Discutii aprinse in plenul CSM: Vrem ca promovarile sa nu se mai faca pe X si 0

Marti, 25 August 2015, ora 11:31
2487 citiri
Discutii aprinse in plenul CSM: Vrem ca promovarile sa nu se mai faca pe X si 0

Modificarea procedurii de evaluare a judecatorilor si procurorilor a provocat discutii aprinse in sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) intre anumiti membri, Mircea Aron cerandu-i lui Norel Popescu sa nu mai arunce "o bomba cu bioxid de carbon" si explicandu-i ca se doreste ca promovarile "sa nu se mai faca pe X si 0", ci pe baza activitatii magistratului de-a lungul carierei.

CSM a decis luni convocarea adunarilor generale ale magistratilor pentru consultarea cu privire la unele propuneri de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si la propunerea de modificare a art. 41 alin. 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

In iulie, peste 1.300 de judecatori si procurori au semnat un memoriu adresat CSM in care resping aceste modificari.

Concret, semnatarii memoriului au sustinut ca nu sunt de acord cu reintroducerea numirii directe in functia de judecator sau procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani exclusiv pe baza de interviu.

Ei resping, de asemenea, propunerea de schimbare a modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa-numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare).

Magistratii sunt nemultumiti si de reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau Parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat.

Val de contestatii

In debutul discutiilor de luni din plenul CSM, judecatorul Mircea Aron a aratat ca, in ultima perioada, Comisia 1 a CSM s-a confruntat cu "un val de contestatii".

"Sunt 1.300 de contestatari, prin urmare este o efervescenta in randul magistratilor. De aceea am zis ca facem o chestie mult mai la obiect si sa convocam adunarile generale ca sa stim exact despre ce este vorba. (...) Sunt cateva discutii pe statutul magistratilor - dreptul de a reveni dupa 10 ani, dreptul de a trece din avocatura in sistemul justitiei si invers. (...) Daca exista un val atat de puternic de proteste, desi am sustinut sa imbunatatim statutul (...), cred ca m-am hotarat exact invers si nu cred ca este bine sa facem binele cu forta. De aceea, cand va veni timpul chiar voi spune: da, lasati statutul asa cum este", a afirmat Aron.

Pe de alta pare, judecatorul Norel Popescu a sustinut ca trebuie gasit un text de lege cu privire la cine face evaluarea, astfel incat sa fie obiectiva, considerand ca propunerea actuala nu corespunde din punct de vedere al tehnicii legislative.

El a subliniat ca temerea judecatorilor a fost tocmai acest subiectivism in evaluare. "Or, asa cum arata textul de lege, cu parere de rau spun, subliniaza si da apa la moara acestui subiectivism", a adaugat el.

O falsa problema

In replica, Mircea Aron i-a reprosat ca aduce in discutie "o falsa problema".

"Cred ca aruncati o bomba cu bioxid de carbon care nu face nici bine, nici rau. De fapt, noi am gandit ca evaluarea sa se faca in oglinda cu ce se intampla in ceea ce priveste judecatorul de la Curtea suprema. Asta trebuia sa retineti dvs, domnule coleg, ca vrem ca promovarile sa nu se mai faca pe X si 0.

Vrem sa se faca pe baza activitatii magistratului de-a lungul unei cariere. Or, care este oglinda mai exacta a pregatirii profesionale a magistratului decat lucrurile anterioare. Daca e procuror - rechizitorii, alte lucrari pe care le face importante, daca e judecator - hotararile judecatoresti. (...) Nimic nu a fost batut in cuie si nu rezulta de acolo ca CSM va face aceasta evaluare. De fapt, nici nu ar fi posibil. (...) A ramas ca in regulament sa se detalieze chestiunea asta", a explicat Aron.

Vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, a intervenit afirmand ca procesul se afla etapa in care, in mod democratic, colegii magistrati sunt intrebati daca doresc sau nu sa fie modificat ceva in statut.

"Ne dorim modificarea acestor legi sau nu ne dorim? (...) Mai bine decat sa consultam adunarile generale si sa ascultam opiniile colegilor nostri cred ca nu se poate. Eu cred ca trebuie sa lasam aceste texte de lege, propuneri de modificari, asa cum a reiesit pana acum din consultari. Atentie, pe aceste propuneri de modificari legislative am consultat instantele si parchetele, daca nu ma insel, de trei sau de patru ori", a aratat Gabor.

X si 0

Procurorul Gheorghe Muscalu a spus ca este constient ca unele dintre variantele pe aceasta consultare vor iesi cu siguranta negative, dar a dat asigurari ca tot ceea a rezultat din Comisia 1 este de a avea judecatori si procurori "de scaun" foarte bine pregatiti profesional.

"Nu avem acel interes de a bifa cu X si 0 pentru ca vom avea opozitie in continuare de la judecatorii si procurorii tineri si foarte tineri, care, evident, si este firesc, vor profita de cunostintele teoretice pe care le detin in detrimentul celor de scaun cu vechime, care mult mai greu vor relua din punct de vedere teoretic toata materia, toata bibliografia ca sa se inscrie intr-o astfel de competitie", a sustinut Muscalu.

Si seful CSM, Marius Tudose, a sustinut ca a primit la randul sau nenumarate telefoane.

"In Consiliu, noi stim foarte bine ce probleme sunt in sistem astazi. (...) Trebuie sa ne asumam pentru ca vrem sa facem un sistem responsabil", a subliniat presedintele Consiliului.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: AGERPRES