Ziare.com

Forumul Judecatorilor cere demisia membrilor CSM care au fost de acord cu comunicatele impotriva lui Iohannis

de Redactia Ziare.com
Sambata, 31 August 2019, ora 11:42

   

Forumul Judecatorilor cere demisia membrilor CSM care au fost de acord cu comunicatele impotriva lui Iohannis
Forumul Judecatorilor cere demisia de onoare a membrilor CSM care au fost de acord cu comunicatele in care a fost atacat presedintele Klaus Iohannis, dupa ce seful statului a refuzat sa o numeasca pe Dana Garbovan in functia de ministru al Justitiei.

"Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie dezaproba pozitia exprimata in cuprinsul comunicatelor de presa date publicitatii, la datele de 29.08.2019 si 30.08.2019, in majoritate, de Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu decizia Presedintelui Romaniei de respingere a propunerii de numire in functia de ministru al justitiei unui judecator demisionar, apreciind ca, pe aceasta cale, rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei este grav afectat.

(...) Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie inteleg sa se delimiteze in mod ferm de comunicatele succesiv emise, cu majoritate, de Sectia pentru judecatori a CSM, solicitand atat presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, cat si tuturor membrilor sectiei de resort care s-au raliat acestor comunicate, sa isi prezinte demisia de onoare din functiile detinute", se arata intr-un comunicat.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie reamintesc faptul ca, referitor la posibilitatea numirii judecatorilor in functia de ministru al Justitiei, Comisia de la Venetia s-a pronuntat in sensul ca "judecatorii nu pot fi membri ai partidelor politice, nu pot participa la activitati politice si nu trebuie sa se puna intr-o pozitie care le-ar putea periclita independenta sau impartialitatea".

"De asemenea, prin Avizul nr. 3 din 19 noiembrie 2002 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni asupra principiilor si regulilor privind imperativele profesionale aplicabile judecatorilor si, in mod deosebit, a deontologiei, comportamentelor incompatibile si impartialitatii, se statueaza ca 'participarea judecatorilor in activitati politice ridica unele probleme majore (...); avand in vedere dreptul la un proces corect si asteptarile legitime ale publicului, judecatorii ar trebui sa fie rezervati in exercitarea activitatilor politice publice'", mai precizeaza comunicatul.

Acelasi aviz arata ca pentru a pastra increderea publicului in sistemul judiciar, judecatorii nu trebuie sa se expuna atacurilor politice care sunt incompatibile cu neutralitatea necesara in sistemul judiciar.

"In alt plan, independent de incidenta dispozitiilor legale privind incompatibilitatea, care deriva, in cazul concret, din insasi actiunea unui judecator care a inteles sa isi prezinte demisia cu scopul evident de a produce efecte juridice, dispozitiile art.9 din Legea nr.303/2004 reglementeaza interdictia absoluta a oricarui magistrat de a desfasura sau a participa la activitati cu caracter politic, judecatorii si procurorii fiind obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice", subliniaza Forumul Judecatorilor, cu referire la demisia Danei Garbovan.

Este logic, spune Forumul Judecatorilor, ca judecatorul ar trebui sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece daca un judecator va fi candidat si nu va fi ales, desemnat sau numit, acesta va fi totusi identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei, functia de ministru al Justitiei avand o pronuntata componenta politica ce nu are nicio legatura cu activitatea pe care judecatorul sau procurorul o exercita.

"In aceste conditii, data fiind imprejurarea ca eliberarea din functie a judecatorului candidat la postul de ministru al Justitiei nu devenise efectiva la data trimiterii propunerii de numire in functie, deveneau incidente dispozitiile cuprinse in Constitutia Romaniei, precum si recomandarile relevante ale organizatiilor internationale, dar, mai ales, Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr.45/2018 care, statueaza ca, atat timp cat o anumita persoana detine calitatea de judecator sau procuror, aceasta poate exercita numai activitatile specifice acestor functii, astfel incat functia de ministru al justitiei este incompatibila cu aceea de magistrat", se mai arata in comunicat.

Totodata, numirea unui (fost) judecator in functia executiva de ministru (inclusiv al Justitiei) presupune vacantarea functiei, respectiv schimbarea unui ministru in functie, decizie eminamente politica, spun judecatorii.

"Prin urmare, membrii CSM care au emis comunicatele nu pot sustine indirect indepartarea unui ministru in functie, prin aprecierea programului ministrului nou propus, atitudine contrara statutului magistratilor. De asemenea, evaluarea proiectului unui "candidat tehnocrat" la postul de ministru al Justitiei, chiar daca acesta avea sa devina "fost magistrat", trebuia cu orice pret evitata, nefiind rolul unui magistrat de a face astfel de comentarii publice", avertizeaza Forumul Judecatorilor.

In acest context, se arata in comunicat, exprimarea de Sectia de judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a unei pozitii de sustinere publica a programului electoral al unui potential ministru propus de un partid politic este de natura a pune in discutie credibilitatea intregului sistemul judiciar, imaginea justitiei si a corpului magistratilor din Romania, ridicand semne de intrebare cu privire la rolul acestui organism de garant al independentei justitiei si pozitia de neutralitate conferita constitutional, mai ales in contextul preelectoral al momentului.

Atacurile Sectiei pentru judecatori a CSM la Iohannis

Sectia pentru judecatori a CSM a condamnat, joi, printr-un comunicat, faptul ca presedintele Klaus Iohannis a respins "in integralitate" remanierea propusa de premierul Viorica Dancila, sustinand ca propunerile primite sunt inacceptabile.

Astfel, Sectia pentru judecatori a CSM il acuza pe Iohannis de ingerinte deosebit de grave la adresa independentei Justitiei.

In urma acestor acuzatii, Administratia Prezidentiala a venit cu precizari.

"Presedintele Romaniei nu a justificat respingerea propunerii in functia de ministru al Justitiei a judecatorului Dana-Cristina Girbovan, ci a cetateanului roman Dana-Cristina Girbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o functie de ministru intr-un guvern politic si care a si inaintat demisia din magistratura", a transmis seful statului intr-un comunicat remis Ziare.com.

In plus, Iohannis le-a spus celor care au semnat comunicatul CSM ca mai bine ar fi parcurs inainte "recomandarile Comisiei de la Venetia, potrivit carora judecatorul trebuie sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece, chiar daca nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei.

In replica, Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), condusa de Lia Savonea, a transmis vineri un nou comunicat, in care a sustinut ca recomandarile Comisiei de la Venetia, la care face trimitere presedintele Klaus Iohannis, se refera la legislatia statului Kyrgyzstan care reglementa candidatura unui magistrat intr-o functie politica electiva, ce presupune ca judecatorul sa isi organizeze campanie electorala.

Trei dintre membrii acestei sectii, judecatoriii Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Andrei, nu au fost de acord cu emiterea acestor "precizari", au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

De altfel, cei trei nu au fost de acord nici joi sa fie emis comunicatul de presa.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21260 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vorba lui dom Gica Contra :

Cuie PSD !

 

Ce Demisie?? Acesti penali corupti impruna cu

CCR trebuiesc rapid pusi la zid!

 

Forumul Magistratilor din Romania are perfecta dreptate!

Explicatiile prezentate de Forum sunt competente la cel mai inalt grad de profesionalism!
Mai mult,Garbovan este evident inregimentata politic in PSD,desi formal este independenta!
Iregimentarea ei in PSD a rezultat in mod concret din sustinerea actelor de distrugere a statului de drept si independentei justitiei declansate de mafia coruptilor,in scopul salvarii de puscarie a lui Dragnea!
Jocul de-a demisia si retragerea demisiei,reflecta lipsa de caracter si probitate profesionala a lui Garbovan!
Locul unei ariviste nu poate fi in magistratura!
Situatia creiata de unii membri ai CSM(ca si ai CCR)reflecta gradul periculos de infiltrare,cu agenti psd-isti, a acestor organisme care trebuie ,prin definitie ,sa fie independente politic
Pozitia anti-presedinte luata de anumiti membri PSD reflecta o implicare nepermisa a acestora in politica!
O reevaluare a intregului sistem se impune pentru garantarea independentei justitiei,factor esential al statului de drept!Teo

 

Cine mă .. ?

... “forumul judecătorilor", “organizație" de apartament formată din 3 procurori cere CSM ... care e ales prin votul a mii de judecători ?! Hai serios ?! .. am ras cu lacrimi .. 😂😂😂
Și unde e dănileț ?! El nu protestează ??

Iată ăștia sunt psdistii!

Introducand limbaj de mahala intr-o discutie serioasa, ei incearcă sa le facă pe plac lumpen proletariatului psdist care se afla pe z.c. Ma bucur ca sunt așa, cred ca conving pe romani ca psd e f nociv. Forumul judecătorilor are 4000 de membrii asociatia lui garbovan cați membrii are? Sa recunoaștem securismul ce dictează toate activitățile psd.

Ce vorbești ...

KARGAZSTANEZUL IOHANNIS – Judecatorii CSM il fac varza pe Klaus: "Recomandarile Comisiei de la Venetia la care face trimitere se refera la legislatia statului Kyrgyzstan... Sunt state UE ce permit explicit cumulul functiei de judecator cu cea de ministru, prin derogare de la regimul incompatibilitatilor... Sectia pentru judecatori nu accepta ordine de la nicio alta putere in stat, cu atat mai mult de la un presedinte aflat in campanie, care doreste sa atraga justitia in batalia politica"

Pai "mă", pana mai ieri, tu si alti printi...

...cucurunshpan il lingeati pe Zdragnea, Carmencita, Tumorel, Serbanal, etc, etc, care sunt care prin puscarii, care pe linie moarta; acum a venit randul la lins pentru Adinuta, Savoniera, bucatareasa vasilika, etc
Pai prin extrapolare, linsii vostri sunt viitorii ejectati in jos!

Mare-i grădina ...

Măi dacă spune Revista Forumul Judecătorilor, adică Danileț, așa este, trebuie să te supui! Cred că in zilele următoare iși vor da demisia iar Forumul lui pește o să numească pe cine vrea mușchii lui!
P.S. Ce politică face ziare.com, așa pe față, ce atata jurnalism ...

te faci ca nu pricepi?

aceste asociatii repeta ce au zis si institutiile europene, si anume ca psd si hotii lor au atacat si infiltrat justitia, iar sectia speciala sustinuta cu elan de savonea si garbovan e o institutie mafiota controlata politic.
acelasi lucru il repetati si voi psdisti cu mandrie , ca "aveti justitia" in caz ca restul lumii nu a observat. Ei bine, felicitari, lumea a observat, si pasul urmatorul e sa fie dati afara cei care s-au implicat politic cu psd contra justitiei si contra recomandarilor obligatorii din ue. Evident nu poti avea justitie cu judecatori cumparati de un partid politic, culmea tot din banii nostri din care au furat si psdisti anchetati. dezastrul economic si atacul la justitie sunt legate direct

Demisia de onoare presupune onoare.

Si, nu stiu cata onoare au daca interpreteaza cinstea de a ocupa niste functii atat de inalte ca pe o chestiune de gasca.
Ca sa nu mai vorbim despre cat de superficial au interpretat situatia. Este inadmisibil pentru oameni cu meseria lor!

impotriva politizarii Justitiei de catre PSD

impotriva secției ilegale impuse de PSD
pentru a submina Justiția și a corupe deontologia
judecătorilor,
pentru apărarea dreptului la o justiție independentă de partidul crimei și al dezastrului,
la girafă acum !

 
 

 

Dle Meleaca, poate ca acesti magistrati din Forumul ...

Judecatorilor nu au votat "pentru", atunci cand au fost alesi membrii CSM! Ca atare, nu toti judecatorii pot fi invinuiti de politizarea justitiei. E drept ca o majopritate a lor au instalat in CSM pe Dna Savonea, Baltag si altele asemenea lor - care la randul lor au instalt-o, cu ajutorul lui Tudorel si Dragnea, pe sefa sectiei speciale adina florea!!! Toate acestea, plus multi alti judecatori (Dna Ciuca, Garbovan,etc.) si-au manifestat la vedere partizanatul politic alaturi de PSD! Deci, trebuia de mult sa se sesizeze o majoritate a judecatorilor in aceste situatii flagrante prin care s-a produs o neincredere generala in justitie!!!
Acum situatia a devenit intolerabila si trebuie luate masuri urgent pentru recredibilizarea justitiei! S-a mers prea departe...

dle spartacus

faptul ca sectia de judecatori a csm este in majoritate favorabila hotior, ne indica fara posibilitate de tagada ca in sanul breslei exista un acelasi tip de majoritate.
cu stima

 

Cum e recolta de balarii anul asta la Transsiberian ?

.

 

 

Ceea ce cereti voi , inseamna dictatura

Daca ar fi democratie , cu adevarat , voi nu ati mai exista. Vreti sa-l faceti pe iohannis dictator , succes !

Cum sa-si dea demisia "de onoare" niste ciume rosii fara onoare???

Savonea si celelalte ciumafai pesediste din CSM nu cunosc cuvantul "onoare"!

 

Tovarasa garbovaran a demisionat din Justitie pentru a avea

o activitate politica oferita de catre psd. Prin acest act, ea renunta la independenta politica si devine inacceptabila pentru a mai functiona in Justitie.
Faptul ca nu a functionat nici macar un minut, nu inseamna ca nu avea intentia sa fie in slujba guvernului de paie si al psd. Reprimirea sa in Justitie este definitiv compromisa.

Este ca si cum Dinca, care dorea sa violeze o tanara, far din nefericire, nu trecea nici una pe strada! Dinca a avut o intentie criminala. Ca a dus-o la capat sau nu, tot aia este! La fel si Garbovarana, avea dorinta de a fi ministru, dar n-a fost sa fie :))) Acum este la SOMAJ !!! Si acolo va ramane.

 
 

Da' UNJR-ul lui Garbovan cati membri are?

De la asta ar trebui sa plecam, ca a participat activ la mutilarea legilor justitiei!
Iar cand a fost intrebata ce reprezentativitate are UNJR si cati membri are, Garbovan a dat bir cu fugitii!

@Gurgui. Nu imi amintesc sa va fi adresat acest

comentariu direct dv.
Si nici nu cred ca v.am tratat vreodata de sclerozat.
Sunt mai mult ca sigur ca nu am pazit nici caprele impreuna...

Da Gurgui ,Mos Gerila a pazit caprele singur!!!

De zgircit ce era , nu voia sa le imparta cu nimeni.)))))))))

Dom'le, cum bag io sama, că cam are dreptate

ăstia de cere demisiile de onoare a cesemistilor.
Problema ie că duoamna lia n-are onoare doloc; iar ăilanti ie cam tari de urechi si a auzit de demisii de ianuarie, si ca atare zice că fiind abia la sfarsitu' lu' august, mai ie destulă vreme pană-n ianuarie

 

Nasty inteleg de la tini ca aici ii concurs care-I mai

hot-jmenar ???
Poi IO nu stiu, cati are forumul ala cati is de la a magistrata "incompetenta" sa ocupe postul de ministru...
Dara stiu asa: daca IO as face atare afirmatie la adresa unui magistrat, chit ca a demisionat din functia sa, as lua de la un alt jude, poate chiar din forumul asta, multe, multe daune morale...
Cred ca Garbovan ar trebui sa ceara daune morale lui Iohannis sapte case si un pridvor, sa vedem ce ar zice judele ce ar judeca a cauza !
Tu ce crezi ar castiga Garbovan sau ar pierde Iohannis ???

Bre, esti dus cu pluta!

Femeia a demisionat doar de forma, la dosarul de ministru nu a aparut demisia oficializata, publicata in MOf si semnata de Iohannis, asa cum spune legea. A aparut doar cererea ei facuta de mana, pe care si-a si retras-o, cand a vazut ca e posibil sa pice guvernul.
Asta e deosebirea, pe care te faci ca n-o pricepi. Mai trebuiau parcurse niste etape, inainte sa fie numita ministru, dar individa a incercat marea cu degetul, a crezut ca poate deveni ministru, pastrandu-si postul de magistrat, macar de forma, ca dupa ce devenea ministru reglementa ea treaba asta, asa cum a facut Tudorel Toader, cand si-a atribuit luisi un cabinet notarial.

 

 

cuie psd.

si cuiute lu' baaalutze:))

savonica nu mai are mult si e trimisa dupa tigari...la fel garboanca

dupa alegerile prezidentiale si mai ales locale toate astea si restul de denaturati psdisti vor fii aruncati fie in puscarie sau la groapa cu rebuturi.Deratizarea societatii politice trebuie impusa cu norme clare cine are dreptul sa candideze si sa fie ales..scoala pe bune, cazier, fara penalitati tipice psdului si altor partide care mai au asa ceva..si test de cunostiinte ca e de neconceput ca o analfabeta sa fie PM

 

Era de asteptat.

Nu este o surpriza daca ne amintim ca: militienii erau obligati sa "faca" dreptul la fara frecventa, pentru a fi primiti la examenul de admitere candidatii trebuia sa aiba caracterizari prin care sa dovedeasca ca au origine sociala sanatoasa, ca judecatorii prmeau indicatii de la partid cum sa aplice legea , ca nu se inghesuiau absolventii sa urmeze dreptul. Este adevarat ca dupa 1989 situatia s-a schimbat in bine, dar cineva a avut grija sa inventeze facultatile particulare. Alegerile pot schimba situatia.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor