia editurii

De asemenea, s-a propus ca detinutul "sa prezinte o recomandare scrisa din partea unui profesor sau conferentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea" si sa poata face cerere de acordare a zilelor castigate doar dupa ce lucrarea este publicata si apar mai multe acte, printre care "doua rapoarte de recenzie si declaratia cu privire la originalitate din partea autorului si editorului".

Ioan Niculae, Balzac de Romania: Cate carti sustine ca a scris in inchisoare si cine certifica

Totodata, s-a propus verificarea cunostintelor de tehnoredactare ale condamnatului, in cazul in care acesta urmeaza sa o editeze singur.

In acelasi timp, "s-a dispus ca Inspectia Judiciara sa efectueze un control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata, eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate", informeaza sursa citata.

In plus, CSM va elabora "un studiu de drept comparat pentru a se analiza existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate".

Mai multi condamnati, printre care Adrian Nastase, George Copos, Gigi Becali, Antonie Solomon sau Ioan Niculae au sustinut ca au elaborat cateva lucrari stiintifice in timpul perioadei de detentie, beneficiind astfel de reducerea pedepsei.

Miron Mitrea a scris o carte de memorii in penitenciar: Amintiri despre mineriada si "Gat scurt"

Aberatia zilei: Inteleptul Fenechiu

Cel mai recent caz de acest fel este al fostului fotbalist Gica Popescu, condamnat in martie anul trecut la 3 ani, 4 luni si 10 zile de inchisoare in dosarul Transferurilor. Jurnalistii de la Adevarul relatau in urma cu cateva zile ca Gica Popescu se pregateste sa ceara eliberarea conditionata dupa ce ar fi scris patru carti in inchisoare.

Cele patru carti au aparut la aceeasi editura, "Scrisul Romanesc" din Craiova, nu sunt accesibile publicului larg si poarta titlurile: "Abordari teoretice si practico-metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori din perspectiva interdisciplinara", "Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar", "Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti" si "Personalitatea sportivului".

C.B.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CSM carti scrise condamnati, #Danilet masuri CSM carti detinuti , #CSM